9 λάθη χαντακώνουν τη γονιμότητά σου

21.03.2011
Είσαι παντρεμένη εδώ και πέντε χρόνια, κοντεύεις τα 30 και είσαι έτοιμη να μείνεις έγκυος. Αρκετό καιρό προσπαθείς με το σύντοφό σου για παιδί αλλά τζίφος. Εχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και οι 2 σας και ενώ όλα δείξανε φυσιολογικά δεν μπόρεσες να μείνεις έγκυος και είσαι σε απόγνωση.

Είσαι παντρεμένη εδώ και πέντε χρόνια, κοντεύεις τα 30 και είσαι έτοιμη να μείνεις έγκυος. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθείς με το σύντοφό σου για παιδί αλλά τζίφος. Εχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και οι 2 σας και ενώ όλα δείξανε φυσιολογικά δεν μπόρεσες να μείνεις έγκυος και είσαι σε απόγνωση.

Εφόσον οι εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, αφού ή κάτι κάνετε λάθος στην προσπάθεια σας, ή έχεις πολύ άγχος για να πετύχεις τον στόχο σου. Και τα δύο αυτά, από μόνα τους ή σε συνδυασμό, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις πιθανότητες σου να μείνεις έγκυος, αλλά μπορούν επίσης να διορθωθούν πολύ εύκολα με λίγη ή ελάχιστη προσπάθεια. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα λοιπόν:

1. Κακός υπολογισμός της ωορρηξίας

Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος είναι το να μην γνωρίζεις πότε έχεις ωορρηξία, γιατί μόνο τότε και για τις επόμενες 12-24 ώρες μπορεί να πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση του ωαρίου. Άρα είναι σημαντικό να κάνεις ελεύθερο σεξ κοντά στις συγκεκριμένες μέρες γιατί όσο κι αν προσπαθείς όλες τις υπόλοιπες δεν θα δεις αποτέλεσμα. Η ωορρηξία λοιπόν, συμβαίνει πάντα 14 ημέρες πριν την εμφάνιση της περιόδου σου, οπότε αν έχεις σχετικά σταθερό κύκλο μπορείς να υπολογίσεις και πότε έχεις ωορρηξία, με μια ελάχιστη απόκληση. Αν δεν έχεις σταθερό κύκλο, μπορείς να προμηθευτείς ένα από τα τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο γι' αυτό τον σκοπό και να το χρησιμοποιήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες. Ένας άλλος τρόπος είναι η παρακολούθηση των κολπικών υγρών, τα οποία κοντά στις μέρες της ωορρηξίας γίνονται εντελώς διάφανα και πιο γλοιώδη απ' ότι συνήθως. Επίσης, μην ξεχνάς ότι η διάθεση σου για σεξ αυξάνεται εκείνες τις μέρες, οπότε μην αγνοείς το σώμα σου όταν σου λέει πως θα ήθελε λίγα χαδάκια ακόμη.

2. Λάθος συχνότητα σεξουαλικών επαφών

Πολλά ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί θεωρούν ότι δεν πρέπει να κάνουν έρωτα αρκετά συχνά, ή αντίθετα το παρακάνουν στο σεξ πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες τους. Ωστόσο, καμιά από αυτές τις πρακτικές δεν λειτουργεί γιατί επιβαρύνει την ποιότητα του σπέρματος, κάνοντας το είτε πολύ πυκνό για να λειτουργήσει, είτε πολύ αδύναμο. Ο σωστός ρυθμός για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε δύο μέρες, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία (αλλά και τις υπόλοιπες δεν πειράζει). Εν τω μεταξύ, για τις υπόλοιπες μέρες που μπορεί να μην κάνετε σεξ, καλό θα ήταν ο άντρας σου να εκσπερματώνει τουλάχιστον μία φορά στις πέντε μέρες ώστε το σπέρμα του να παραμένει υγιές.

3. Κακές συνήθειες στο κρεβάτι

Αν πετάγεσαι κατευθείαν από το κρεβάτι για το μπάνιο αμέσως μετά την ερωτική επαφή, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να συλλάβεις, αφού αναγκάζεις τα σπερματοζωάρια να δουλέψουν ενάντια στον νόμο της βαρύτητας που τα έλκει έξω από τον κόλπο. Γι' αυτό καλύτερα να χουζουρέψεις ξαπλωμένη για τουλάχιστον για δέκα λεπτά, πριν επιτρέψεις στον εαυτό σου να σηκωθεί για να φρεσκαριστεί. Ακόμα καλύτερα αν ανασηκώσεις τους γοφούς σου με ένα μαξιλάρι, ώστε να δώσεις μια επιπλέον βοήθεια στα σπερματοζωάρια για να φτάσουν στον στόχο τους. Επίσης, όταν θα μπεις στο μπάνιο απόφυγε κάθε είδους κολπική πλύση, ακόμη και με σκέτο νερό γιατί και αυτό χαλάει την χημική ισορροπία των κολπικών υγρών και του σπέρματος και λειτουργεί εναντίον σου.

4. Λάθος ερωτικές στάσεις

Μπορεί να έχεις βαρεθεί το ιεραποστολικό σεξ, αλλά είναι εγγυημένα η καλύτερη στάση για να συλλάβεις. Εναλλακτικά προτίμησε το σεξ στα τέσσερα με εκείνον από πίσω σου, ή κάθε άλλη στάση με τον άντρα σου από πάνω γιατί αυτές είναι που διευκολύνουν το σπέρμα να πάρει τον σωστό δρόμο. Αντίθετα όλες οι στάσεις κατά τις οποίες βρίσκεσαι εσύ από πάνω δεν βοηθούν στη σύλληψη και σαμποτάρουν τον στόχο σου.

5. Λιπαντικά και άλλες ουσίες

Η χρήση λιπαντικών που διευκολύνουν τη διείσδυση, ακόμη κι αν δεν περιέχουν σπερματοκτόνο, καταστρέφουν τη σύσταση του σπέρματος, εμποδίζοντας τα σπερματοζωάρια να κινηθούν προς το εσωτερικό της μήτρας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το σάλιο, άρα καλό είναι να απέχετε για λίγο από το στοματικό σεξ. Αν νιώθετε την ανάγκη χρήσης λιπαντικού, η ιδανική λύση είναι το ασπράδι του αυγού, το οποίο εξασφαλίζει το ιδανικό περιβάλλον για τη λειτουργία του σπέρματος. Αν λυπάσαι τα αυγά που θα ξοδέψεις, μπορείς να φυλάς του κρόκους σε μια κοινή θήκη για παγάκια και να τους κρατάς στην κατάψυξη. Αυτό θα σου εξασφαλίσει διπλό όφελος, αφού έτσι θα έχεις πάντα πρόχειρους κρόκους για το αυγολέμονο, αλλά και αρκετή ποσότητα για να φτιάξεις μια λαχταριστή μους σοκολάτας στον αγαπημένο σου.

6. Ανθυγιεινός τρόπος ζωής

Όπως σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού, ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει και τη σύλληψη. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσιγάρου, ενώ πρέπει να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος για τον σωματότυπο τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην αναπαραγωγή. Βέβαια, οι υπερβολές με δίαιτες και έντονη γυμναστική επίσης δεν κάνουν καλό, αφού στρεσάρουν τον οργανισμό και μπορεί να του στερήσουν πολύτιμες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη άριστη λειτουργία του. Άρα και εδώ η ισορροπία είναι το κλειδί.

7. Ελλιπείς ιατρικές εξετάσεις

Καμιά φορά οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν σε βάθος και εξαντλητική λεπτομέρεια τη λειτουργία των συστημάτων αναπαραγωγής του ζευγαριού, αλλά να αμελήσουν να ελέγξουν κάποιους παράγοντες που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τη γονιμότητα του. Οι δύο πιο σημαντικοί απ' αυτούς είναι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς της γυναίκας και η ύπαρξης μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια σύλληψης. Έτσι, αν δεν έχετε υποβληθεί και στις δύο αυτές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσετε και αυτό το ενδεχόμενο από τη λίστα με τους παθολογικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να το κάνετε άμεσα.

8. Άγχος

Για ένα υγιές ζευγάρι, η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε μήνα ελεύθερων ερωτικών επαφών είναι μία στις τέσσερις, ή αλλιώς 25%. Αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσοστό όταν δεν θέλεις να συλλάβεις, αλλά τρομερά λίγο όταν λαχταράς ένα παιδί κι είναι λογικό να σου δημιουργεί έντονο στρες και μια διαρκή αγωνία. Γι' αυτό, το καλύτερο είναι ν' ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου δίνω εδώ, αλλά να βγάλεις από το μυαλό σου την ιδέα του παιδιού σαν κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να "πετύχεις" για να ολοκληρώσεις την ευτυχία σου. Στο κάτω, κάτω, είσαστε πολύ νέοι ακόμη και έχετε πάντα την εναλλακτική της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης ή ακόμα και της υιοθεσίας. Η συνειδητή σκέψη και η πεποίθηση ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις για την απόκτηση παιδιού, που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον -σε εφτά-οχτώ χρόνια από τώρα, π.χ.-θα σε χαλαρώσει από το επιτακτικό άγχος του "εδώ και τώρα" και θα επιτρέψει στον οργανισμό σου να ευθυγραμμιστεί με τις επιθυμίες σου και να ανταποκριθεί.

9. Αρνητικές σκέψεις

Όπως είναι ευρύτατα αποδεκτό πλέον, η δύναμη της σκέψης έχει τεράστια επίδραση στη λειτουργία του οργανισμού μας και μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον χειρισμό πολλών καταστάσεων. Γι' αυτό παράλληλα με όλα τα παραπάνω αξίζει ν' αναρωτηθείς μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού σου κρύβονται κάποιες κρυφές σκέψεις που σε αποτρέπουν από το να μείνεις έγκυος. Μήπως, ας πούμε σε τρομάζει η προοπτική του να γίνεις η μητέρα κάποιου άλλου; Ή μήπως ένα μέρος του εαυτού σου δεν πιστεύει ότι "αξίζεις" για ν' αποκτήσεις παιδί;

Μπορεί στο συνειδητό επίπεδο η επιθυμία σου για έναν απόγονο είναι διακαής, αλλά το υποσυνείδητο σου μπορεί να σου παίζει παράξενα παιχνίδια. Γι' αυτό θα είχες πολλά να κερδίσεις αν κάτσεις μόνη με τον εαυτό και αναλογιστείς με απόλυτη ειλικρίνεια ποιες είναι οι ενδόμυχες σκέψεις σου σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τα μωρά και στη συνέχεια αποφασίσεις ν' αναλύσεις μία-μία τις όποιες αρνητικές πτυχές τους προκειμένου να τις διαλύσεις. Είναι μια διαδικασία ωφέλιμη που μπορείς να επαναλάβεις πολλές φορές μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις και σίγουρα λειτουργεί λυτρωτικά. Αλλά αν για κάποιο λόγο ντρέπεσαι γι' αυτές τις σκέψεις, θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να μάθει κανείς ότι κάνεις κάτι τέτοιο.

Τέλος, δες το παρόν άρθρο σαν μια καινούργια αρχή και ξέχνα όποιες προσπάθειες έχετε κάνει μέχρι τώρα. Πέρα απ' όλα αυτά, ίσως η σημαντικότερη συμβουλή απ' όλες είναι να συνεχίσεις να ευχαριστιέσαι τη σχέση σου και την ερωτική πράξη με τον άντρα σου ανεξάρτητα από την απόκτηση παιδιού ή όχι. Στο κάτω-κάτω ποιο παιδί θα ήθελε να γεννηθεί από ένα ζευγάρι που βλέπει τον έρωτα σαν αυτοσκοπό και αγγαρεία κι όχι σαν την απόλυτη έκφραση αγάπης και αφοσίωσης;

Υ.Γ.: Προς όλες τις αναγνώστριες - όσα γράφονται παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστούν αντίστροφα για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Από τη θεία Λουκία