Το «χάπι» ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

20.01.2012
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που εκατομμύρια γυναικών ήδη γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει: Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να ανακουφίσει αισθητά από τους πόνους της περιόδου.

Αν νόμιζες πως τα αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται μόνο ως μέθοδος αντισύλληψης απλά γελιέσαι. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται ως θεραπεία όπως για παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορούν επίσης να σε γλιτώσουν από το μαρτύριο των επώδυνων περιόδων.

Οι μισές, ίσως και περισσότερες γυναίκες υποφέρουμε από κράμπες, φούσκωμα και πόνους πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε εκτός από τους πόνους στη μέση και το στομάχι, να προκαλούνται ημικρανίες, τάση για λιποθυμία ακόμη κι εμετός. Αν μάλιστα συμπεριλαμβάνεσαι μέσα σε αυτές τότε μάλλον η παρακάτω έρευνα σε αφορά και σε ενδιαφέρει.

Κι αν μέχρι τώρα μάταια προσπαθούσες να καταπολεμήσεις το πρόβλημα με τα απλά αναλγητικά, μάθε πως η λήψη αντισυλληπτικών είναι ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος για να γλιτώσεις από τους αφόρητους πόνους.

Τα αντισυλληπτικά ελλατώνουν τους πόνους τις περιόδου με επιστημονικά τεκμήρια

Οι ερευνητές, η Δρ Ingela Lindh και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά είναι άκρως αποτελεσματικά όσον αφορά στην ανακούφιση από τους πόνους που προκαλεί η δυσμηνόρροια τουλάχιστον στο 1/3 των νεαρών γυναικών.

Στη διαχρονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, συμμετείχαν 1.300 εθελόντριες ηλικίας 19 έως 24 ετών που - άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο - υπέφεραν στις δύσκολες ημέρες του μήνα. Όλες τους κλήθηκαν να πάρουν αντισυλληπτικά και στη συνέχεια εξετάστηκε το κατά πόσο μειώθηκε ή όχι ο πόνος και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα.

Αφού καταγράφηκε η ηλικία τους και έγιναν μετρήσεις ύψους και βάρους, οι κοπέλες κλήθηκαν να δώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς βίωναν την έμμηνο ρήση. Απαρίθμησαν τα συμπτώματα, πόσο έντονα ήταν και κατά πόσο τις εμπόδιζε αυτό σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητά τους.

Στη συνέχεια τους δόθηκε αγωγή με αντισηλληπτικά χάπια και δόθηκε εκ νέου ραντεβού για την επανάληψη της έρευνας σε καθορισμένη ημερομηνία. Μάλιστα για να αποδειχτεί η επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επέρχονται με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές επανέλαβαν το ερωτηματολόγιο σε διαφορετικά στάδια της ζωής των εθελοντριών από την ηλικία των 19 ετών μέχρι και των 24 ετών.

Όπως προέκυψε μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, μεγάλο ποσοστό γυναικών που αντιμετώπιζε την περίοδο σαν μαρτύριο, αδυνατώντας ακόμη και να πάει στη δουλειά εξαιτίας του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων, μετά την αγωγή κατάφερε να συνεχίσει κανονικά τη ρουτίνα καθώς τα συμπτώματα ελαττώθηκαν αισθητά.

Γιατί τα αντισυλληπτικά απαλύνουν τους πόνους της περιόδου;

Συνήθως ο πόνος της περιόδου προκαλείται εξαιτίας της έκκρισης από την μήτρα κάποιων ορμονών, των λεγόμενων προσταγλανδινών. Οι μυς της μήτρας συσπώνται κι έτσι προκαλείται πόνος.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την παραγωγή αυτών των ορμονών και έτσι μειώνονται κράμπες και λοιπές ενοχλήσεις.

Βέβαια, να υπενθυμίζουμε πως εκτός από τη λήψη αντισυλληπτικών έχεις και την επιλογή των γνωστών και φυσικών «θεραπειών» που έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο " 5 τρόποι για να διώξεις τους πόνους της περιόδου". Η διατροφή, η ζεστασιά, η ελάττωση στην κατανάλωση καφέ, το νεράκι και η άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα και σε βοηθούν να ξεχάσεις κράμπες και πόνους στις δύσκολες ημέρες του μήνα.

Αν βέβαια δοκίμασες τα πάντα αλλά τα συμπτώματα επιμένουν συζήτησε με τον γυναικολόγο σου την κατάσταση και ζήτα του να σε ενημερώσει σχετικά με τα οφέλη και τις αντενδείξεις από τη λήψης αντισυλληπτικών. Άλλωστε, αν δεν σχεδιάζεις να αποκτήσεις σύντομα παιδάκι, τα χάπια θα σε ωφελήσουν διπλά, προσφέροντας σου ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου αλλά και από τον «πονοκέφαλο» μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα