Στοματικό & καρκίνος: Η αλήθεια

03.06.2013
Μπορεί ο καρκίνος να μεταδοθεί; Τι σχέση έχει το στοματικό σεξ με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων;

Η είδηση με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας να αποκαλύπτει πως για τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε ευθύνεται το... στοματικό σεξ σίγουρα προκάλεσε έκπληξη κι απορίες. Μεταδίδεται ο καρκίνος;

Η αλήθεια είναι πως ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια μεταδοτική κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσής του από τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί κάποιοι ιοί όπως αυτός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που ευθύνεται για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του πρωκτού αλλά και του τραχήλου στις γυναίκες, αν μεταδοθούν στην στοματική κοιλότητα, δωδεκαπλασιάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου.

Μάλιστα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, μπορούν να φέρουν τον ιό, που δεν κάνει διακρίσεις βάσει φύλου, κάτι που πρέπει να σε αφυπνίσει και να σε παρακινήσει να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, για να μειώσεις τις πιθανότητες. Να θυμάσαι, ωστόσο πως και σε αυτήν την περίπτωση δεν είσαι πλήρως προστατευμένη αφού ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής με την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αν λοιπόν δεν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις καλύτερα να παίζεις εκ του ασφαλούς και να μην προχωράς σε στοματικό πριν εξασφαλίσεις ότι ο σύντροφός σου είναι υγιής ενώ καλό θα είναι να έχεις πάντα κατά νου, πως κάθε καινούρια γνωριμία εμπεριέχει κι ένα βαθμό ρίσκου γι΄αυτό καλό είναι να είσαι προσεκτική.

Μικρά αλλά σημαντικά που πρέπει να γνωρίζεις

* Ο κίνδυνος ανάπτυξης στοματοφαρυγγικού καρκίνου μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους παράγοντες κινδύνου όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα στα επόμενα χρόνια.

* Εμφανίζεται συχνότερα στον αντρικό πληθυσμό, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι γυναίκες δεν διατρέχουμε κίνδυνο.

* Μέχρι το 2020 οι καρκινικοί όγκοι που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων θα εμφανίζονται συχνότερα και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

* Ο έγκαιρος εντοπισμός είναι κρίσιμης σημασίας. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος έχει υψηλά ποσοστά ίασης. Γι΄αυτό μην ξεχνάς τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, που μπορεί να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στη στοματική κοιλότητα.