Μητρότητα για όλες με τη νέα εξωσωματική

26.06.2011
Η καινούργια μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης αυξάνει σημαντικά τις ελπίδες των άτεκνων γυναικών που ονειρεύονται να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους μωράκι.

Η καινούργια μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης αυξάνει σημαντικά τις ελπίδες των γυναικών που θέλουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους μωράκι. Ο κύριος Τρύφων Γ. Λαϊνάς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Ευγονία», μας εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες της νέας αγωγής η οποία είναι περισσότερο ασφαλής και πιο οικονομική, καθώς δεν έχει παρενέργειες και απαιτεί μικρότερη δόση φαρμάκου και λιγότερες ενέσεις.
«Η μέθοδος υπερέχει», μας εξηγεί ο κ. Λαϊνάς, επειδή: α) είναι ασφαλέστερη σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες (Lainas et al.,2010 Human Reproduction), β) έχει σημαντικά καλύτερα ποσοστά κυήσεως σε γυναίκες με πτωχή ανταπόκριση (Lainaset al., 2008 ), γ) συνοδεύεται με αυξημένα ποσοστά κυήσεως, όταν το φάρμακο χορηγηθεί νωρίτερα από την παραδοσιακή μέχρι τώρα 6η ημέρα διέγερσης.
Ο κ. Λαϊνάς μας εξηγεί ποιες άλλες νέες μεθόδους στην εξωσωματική έχει φέρει η πρόοδος σε φάρμακα και τεχνολογία. Υπάρχουν πλέον: Η αγωγή της μιας ένεσης (κοριφολιτροπίνη-α), οι ήπιας διέγερσης αγωγές, που είναι σύντομες αγωγές με μικρή δόση γοναδοτροπινών. Χρησιμοποιούμε επίσης τη μέθοδο του φυσικού κύκλου.
Στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, αλλά παρακολούθηση του μοναδικού ωοθυλακίου με σκοπό να παραλάβουμε ένα ωάριο. Με τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (modified natural cycle-MNC) αποφεύγουμε την πρόωρη ρήξη του ωοθυλακίου και την απώλεια του ωαρίου.

Λιγότερη ταλαιπωρία, περισσότερη ασφάλεια
Οι νέες μέθοδοι. Εχουμε πλέον τρόπους αντιμετώπισης, με μια επαναστατική «θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ» (Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών), που είναι μια σοβαρή επιπλοκή της ελεγχόμενης διέγερσης ωοθηκών και είναι συχνότερο σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, μικρής ηλικίας και χαμηλού βάρους.
Σε περίπτωση εμφάνισης αυτής της επιπλοκής, χορηγούμε ειδικά σκευάσματα, έτσι που αποφεύγεται η νοσοκομειακή περίθαλψη (Lainas et al., 2002, FertilitySterility), (Lainas et al., 2007, 2009a, 2009b RBMOnline).
Δεν υπήρχε τέτοια θεραπεία έως τώρα, γι’ αυτό και με τη χρήση της έχουμε μειωμένο σωματικό, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος.
Οι νεότερες εμβρυολογικές εξελίξεις επιγραμματικά αφορούν: Βλαστοκύστεις, κατάψυξη ωαρίων - υαλοποίηση, προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, προεμφυτευτικό έλεγχο με CGH κ.ά.

Η σημασία επιλογής της κατάλληλης μονάδας
«Είναι πολύ σημαντικό», λέει ο δρ Λαϊνάς, «το ζευγάρι να επιλέξει τη μονάδα εκείνη που θα του προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα για επιτυχία κύησης.
Οι μονάδες αυτές διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά κυήσεων, για τη διαρκώς προστιθέμενη γνώση και εμπειρία των στελεχών τους, που προκύπτει από την εφαρμογή των νεότερων διεθνών εξελίξεων, τη δημοσίευση μελετών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και την εξατομικευμένη θεραπεία.
Τα ποσοστά επιτυχίας κυήσεως έχουν απόλυτη σχέση και με την ηλικία. Είναι μεγαλύτερα σε μικρότερες ηλικίες. Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί πλέον να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις γυναίκες που προτάσσουν την καριέρα από την τεκνοποίηση».

Τα στάδια της νέας θεραπείας:

  • Διερεύνηση και διάγνωση της υπογονιμότητας.
  • Προκαταρκτικές εξετάσεις.
  • Διέγερση της ωοθήκης με φαρμακευτική αγωγή (12-14 ημέρες) με σκοπό την ανάπτυξη πολλών ωοθυλακίων.
  • Παρακολούθηση της διέγερσης με σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών.
  • Πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας.
  • Συλλογή των ωαρίων (ωοληψία).
  • Γονιμοποίηση και καλλιέργεια στο εργαστήριο (2-6 ημέρες).
  • Εμβρυομεταφορά.
  • Ελεγχος κυήσεως (13 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, με αιμοληψία για μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης).
  • Ελεγχος κλινικής κυήσεως με διακολπικό υπερηχογράφημα.
  • Ελεγχος εξελισσόμενης κυήσεως τη 12η εβδομάδα.