Μάθε τα πάντα για την αντισύλληψη (Νο2)

15.11.2011
Είτε δεν γνώριζες τις μεθόδους αντισύλληψης, είτε θεωρείς τον εαυτό σου ενημερωμένο, ίσως να χρειάζεσαι ένα… update. Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησής μας είναι ενδεικτικά της σύγχυσης που επικρατεί.

Η ιδέα και μόνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σου προκαλεί πονοκέφαλο; Μπορεί οι γιαγιάδες μας να έσπερναν κουτσούβελα, μη γνωρίζοντας άλλη μέθοδο αντισύλληψης πλην της αποχής, στην εποχή μας όμως υπάρχει μια μεγάλη γκάμα μεθόδων που θα σου επιτρέψουν να χαρείς τον έρωτα δίχως άγχος!

Είτε δεν τις γνώριζες, είτε θεωρείς τον εαυτό σου ενημερωμένο, ίσως να χρειάζεσαι ένα… update. Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησής μας είναι ενδεικτικά της σύγχυσης που επικρατεί. Αν και οι περισσότερες αναγνώστριες μας, πιθανότατα κι εσύ ανάμεσά τους, γνωρίζετε τη σημασία και την αναγκαιότητα χρήσης προφυλακτικού και αντισυλληπτικών χαπιών αρκετές αναγνωρίζετε την διακεκομμένη συνουσία ως αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Μάλιστα, ένα μικρό μεν αλλά όχι αμελητέο ποσοστό κατατάσσει ακόμη και την έκτρωση στις μεθόδους αντισύλληψης. Από την άλλη καμία δε χρησιμοποιεί σπιράλ, αντισυλληπτικό τσιρότο ή σπόγγο ενώ μόλις το 1% των αναγνωστριών μας χρησιμοποιεί δακτύλιο.

Σε όποια κατηγορία από τις παραπάνω κι αν ανήκεις, καλό θα είναι να φρεσκάρεις τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου αλλά και να μάθεις για όλες τις ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους αντισύλληψης που υπάρχουν. Συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου ώστε να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

Αμφιλεγόμενες μέθοδοι αντισύλληψης

Το χάπι που… καθυστερεί την περίοδο

Ίσως έχεις ακούσει για το χάπι αυτό που καθυστερεί την περίοδο. Πολλές φορές σκέφτηκες να το πάρεις θέλοντας να περάσεις ένα ρομαντικό διήμερο με τον καλό σου, δίχως απρόοπτα που θα σας χάλαγαν τις διακοπές. Πρόκειται για μια παραλλαγή των γνωστών αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη και καταργεί την περίοδο για κάποιους μήνες, επιτρέποντας την έμμηνο ρύση μια φορά κάθε τρεις μήνες. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί πόσο αθώο είναι και αρκετοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς την ασφάλειά του.

Τα σπερματοκτόνα και οι σπόγγοι

Η ονομασία τους είναι ενδεικτική της δράσης τους αφού οι ουσίες που περιέχουν αποδυναμώνουν τα σπερματοζωάρια ώστε να εμποδίσουν την γονιμοποίηση. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή, αν χρησιμοποιηθεί μόνη της, δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Τα ποσοστά αποτυχίας - 20 έως και 30% -μιλούν από μόνα τους! Οπότε όπως καταλαβαίνεις, αν επιλέξεις να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο, καλό θα ήταν να εφαρμόσεις και κάποια άλλη συμπληρωματική μέθοδο αντισύλληψης απ΄όσες έχουμε ήδη αναφέρει στο προηγούμενο μέρος του άρθρου.

Το ίδιο ισχύει και για τους αντισυλληπτικούς σπόγγους, μικρά σφουγγαράκια μιας χρήσης που περιέχουν σπερματοκτόνο και τοποθετούνται πάνω στον τράχηλο πριν την επαφή.

Φυσικές μέθοδοι

Οι περισσότερες από τις μεθόδους αυτές στηρίζονται είτε στον υπολογισμό των γόνιμων ημερών και στη διάρκεια ζωής του ωαρίου και των σπερματοζωαρίων ή στη διακοπή της επαφής πριν την ολοκλήρωση. Καμία βέβαια από αυτές δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια.

- Διακεκομμένη συνουσία

Έχεις ακούσει τόσα γι΄ αυτή και δεν ξέρεις τι απ΄ όλα να πιστέψεις. Η μέθοδος αυτή συνίσταται στο να εκσπερματώσει ο σύντροφός σου έξω από τον κόλπο σου. Να θυμάσαι όμως πως δεν παρέχει ασφάλεια, όπως οι μέθοδοι που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο κι αυτό αφενός διότι απαιτείται τέλειος έλεγχος της εκσπερμάτωσης και αφετέρου διότι υπάρχει περίπτωση να μείνεις έγκυος ακόμη και με το προσπερματικό υγρό. Οπότε καλό θα είναι να μη το ρισκάρεις.

- Μέθοδοι ρυθμού

Είναι οι απλούστερες μέθοδοι αλλά και η λιγότερο ασφαλής. Βασίζεται σε συστήματα υπολογισμού των γόνιμων ημερών μέσω ημερολογιακής μεθόδου και καταγραφής των κύκλων σου ή καθημερινής θερμομέτρησης. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι οι ημέρες της ωορρηξίας μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αν υπάρξουν διαταραχές του κύκλου σου κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για το αντισυλληπτικό βραχιολάκι που κι αυτό βασίζεται σε μέθοδο ρυθμού για γυναίκες με κύκλο 26-32 ετών.

- Κολπικές πλύσεις

Η μέθοδος βασίζεται στην απομάκρυνση του σπέρματος από τον κόλπο κατευθείαν μετά την επαφή. Δεν είναι όμως καθόλου αξιόπιστη δεδομένου πως το σπέρμα χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να φτάσει στην τραχηλική βλέννη. Οπότε, οι κολπικές πλύσεις μετά την επαφή δεν προστατεύει από την ανεπιθύμητη σύλληψη.

- Έλεγχος των τραχηλικών εκκρίσεων – βλέννας

Βασίζεται στην υπόθεση ότι οι διαφοροποιήσεις των κολπικών εκκρίσεων, σε ποσότητα, υφή και χρώμα, που παρατηρείς από το διάστημα της μιας περιόδου σου μέχρι την έναρξη της επόμενης μπορεί να αντιστοιχούν στις διάφορες φάσεις του κύκλου. Ωστόσο, η μέθοδος είναι ανεπαρκής και αφερέγγυα δεδομένου πως η βλέννα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες καταστάσεις.

- Ορμονικός έλεγχος

Με ειδικά στικ μιας χρήσης κάνεις καθημερινά τεστ ούρων για να διαπιστώσεις αν είσαι στις γόνιμες ημέρες ή όχι. Αν και είναι η πιο αξιόπιστη φυσική μέθοδος προϋποθέτει και αυτή να έχεις οπωσδήποτε σταθερό κύκλο και δε διασφαλίζει προστασία αντισύλληψης σε περιπτώσεις διαταραχών της περιόδου σου. Συνήθως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν και όχι ως μέθοδος αντισύλληψης.

Τι δεν είναι αντισύλληψη

Τι δεν είναι αντισύλληψη

Έκτρωση

Από τη στιγμή που ξεκίνησες τη σεξουαλική σου δραστηριότητα οφείλεις να έχεις και σωστή ενημέρωση. Μπορεί φίλες και γνωστές, ακόμη κι εσύ να είχατε την εμπειρία της έκτρωσης, πρέπει όμως να γνωρίζεις πως μια άμβλωση αφενός δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και αφετέρου δεν είναι ακίνδυνη! Γι΄ αυτό μην ρισκάρεις και μην περιμένεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Μπορεί η λεξούλες «έκτρωση» ή «άμβλωση» να μην είναι πλέον ταμπού για την ελληνική κοινωνία, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και μια απλή διαδικασία ούτε ότι η έκτρωση μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μέθοδος αντισύλληψης, αφού στην ουσία αυτό που γίνεται είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης.

Δε θα αναφερθούμε σε ηθικά διλήμματα, διότι η απόφαση διακοπής μιας εγκυμοσύνης είναι ζήτημα καθαρά προσωπικό κι έχει να κάνει με πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η στάση του συντρόφου μας ή απλά και η επιθυμία μας να μην αποκτήσουμε παιδάκι. Ωστόσο, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η άμβλωση δεν προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη αλλά τη σταματά!

Το χάπι της άμβλωσης

Πολλές κοπέλες δεν το γνωρίζουν ή το μπερδεύουν με το χάπι της επόμενης ημέρας, ωστόσο, είναι δύο σκευάσματα εντελώς διαφορετικά. Το ένα αποτρέπει πιθανή εγκυμοσύνη κι αν λαμβάνεται περιστασιακά δεν προκαλεί προβλήματα ενώ το χάπι της άμβλωσης, χορηγείται από τον γυναικολόγο μόνο σε περίπτωση εξακριβωμένης εγκυμοσύνης για την διακοπή της καθώς σήμερα η διαδικασία της άμβλωσης γίνεται είτε χειρουργικά είτε με τη χορήγηση χαπιών. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως αυτό που γίνεται είναι η απομάκρυνση του εμβρύου και του πλακούντα από τη μήτρα.

Διάβασε ποιές είναι οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι αντισύλληψης, πως εφαρμόζονται και γιατί το λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο νόμιζες, πατώντας εδώ.