Μπορεί να μην τα έχεις ακούσει, αλλά υπάρχουν σε αντικείμενα όπως τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, ακόμα και στην οδοντόπαστα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεση των εγκύων και των εμβρύων τους σε αυτά τα δύο ισχυρά μικροβιοκτόνα. «Βρήκαμε τρικλοζάνη σε όλα τα δείγματα ούρων των εγκύων που εξετάστηκαν. Επίσης την ανιχνεύσαμε και στα μισά περίπου από τα δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο που πήραμε, γεγονός που σημαίνει ότι μεταφέρεται και στο έμβρυο. Αλλά και η τρικλοκαρβάνη βρέθηκε σε πολλά από τα δείγματα», αναφέρει ο Benny Pycke, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές και αναπαραγωγικές ανωμαλίες στα ζώα και πιθανώς στους ανθρώπους.
«Χημικά όπως η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη, που παρεμβαίνουν με τις ορμόνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό και τη σεξουαλική ανάπτυξη, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αύξηση του σωματικού βάρους ή στην απώλειά του, στη συμπεριφορά, στη σωματική ανάπτυξη, καθώς και στη σεξουαλική ωρίμανση και στη γονιμότητα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Rolf Halden, Ph.D.. «Ιδιαίτερα η τρικλοζάνη είναι μία ενδοκρινική διαταραχή που μιμείται την ορμόνη του θυρεοειδούς, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει το μεταβολισμό και τη σωματική ανάπτυξη.
Η τρικλοκαρβάνη μπορεί να διαμορφώσει την επίδραση της τεστοστερόνης στο ανθρώπινο σώμα, αν και επιβεβαιωτικές μελέτες ακόμα εκκρεμούν».
Ακόμα και αν αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται κυρίως σε μελέτες ζώων, οι ερευνητές εξακολουθούν να ανησυχούν για τα συστατικά που βρέθηκαν στα δείγματα ούρων από τις εγκύους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ελεγχόμενα επίπεδα ορμονών είναι απαραίτητα για να κρατηθεί η λειτουργία του σώματός μας στα καλύτερά της, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για τις μέλλουσες μητέρες. Αν και οι ερευνητές λοιπόν δεν έχουν σιγουρευτεί για την επίδραση αυτών των ουσιών στους ανθρώπους, προτιμούν να έχουν μία προληπτική προσέγγιση στο θέμα. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, αλλά είναι συνετό να αποφεύγεται η επαφή με δυνητικά επιβλαβείς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να μην εκθέτουν το έμβρυο σε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρει ο Halden.
Φυσικά το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποβάλει αυτές τις ουσίες, αλλά η εξάπλωσή τους είναι θέμα επαναλαμβανόμενης και συνεχούς έκθεσης σε αυτές. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείς να κάνεις, αν είσαι έγκυος, είναι να αποφεύγεις τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη(όπως τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια), διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες, ιδιαίτερα των προϊόντων που χρησιμοποιείς καθημερινά.
Κατερίνα Πατούλια