Αυχενικό: Πρόληψη & αντιμετώπιση (Νο1)

27.11.2011
Ακόμα και αν δεν σoυ έχει συμβεί ποτέ, σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για το «αυχενικό σύνδρομο» και τις επιπτώσεις του. Μάθε, λοιπόν, τις αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν και ανακάλυψε θεραπείες που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο

Ακόμα και αν δεν σoυ έχει συμβεί ποτέ, σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για το «αυχενικό σύνδρομο» και τις επιπτώσεις του. Μάθε, λοιπόν, τις αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν και ανακάλυψε θεραπείες που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο.

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

To αυχενικό σύνδρομο δεν είναι μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μία σειρά από συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις (σοβαρές ή μη), οι οποίες εκδηλώνονται με δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα.

Ανάλογα, λοιπόν, με τη βαρύτητα του συνδρόμου, ο πόνος μπορεί από τον αυχένα να επεκταθεί στους ώμους, στο χέρι και στο κεφάλι (προκαλώντας πονοκέφαλο ή ζαλάδες). Πολλές φορές, μάλιστα, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα «τσιμπήματα», ή «μουδιάσματα», ή «μυρμηγκιάσματα» στα άκρα, και σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι δυνατόν να εμφανιστεί αδυναμία να εκτελέσουμε και τις πιο απλές κινήσεις.

Πιάστηκες; Γιατί άραγε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό.

Η διάταση των μυών (για οποιονδήποτε λόγο), η κακή θέση και στάση του κεφαλιού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι μερικές από τις συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο. Όμως και ορισμένα προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος, που αντανακλώνται στον αυχένα, συχνά οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι ανωμαλίες της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης, όπως η κύφωση, η σκολίωση, οι περιαρθρίτιδες στους ώμους κ.ά.

Οι συνήθεις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου

* Η αυχενική δισκοπάθεια: προκύπτει όταν το κεφάλι βρίσκεται συχνά και για ώρα σκυφτό ή γυρισμένο από τη μία πλευρά.

* Η σπονδυλαρθρίτιδα: Εκδηλώνεται με πρωινή δυσκαμψία και παρουσιάζεται συνήθως με την πάροδο της ηλικίας.

* Τα οστεόφυτα: Πρόκειται για τα λεγόμενα άλατα στον αυχένα, τα οποία ερεθίζουν τα νεύρα, προκαλώντας ενοχλήσεις και πόνο.

* Οι μυϊκές συσπάσεις: Συνήθως προκαλούνται από μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας (ψύξεις) αλλά και από πιθανή απότομη κίνηση.

* Οι μικροτραυματισμοί: από κακή στάση, άγαρμπη γυμναστική, απότομες κινήσεις ή τραυματισμό ύστερα από τροχαίο ατύχημα.

* Το στρες: Δημιουργεί ένταση και η ένταση μας κάνει να σφιγγόμαστε, με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας.

Τι κάνεις για να προλάβεις τους πόνους στον αυχένα;

Πρώτα απ’ όλα να φροντίσεις για τη σωστή στάση του σώματός σου στις καθημερινές δραστηριότητες. Δηλαδή, όταν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, όταν οδηγείς, όταν κοιμάσαο κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως ο αυχένας καταπονείται όταν το κεφάλι βρίσκεται συχνά και για πολλή ώρα σκυφτό ή γυρισμένο προς τη μία πλευρά, λόγω εργασίας ή κακής στάσης ύπνου.

Έτσι οι δίσκοι δέχονται περισσότερο βάρος, με αποτέλεσμα να πιέζονται, να φθείρονται και να προκαλούν δυσκαμψία και πόνο.

Αλλά προληπτικά μέτρα:

* Ένας τρόπος για να προλάβεις τους πόνους στον αυχένα (και στην πλάτη), όταν η δουλειά σου απαιτεί να κάθεσαι για πολύ στην ίδια θέση, είναι κάθε 30-50 λεπτά να σηκώνεσαι και να ξεμουδιάζεις για λίγο (5-10 λεπτά), ώστε να αποφεύγονται τα γνωστά «πιασίματα».

* Απόφυγε να παρακολουθείς τηλεόραση ή να διαβάζεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας περισσότερα του ενός μαξιλάρια. Το πιθανότερο είναι το πρωί να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο ή με δυσκαμψία στον αυχένα.

* Δώσε την ανάλογη προσοχή στο στρώμα που κοιμάσαι και κυρίως στο μαξιλάρι. Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο ή και να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον, καθώς στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα για πολλές ώρες (Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στρωμάτων και μαξιλαριών στο εμπόριο, ώστε ο καθένας να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει).

* Όταν οδηγείς, φροντίστε να κρατάς ίσια τη σπονδυλική σου στήλη, τους ώμους χαλαρούς και τον αυχένα μόλις γερμένο προς τα εμπρός, φροντίζοντας, όμως, να μετακινείσαι συχνά στο κάθισμα.

Και αν σου συμβεί, πώς θα το αντιμετωπίσεις; Μάθε το διαβάζοντας το Β’ μέρος του άρθρου.

Από τη Ρήτα Βελώνη