Οι μύθοι της αποτοξίνωσης

02.01.2012
Τώρα που πέρασαν οι γιορτές - που όπως και να το κάνεις έφαγες περισσότερο - ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις την πιο αποτελεσματική μέθοδο αποτοξίνωσης που θα σε απαλλάξει από το περιττό λίπος και τις θερμίδες.

Τώρα που πέρασαν οι γιορτές - που όπως και να το κάνεις έφαγες περισσότερο - ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις την πιο αποτελεσματική μέθοδο αποτοξίνωσης που θα σε απαλλάξει από το περιττό λίπος και τις θερμίδες. Ρωτάς φίλους και γνωστούς και ψάχνεις στο διαδίκτυο για τα «ελιξίρια» αυτά που θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σου, όποιο κι αν είναι αυτό.

Μια μικρή αναζήτηση επέφερε αποτελέσματα κι έκπληκτη βρέθηκες μπροστά σε «μαγικές συνταγές» που υπόσχονται να σου χαρίσουν υγεία και μακροζωϊα και να σε απαλλάξουν από κόπωση, πονοκεφάλους και ημικρανίες, πόνους στην πλάτη και τη μέση και να θεραπεύσουν δερματικές παθήσεις. Αλλά και οι συνάδελφοι στο γραφείο κατά διαστήματα σου προτείνουν διάφορα μαγικά φίλτρα για δερματάκι βελούδο χωρίς κυτταρίτιδα και κιρσούς.

Ωστόσο, πολλές αποτοξινωτικές μέθοδοι, από ένα απλό ρόφημα με καυτές πιπεριές σφένδαμο και τσίλι μέχρι το τύλιγμα του δέρματος με σελοφάν ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία σου αν δεν εφαρμοστούν σωστά.

Μύθος 1ος: Η αποτοξίνωση κάνει πάντα καλό

Η αλήθεια: Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν προσέξεις

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι υπερβολές κάνουν κακό στην υγεία σου και τα ευεργετικά οφέλη της αποτοξίνωσης θα σου γυρίσουν μπούμερανκ αν δεν προσέξεις.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως αντιοξειδωτικά σκευάσματα όπως για παράδειγμα διάφορα συμπληρώματα διατροφής όχι μόνο είναι περιττά αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Μπορεί να υπόσχονται πως μερικές ημέρες εφαρμογής αρκούν για να σου χαρίσουν ενέργεια και να σε απαλλάξουν από τα λίπη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να προκαλέσουν ισχυρό σοκ στον οργανισμό σου, με δραματικές συνέπειες για την υγεία σου. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από υπερκατανάλωση αποτοξινωτικών σκευασμάτων ή την εφαρμογή άλλων μεθόδων αποτοξίνωσης, ακόμη και εξαιτίας υπερκατανάλωσης νερού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος υπονατριαιμίας μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ρίχνει τα επίπεδα αλάτων καθώς το σώμα λαμβάνει υπερβολική ποσότητα νερού, πάνω από το κανονικό. Το 2003 ο ηθοποιός Anthony Andrews, χτυπήθηκε από την ασθένεια μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού ενώ έκανε πρόβες ενώ προσφάτως, όπως αναφέρει η Βρετανική Daily Mail, μια γυναίκα υπέστη νεφρική ανεπάρκεια κι εγκεφαλική βλάβη μετά το συνδυασμό λήψης αποτοξινωτικών σκευασμάτων και υπερκατανάλωσης νερού. Μια περίπου εβδομάδα μετά τη λήψη της αγωγής άρχισε να νιώθει ζάλη και κούραση και σύντομα κατάρρευσε. Η γυναίκα είχε πάθει υπονατριαίμία. Έπεσε σε κώμα και ένας φαύλος κύκλος ξεκίνησε. Η γυναίκα υπέστη νεφρική ανεπάρκεια, ακολούθησε η πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις κι εν τέλει επήλθε εγκεφαλική βλάβη.

Μύθος 2ος: Αν δεν πάρεις συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά δεν μπορεί να γίνει αποβολή των τοξίνων

Η αλήθεια: Η φύση έχει φροντίσει ήδη γι΄αυτό

Στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα έχει από μόνο του τη δυνατότητα να απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες αποτελεσματικά μέσω των λειτουργιών του οργανισμού.

Το έντερο για παράδειγμα αποτρέπει σε βακτήρια και τοξίνες να παραμείνουν στο σώμα, ενώ εξαιρετικά πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα μας αποβάλλουν κάθε περιττό και όξινο στοιχείο. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του μεταβολισμού μας, η διάλυση των ανεπιθύμητων ουσιών με τη διαδικασία της σύζευξης και η αποβολή τους με τα ούρα.

Η ιδέα ότι «κακές» χημικές ουσίες κατακάθονται στο σώμα και πρέπει να απομακρυνθούν με αντιοξειδωτικά είναι απλά γελοίο, όπως τονίζει μιλώντας στη Daily Mail ο καθηγητής Bender.

Μύθος 3ος: Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα δείχνουν πως η αποτοξίνωση πέτυχε

Η αλήθεια: Η συχνοουρία δε σημαίνει απαραιτήτως αποτοξίνωση

Όπως θα έχεις διαπιστώσει αν έχεις μπει στον πειρασμό να ακολουθήσεις κάποια αγωγή με αντιοξειδωτικά, θα παρατήρησες πως οι επισκέψεις στην τουαλέτα έγιναν συχνές, κάτι που θεώρησες πως είναι φυσικό αφού ο οργανισμός σου καλείται να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα τοξινών.

Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει επειδή το σώμα έχει μπει σε διαδικασία αποβολής επιπλέον τοξινών αλλά διότι τα σκευάσματα είτε περιέχουν πλήθος διουρητικών ουσιών ή απλούστατα προκαλούν ερεθισμό στο έντερο και στο στομάχι. Και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνεται η αποβολή του λίπους, που βρίσκει διέξοδο μέσω του ουροποιητικού συστήματος, μαζί όμως είναι δυνατό να αποβάλλονται και φάρμακα που πιθανότατα λαμβάνεις εκείνη την περίοδο. Ακόμη και η αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να μειωθεί ή και να «ακυρωθεί» εξαιτίας της αποτοξινωτικής δράσης των σκευασμάτων που αποφάσισες να πάρεις.

Μύθος 4ος: Η αποτοξίνωση είναι άχρηστη

Η αλήθεια: Είναι ευεργετική όταν γίνεται με μέτρο και με τρόπο φυσικό

Αντί να ψάχνεις για σκευάσματα και ελιξίρια προσπάθησε να τροποποιήσεις τη διατροφή σου και να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να καθαρίσεις με φυσικό τρόπο το σώμα σου από τα άχρηστα υλικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά για παράδειγμα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία σου. Οι βιταμίνες, οι καροτίνες και τα βιοφλαβονοειδή τονώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα με το να παρεμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών καθώς έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μην στερήσεις από τον οργανισμό σου τροφές που σου χαρίζουν ενέργεια αλλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα