Αυχενικό: Πρόληψη & αντιμετώπιση (Νο2)

30.11.2011
Ακόμα και αν δεν σoυ έχει συμβεί ποτέ, σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για το «αυχενικό σύνδρομο» και τις επιπτώσεις του. Ανακάλυψε τις θεραπείες που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο, σε περίπτωση που σου συμβεί.

Ακόμα και αν δεν σoυ έχει συμβεί ποτέ, σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για το «αυχενικό σύνδρομο» και τις επιπτώσεις του. Ανακάλυψε τις θεραπείες που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο, σε περίπτωση που σου συμβεί.

Πώς θα ανακουφιστείς;

Bάλε ένα μαλακό κολάρο: Θα περιορίσει την κίνηση του αυχένα, άρα και τον πόνο, αφού θα εμποδίζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό (σήμερα υπάρχουν τα θερμικά κολάρα, κατασκευασμένα από μαλακό υλικό, ώστε να μη σφίγγουν το λαιμό, τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο και βοηθούν στην ευκινησία του αυχένα και της πλάτης σε κάθε περίσταση).

Λάβε φυσικοθεραπευτική υποστήριξη: Ο φυσικοθεραπευτής διαμορφώνει ένα πρόγραμμα βάσει των αναγκών του ασθενούς, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει: ασκήσεις, διατάσεις, μαλάξεις, μηχανήματα (όπως laser, υπέρηχος κ.ά.), χρήση ψυχρών και θερμών επιθεμάτων κ.λπ.

Πάρε φαρμακευτική αγωγή: Για τις παθήσεις της περιοχής του ώμου και του αυχένα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών σε οξείες κρίσεις πόνου, καθώς και άλλα παυσίπονα είναι ακόμα ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο ο μόνος αρμόδιος για να συστήσει αγωγή είναι ο γιατρός σου.

Να πεις ναι στη χειροπρακτική ή μήπως όχι;

Η χειροπρακτική αγωγή μπορεί να αποβεί πολύτιμη, αρκεί να γίνεται από έμπειρους και σωστά εκπαιδευμένους επιστήμονες.

Η μέθοδος συνίσταται κυρίως σε απαλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων, οι οποίες στοχεύουν στην κινητοποίηση των «μπλοκαρισμένων» αρθρώσεων και στην απελευθέρωση των πιεσμένων νεύρων.

Συμπληρωματικά, ο χειροπράκτης μπορεί να κάνει και κάποιες μυϊκές μαλάξεις. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Xειροπρακτών.

3 φυσικές θεραπείες για τον πόνο στον αυχένα

1. Μαλάξεις με αιθέρια έλαια: Αιθέρια έλαια με αναλγητικές ιδιότητες, όπως είναι το βάλσαμο, η σκουτελλαρία και η λεβάντα, μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς του αυχένα, μειώνοντας τον πόνο και τη δυσκαμψία. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αραιώνοντάς τα (10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 25 ml αμυγδαλέλαιο) και κάνοντας ήπιο μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή του αυχένα για 3-5 λεπτά. Η σκουτελλαρία θεωρείται περισσότερο κατάλληλη για πονοκεφάλους που οφείλονται σε μεγάλη ένταση των μυών του αυχένα.

2. Κομπρέσες: Φτιάξτε ένα αφέψημα από θυμάρι (στα 500 ml νερό, 20 γραμμάρια αποξηραμένο βότανο ή 40-50 γραμμάρια νωπό) και κάντε κομπρέσες στην καταπονημένη περιοχή. Το θυμάρι και η ιτιά είναι βότανα με σπασμολυτική δράση, εξαιρετικά αποτελεσματικά στις κοινές αυχεναλγίες.

3. Πιέσεις στον αυχένα και στις ωμοπλάτες: Μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι σας ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου, ασκήστε δυνατές πιέσεις με τα δάχτυλα, για 1-2΄, στη βάση του αυχένα και στους μυς μεταξύ των ώμων και της βάσης του λαιμού. Οι πιέσεις στα συγκεκριμένα σημεία, που πρέπει να είναι κυκλικές, βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης, η οποία συσσωρεύεται στον αυχένα.

Να θυμάσαι:

* Συνήθως όσο πιο κοντά στον αυχένα είναι ο πόνος τόσο πιο μικρό είναι το πρόβλημα. Εάν προχωρά προς τον ώμο, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Όταν μάλιστα μουδιάζει το χέρι, απαιτείται φροντίδα ορθοπαιδικού ή νευροχειρουργού.

* Aν αισθάνεστε συστηματικούς και διαρκείς πόνους στον αυχένα, ζαλάδες, βούισμα στα αυτιά ή πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν οφείλονται σε ημικρανίες, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ορθοπαιδικό ή νευρολόγο.

* H διάγνωση γίνεται με εξετάσεις (νευρολογικές, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, κ.λπ.). Αμέσως μετά ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

* Ο ρόλος του κολάρου είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Εφόσον λοιπόν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να το φοράτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Ποίες είναι οι συνήθεις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου και τι να κάνεις για να προλάβεις τους πόνους; Μάθε το στο Α' μέρος του άρθρου, απλά πατώντας εδω.

Από τη Ρήτα Βελώνη