Tι να κάνω για να μην πονάω στην περίοδο;

14.04.2015
Μάθε μερικά μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να απαλύνεις τους πόνους της περιόδου αλλά και να μετριάσεις τα υπόλοιπα συμπτώματα του εμμηνορρυσιακού κύκλου, τα οποία ταλαιπωρούν κάθε μήνα τις 3 στις 4 γυναίκες.

Οι πόνοι της περιόδου χαμηλά στην κοιλιά, που συχνά συνοδεύονται από κράμπες στο εσωτερικό των μηρών, ναυτίες, ημικρανίες ή και εμετούς, ήδη γνωρίζεις ότι ξεκινούν κυρίως μία με δύο μέρες πριν από την αρχή του κύκλου, ενώ μπορεί να κρατούν και σε όλη τη διάρκειά του. Αν λοιπόν είσαι και εσύ μία από τις χιλιάδες γυναίκες που βιώνεις παρόμοια κατάσταση κάθε μήνα, μην απελπίζεσαι. Από τη στιγμή που οι εμμηνορρυσιακοί πόνοι αποδειχθεί ότι δεν συνδέονται με οργανικά προβλήματα (συμφύσεις στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση κ.ά.), υπάρχουν αρκετοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφιστείς.

Μα, γιατί πονάω;

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι το βάρος της ενοχής πέφτει στις προσταγλαδίνες, τις ορμονικές ουσίες που αυξάνονται κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και εμποδίζουν τη μήτρα να οξυγονωθεί σωστά. Όμως και η διαστολή της μήτρας για να αποβάλει το αίμα μπορεί να θεωρηθεί υπαίτια για τους πόνους. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, οι λόγοι για τους οποίους συνήθως πονούν περισσότερο στην περίοδο τα νεαρά κυρίως κορίτσια συγκριτικά με τις μεγαλύτερες γυναίκες είναι γιατί ο τράχηλος της μήτρας είναι πολύ «κλειστός», με αποτέλεσμα το αίμα να «βγαίνει» με κάποια δυσκολία.

Τι άλλο μπορεί να φταίει;

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν έλλειψη μελατονίνης. Δηλαδή της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από το κέντρο του εγκεφάλου. Τέλος, στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται και οι μολύνσεις ή άλλα προβλήματα στο γεννητικό σύστημα.

Τα εναλλακτικά μέτρα που ανακουφίζουν:

Στην περίπτωση που οι πόνοι της περιόδου δεν συνδέονται με οργανικά προβλήματα, μπορείς εύκολα να βρεις ανακούφιση:

  • Κάνε καθημερινά μασάζ για 3 λεπτά χαμηλά στην κοιλιά. Μπορείς επίσης να διαλύσεις σε χλιαρό αμυγδαλέλαιο 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού (γνωστό για την καταπραϋντική του δράση στον πόνο της περιόδου). Αιθέρια έλαια που βοηθούν είναι ακόμη το χαμομήλι (ονομάζεται και «έλαιο της μήτρας»), το γεράνι, το δενδρολίβανο και η μέντα.
  • Επένδυσε στα... ζεστά! Η ζέστη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσουν οι μύες της μήτρας. Ένα ζεστό μπάνιο ακόμη και η παραδοσιακή θερμοφόρα αποτελούν παραδοσιακές λύσεις, που όμως λειτουργούν! Επίσης για όσο κρατά ο πόνος μπορείς να πιεις ένα αφέψημα βάλσαμου (1/2 κουταλάκι για κάθε φλιτζάνι). Το βότανο αυτό φημίζεται για τη δράση του στα προβλήματα της εμμήνου ρύσης, καθώς έχει την ικανότητα να φρενάρει την προσταγλανδίνη – ουσία, που δημιουργεί τις συσπάσεις των μυών της μήτρας.
  • Πες «ναι» στην άσκηση! Στις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους στην εμμηνορρυσία ενδείκνυται να εξασκούν κάποιο σπορ συστηματικά. Η σωματική άσκηση βοηθάει στην οξυγόνωση του οργανισμού και στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά οι πόνοι και οι παρενέργειες της περιόδου.

Η βοήθεια από τα αναλγητικά

Για να μετριάσεις τα επώδυνα συμπτώματα του εμμηνορρυσιακού πόνου σημαντική βοήθεια μπορεί να σου προσφέρει και κάποιο αναλγητικό. Ενημερώσου από το γιατρό σας καθώς υπάρχουν αναλγητικά που θεωρούνται ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η ιβουπροφαΐνη, η οποία διαλύεται εύκολα στο στομάχι, προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση.
Προσοχή: Αν ο πόνος δεν υποχωρεί με τα αναλγητικά ή αν συνδυάζεται με κάτι άλλο, όπως ασυνήθιστη αιμορραγία, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς το γυναικολόγο.