Ιατρικές ανακαλύψεις και πρόοδοι στην πρόληψη δημιουργούν καθημερινά μια νέα πραγματικότητα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να επωφεληθούμε. Ο οργανισμός του ανθρώπου για να παραμείνει λειτουργικός απαιτεί:
- λιτή διατροφή
- καθαρό περιβάλλον (βιολογικό και ψυχολογικό)
- συνετό τρόπο ζωής.
Το «ευ ζην» διασφαλίζεται από το «ευ πράττειν». Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ελέγχονται, οριοθετούνται και χειραγωγούνται ανάλογα των αποτελεσμάτων του ετήσιου τσεκάπ.
Το παράδοξο
Κάθε απώλεια ζωής ανθρώπου πριν από τα 125 έτη θεωρείται πρόωρη και αδικαιολόγητη. Οι πρόοδοι της επιστήμης επέτρεψαν στα γονίδιά μας να αποκαλύψουν τις φυσικές τους δυνατότητες. Το DNA του ανθρώπου τον οδηγούν μέχρι τα 125 όντας ψηλότερος, υγιέστερος, ομορφότερος και σοφότερος. Ερευνες αποκαλύπτουν ότι τα θηλαστικά της γης ζουν το επταπλάσιο του αριθμού των ετών που απαιτήθηκαν για να περατωθεί η σωματική τους ανάπτυξη. Το σώμα του ανθρώπου ψηλώνει μέχρι τα 17. Η ζωή του ελέφαντα είναι παράδειγμα φυσικής νομοτέλειας. Αυτός ψηλώνει και μεγαλώνει στα πρώτα 10 έτη του. Ζει μέχρι τα 70, μέσα στη ζούγκλα. Στην πολυτελή φυλακή του ζωολογικού κήπου, σπάνια φτάνει τα 50.
Γιατί οι Ικαριώτες ζουν περισσότερο
Το χρήμα δεν αγοράζει έτη ζωής. Οι πιο μακρόβιοι Ελληνες είναι σήμερα οι κάτοικοι της Ικαρίας, που κατοικούν στο φτωχότερο -και πιο χαλαρών ρυθμών- νησί του Αιγαίου. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεπεράσει τα 100 υγιής, δημιουργικός και ευτυχέστερος. Η ευτυχία στους υπερήλικες οικοδομείται ευκολότερα πάνω σε βιολογικούς δείκτες: παιδιά και εγγόνια. Οι άποροι χάνονται από λοιμώδη νοσήματα. Οι πλούσιοι από Height Status Stress, δηλαδή από την αγωνία της κοινωνικής αναρρίχησης και από το πάθος αποθησαύρισης δύναμης ή πλούτου. Προσπάθεια άκρως ατελέσφορη μετά τα 60 οι «αισθητήρες ηδονών» σώματος και πνεύματος υπολειτουργούν τελεσίδικα.
Σωματικό και ψυχολογικό τσεκάπ
Οι ασθένειες δεν είναι άμεση συνέπεια της ηλικίας. Αυτές απλώς συσσωρεύονται διαχρονικά. Συλλέγονται αναλόγως του τρόπου ζωής (καπνός, αλκοόλ, έλλειψη άσκησης), διατροφής (λίπη, αλάτι, ζάχαρη) και οικογενειακού περιβάλλοντος (εκκολαπτήριο ψυχικής υγείας). Κάποιος ο οποίος καπνίζει 40 τσιγάρα τη μέρα έχει τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο. Ενας παχύσαρκος διαβητικός με χοληστερίνη 300 έχει 8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα. Ο αφιλόξενος περίγυρος, ωστόσο, και ο μοναχικός-μελαγχολικός τρόπος ζωής δολοφονούν, εξίσου επιτυχώς. Οι υπερήλικες που έχασαν τη/τον σύντροφό τους εγκαταλείπουν τα εγκόσμια πρόωρα. Οι επισημάνσεις αυτές οδηγούν στη σκέψη ότι συγχρόνως με τον ετήσιο βιολογικό έλεγχο, πρέπει να επιχειρούμε ενδόμυχα και το ετήσιο ψυχολογικό μας τσεκάπ, δηλαδή, πόσο υγιείς είναι οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα
Η κληρονομικότητα επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα ζωής κατά 30-35%. Οι Ελληνες σήμερα είναι 15-20 πόντους ψηλότεροι από τον παππού τους και θα ζήσουν 20-25 χρόνια περισσότερο από τον προπάππου τους. Ολοι μπορούμε να «γερνάμε» υγιέστεροι και νεότεροι αν μεγαλώνουμε «σωστά». Ο Δαρβίνος απέδειξε ότι μακροημερεύει ο προσαρμοστικότερος. Ούτε ο δυνατότερος, ούτε ο ευφυέστερος, αλλά αυτός που προσαρμόζει τη ζωή του αναλόγως των νέων γνώσεων, εμπειριών και ευκαιριών. Αφιερώνοντας 365 λεπτά της ώρας κάθε 365 μέρες για προληπτικό τσεκάπ, εξασφαλίζετε υγεία για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ολα είναι αποτέλεσμα χειρισμών και γονιδιακών καταβολών. Το γονίδιο του «αήττητου Ηρακλή» παρασύρει τον άντρα σε επικίνδυνους χειρισμούς. Οι γυναίκες από «προέκταση» του DNA της μητρότητας φροντίζουν επιτυχέστερα και τον εαυτό τους απολαμβάνοντας μεγαλύτερης διάρκειας (ποιοτικής) ζωή. Στον άνθρωπο τα πολλά και καλά χρόνια ζωής είναι «επιταγή πληρωμής» της φύσης ως απόδειξη αναγνώρισης «υπηρεσιών» που εκτελέστηκαν από το άτομο επιτυχώς. Το ετήσιο τσεκάπ λειτουργεί ως εργαλείο πλοήγησης σε κάθε νοήμονα.
Πρόληψη και πρόβλεψη
Χοληστερίνη και καρδιοπαθειες
Η χοληστερίνη σκοτώνει, αν παραμείνει χρόνια παθολογική. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα έτη της μέσης ηλικίας ιχνηλατούμε και χαλιναγωγούμε τις καρδιοπάθειες με πρόληψη. Οι περισσότεροι Έλληνες ομολογούν ότι, αν γνώριζαν έγκαιρα τα ευεργετήματα αυτών των ελέγχων, θα εφάρμοζαν πρόληψη.
Εμφραγμα
Είναι πια προβλέψιμο, άρα προλήψιμο. Το έμφραγμα μειώθηκα κατά 61% στη Φινλανδία, 52% στις ΗΠΑ και στην Αγγλία 44%.
Καρκίνος των πνευμόνων
Ελαττώθηκε κατά 50% στους «μπάρμαν» του Καναδά. Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται επαγγελματικό νόσημα στους «μπάρμαν» των ΗΠΑ.
Καρκίνος του εντέρου
Συχνά είναι κληρονομικός. Μια προληπτική κολονοσκόπηση κάθε 5-6 χρόνια σάς απαλλάσσει ισόβια, σε πείσμα της κληρονομικότητας.
Διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία
Ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία «αγοράζονται» στα σουπερμάρκετ και θεραπεύονται στην κουζίνα. Η σωστή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να τα προλάβει.
6 συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα σήμερα
Και οι 6 (βλέπετε κάτω) δεν υπήρχαν στις 10 πρώτες θέσεις μιας παρόμοιας λίστας πριν 100 χρόνια. Αλλαξε το περιβάλλον. Αλλαξε η ζωή. Αλλαξαν οι ασθένειες. Σήμερα πάσχουμε από χρόνια νοσήματα φθοράς, που χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη επώαση.
1.έμφραγμα 2.εγκεφαλικό 3.διαβήτης 4.υπέρταση 5.οστεοπόρωση 6.τροχαία
Από τoν Dr Στέφανο Καραγιαννόπουλο