ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Όλο και περισσότερες εργαστηριακές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι σε πολλά θαλάσσια είδη (κυρίως σε ορισμένα ψάρια, οστρακοειδή, φύκια) καθώς και σε διάφορα έντομα κρύβονται ουσίες με ισχυρή αντιβιοτική δράση, εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, σε ορισμένα φυτά, αλλά ακόμη και σε ερπετά έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί ιδιαίτερα ευεργετικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες μάλιστα έχουν αξιοποιηθεί φαρμακευτικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Ας δούμε ποιες από τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία, ποιες κρίθηκαν αναποτελεσματικές και ποιες βρίσκονται στο στάδιο των τελικών δοκιμών στα ερευνητικά εργαστήρια.
Φάρμακο για το διαβήτη από το σάλιο σαύρας!
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας ένα νέο επαναστατικό φάρμακο για το διαβήτη, το οποίο δημιούργησαν οι επιστήμονες από το σάλιο μιας μικρής δηλητηριώδους σαύρας από την Αριζόνα και το Μεξικό. Πρόκειται για την ουσία εξενατίδη, η οποία όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά σχετίζεται και με μείωση του σωματικού βάρους! Βασικά πλεονεκτήματα ακόμη της νέας φαρμακευτικής ουσίας (που χορηγείται με ένεση μια φορά την ημέρα) είναι ότι διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Δηλαδή, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι της υπογλυκαιμίας! Τη νέα θεραπεία, που ενδείκνυται για χρήση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2 (οι οποίοι δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου παρά τη χρήση αντιδιαβητικών δισκίων), παρουσίασαν στην Αθήνα, σε ημερίδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο βρετανός ερευνητής κ. Αλεξάντερ Σίμσον και οι Έλληνες διαβητολόγοι κ. Βασίλειος Καραμάνος και Μαριάνα Μπενρουμπή. Σύμφωνα με τους ομιλητές: «Η έγκριση της νέας θεραπείας βασίστηκε στα αποτελέσματα τριάντα πέντε κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 ασθενείς από είκοσι χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξενατίδη βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου εξίσου αποτελεσματικά με την ινσουλίνη και βοηθά τους περισσότερους ασθενείς να χάσουν κιλά, ενώ η θεραπεία με ινσουλίνη οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους».
Ο σολομός κατά της οστεοπόρωσης
Εδώ και αρκετά χρόνια οι ερευνητές κατόρθωσαν να αντιγράψουν και να συνθέσουν τεχνητά την ορμόνη καλσιτονίνη, που βρίσκεται σε αφθονία στον οργανισμό των σολομών και η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναχαίτιση της φθοράς των οστών. Η καλσιτονίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται και στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, η ορμόνη αυτή παύει να δρα αποτελεσματικά και έτσι τα οστά αρχίζουν να φθείρονται. Η καλσιτονίνη σολομού, ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πενήντα φορές ισχυρότερη από αυτήν του ανθρώπου και γι αυτό θεωρείται ισχυρό «όπλο» στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης. Τα αποτελέσματα μάλιστα ερευνών μετά τη χρήση συνθετικής καλσιτονίνης (που κυκλοφορεί σε μορφή ρινικού σπρέι) έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ορμόνη σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από οστεοπόρωση μειώνει το ρυθμό φθοράς των οστών τους περίπου στο 40%.
Πατάτες και μπανάνες στην παραγωγή εμβολίων
Φρούτα, λαχανικά και γενικότερα γενετικώς αλλοιωμένα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή εμβολίων, και μάλιστα χαμηλού κόστους. Ήδη σε μελέτες επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science» αναφέρεται ότι προϊόντα όπως πατάτες, μπανάνες κ.ά. μπορούν να επιφέρουν επανάσταση στην ιατρική, παρέχοντας εμβόλια για πολλές ανθρώπινες ασθένειες. Η πρώτη παραγωγή αυτών των εμβολίων στοχεύει στην καταπολέμηση διαρροϊκών νόσων, λένε οι ερευνητές, που αυτή τη στιγμή κάνουν τα τελικά πειράματα. Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα περιγράφονται αισιόδοξα.
Αντιβιοτικά από φύκια και κοράλλια
Ορισμένα φύκια, σφουγγάρια και κοράλλια διαθέτουν ισχυρή αντιβιοτική δράση, ικανή να προστατεύσει από μύκητες και βακτήρια. Η ανακοίνωση έγινε σε διεθνές συνέδριο από τη δρ. Τζούλια Κούμπανεκ, καθηγήτρια Βιολογίας και Χημείας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στην Τζόρτζια. Σύμφωνα με τη δρ Κούμπανεκ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα χημική δομή στα φύκια, η οποία φαίνεται να έχει άριστη αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και να καταπολεμά πολλά από τα επικίνδυνα μικρόβια. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αμερικής και γίνεται με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημίων και φαρμακευτικών εταιρειών.
«Αντιβιοτικά» και από τις μέλισσες
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, προκειμένου να προστατεύσουν την κερήθρα από μικρόβια και «εισβολές» πάσης φύσεως. Λόγω της σύστασής της, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, γι αυτό επάξια κατέχει τον τίτλο του «φυσικού αντιβιοτικού». Έχει, επίσης, βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες κατά των νοσογόνων παραγόντων. Η πρόπολη λοιπόν χρησιμοποιείται σήμερα σε σταγόνες βάμματος για θεραπεία αλλά και πρόληψη. Επίσης, υπάρχουν κάψουλες και χάπια τα οποία περιέχουν ή σκέτη πρόπολη ή ένα συνδυασμό πρόπολης και εχινάκειας, που είναι ιδανικός για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού το χειμώνα.
Τοξίνη από ψάρι για οδοντιατρική χρήση
Μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων βρίσκεται στα πρόθυρα παρασκευής του πιο δυνατού μέχρι στιγμής αναισθητικού για οδοντιατρική χρήση. Πρόκειται για μια συνθετική τοξίνη που παράγεται από ένα είδος ψαριού και είναι 300.000 φορές ισχυρότερη από τη νοβοκαϊνη και τα παράγωγά της! Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής θα καταφέρουν να τροποποιήσουν την τοξίνη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να επικεντρώνει τη δράση της μόνο στο στόμα. Αν το πετύχουν, θα μετατρέψουν την οδοντιατρική σε μια τελείως ανώδυνη διαδικασία.
Αντιαλλεργική θεραπεία από τις γαρίδες;
Το κέλυφος της γαρίδας σύντομα θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ίδιοι εξηγούν ότι το κέλυφος περιέχει μια ουσία, τη χιτίνη, η οποία μπορεί με την κατάλληλη επεξεργασία να δημιουργήσει την υποδομή για φάρμακο που θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση των αλλεργιογόνων.
Shitake, το αντικαρκινικό μανιτάρι
Τη μαζική παραγωγή ενός θαυματουργού μανιταριού, το όνομα του οποίου είναι shitake (σιτάκε), για θεραπευτικούς λόγους προωθούν Ιάπωνες επιστήμονες. Το πανάκριβο αυτό μανιτάρι, που φυτρώνει μόνο σε κορμούς οξιάς και καλλιεργείται εργαστηριακά σε άχυρο και πριονίδια, εικάζεται πως έχει σημαντική αντικαρκινική και ανοσοδιεγερτική δράση, η οποία είναι γνωστή στους ασιατικούς λαούς από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα οι επιστήμονες διεθνώς έχουν καταλήξει πως η ανοσοδιεγερτική αλλά και η θεραπευτική δράση του shitake σε αρκετές μορφές καρκίνου οφείλεται στον πολυσακχαρίτη ientinan που περιέχει. Η ουσία αυτή έχει ήδη εγκριθεί στην Ιαπωνία και είναι το όγδοο σε πωλήσεις αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Η παγκόσμια παραγωγή του shitake ανέρχεται σε 826.000 τόνους ετησίως και αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής εδώδιμων μανιταριών.
Αντιβηχικό σιρόπι από τη σοκολάτα
Θαυματουργή και κατά του βήχα αποδεικνύεται η σοκολάτα. Ένα συστατικό της, η θεοβρωμίνη, βρέθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ενεργό κατά του επίμονου βήχα. Οι Βρετανοί ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών αντιβηχικών φαρμάκων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «FΑSΕΒ» και σύμφωνα με αυτήν η θεοβρωμίνη είναι αποτελεσματικότερη κατά 30% από την κωδεϊνη, η οποία χρησιμοποιείται στα αντιβηχικά φάρμακα. Επίσης, έχει λιγότερες παρενέργειες και δεν προκαλεί υπνηλία.
«Φαρμακο-καλλυντικά» από μαστίχα
Εκτός από τις γνωστές της ιδιότητες, η μαστίχα έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις, στην παρασκευή εμπλάστρων, ενώ αποτελεί πρώτη ύλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας, διαλυμάτων πλύσης και αποσμητικών στόματος. Επίσης, η μαστίχα και το παράγωγό της κολοφώνιο χρησιμοποιούνται και στη χειρουργική, για την παρασκευή ραμμάτων (τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό), επιδέσμων και υλικών αντισηψίας. Ακόμη, λόγω της ικανότητάς της να καθαρίζει εις βάθος την επιδερμίδα και να την ενυδατώνει, η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου και σώματος, σε σαπούνια κ.ά. n
Το λάχανο ως απολυμαντικό
Ξέρετε ότι το λάχανο θεωρείται παγκοσμίως ως το πλέον κατάλληλο απολυμαντικό εδάφους; Η διαπίστωση αυτή ήρθε έπειτα από έρευνες που έδειξαν πως το λάχανο έχει την ιδιότητα να απορροφά τον ψευδάργυρο, το κάδμιο και το νικέλιο. Επίσης, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι ότι για την καλλιέργειά του όχι μόνο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή φροντίδα, αλλά μπορεί να ποτίζεται και με βρόμικο νερό και να λιπαίνεται ακόμη και με οικιακά σκουπίδια. Οι επιστήμονες, επίσης, σε πολλές χώρες συχνά χρησιμοποιούν το λάχανο για τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού έχει αποδειχτεί ότι από τις αναλύσεις των φύλλων του προκύπτει αξιόπιστα το ποσοστό ρύπανσης της ατμόσφαιρας.