Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από καρκίνο των ωοθηκών;

26.11.2013
Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Αμερικάνοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ντιούκ της Β.Καρολίνας αξιολόγησαν τα στοιχεία από 24 προηγούμενες μελέτες και κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Όπως λένε, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτική θεραπεία, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο - κατά 27% - εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό "Obstetrics & Gynecology", όπου αναφέρουν θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση αντισυλληπτικών και στην πρόληψη του ωοθηκικού καρκίνου στον γενικό πληθυσμό».

Βέβαια, όπως σημειώνουν, δεν μπορεί να αποδειχθεί αν όντως το χάπι είναι ο κύριος παράγοντας για την μείωση των πιθανότήτων εμφάνισης της νόσου ενώ θα πρέπει αν συνυπολογιστεί κι ο αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου τραχήλου της μήτρας, για την οποία μεταξύ άλλων έχουν κατηγορηθεί και τα εν λόγω χάπια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι ορμόνες των αντισυλληπτικών, σε βάθος χρόνου προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου των ωοθηκών, μειώνοντας ακόμη και στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισής του. Κι αν σκεφτούμε πως δυστυχώς η εν λόγω μορφή καρκίνου συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τα νέα ευρήματα συνεισφέρουν στην αναζήτηση νέων μέσων πρόληψης.