Γνωρίζεις πολύ καλά πως το στρες μπορεί να σε βγάλει από τα ρούχα σου, να σε φέρει στα όριά σου, να σε κάνεις να χύσεις τον ιδρώτα με τους κουβάδες και άλλα τόσα... Όμως, τι γίνεται από τη στιγμή που το έντονο στρες κάνει κακό στηνυγεία σου, προκαλώντας δυσάρεστα προβλήματα; Μάθε ποιές είναι οι σωματικές παρενέργειες που φέρνει το άγχος και αντιμετώπισέ τες.
1. Ημικρανία: συνήθως, η κεφαλαλγία που προέρχεται από το στρες, επικεντρώνεται στον αυχένα. Γίνεται δηλαδή περισσότερο αισθητή σαν "μάγκωμα" στη βάση του αυχένα και των ώμων. Αυτή η δυσκαμψία οδηγεί συχνά και σε χρόνιους πόνους στην πλάτη.
Τι να κάνεις: θα σε ανακουφίσουν οι μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους, όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση. Ακόμα, αν πιέσεις τους δείκτες στην αρχή των φρυδιών και τους κινήσεις αργά και κυκλικά, θα νιώσεις σημαντική ανακούφιση.
2. Αυξημένη πίεση: μια υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείς κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Επίσης, το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που συνδέεται κι αυτό με τη σειρά του με την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων, λόγω αποφραγμένων αρτηριών.
Τι να κάνεις: περιόρισε την κατανάλωση αλατιού και κατανάλωσε πολλά φρούτα και λαχανικά. Εκτός από τις φυτικές ίνες και τις πολύτιμες βιταμίνες, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Σε περίπτωση που η αρτηριακή πίεση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επισκέψου το γιατρό που σε παρακολουθεί.
3. Συνεχή κρυολογήματα: μια στρεσογόνος κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς ο οργανισμός "αναστέλλει" όλες εκείνες τις λειτουργίες που δεν είναι απόλυτα αναγκαίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επιβίωσή του.
Τι να κάνεις: ίσως χρειαστείς κάποια συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Φρόντισε να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν άφθονη βιταμίνη C. Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με ζεστό νερό, ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα και συγχρόνως βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.
4. Αίσθημα κόπωσης: οι ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η σεροτονίνη και η μελατονίνη - επηρεάζονται από το στρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία, όπως και η αδρεναλίνη, κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση.
Τι να κάνεις: ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο. Με τον τρόπο αυτό, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και μπορείς να κοιμηθείς πιο εύκολα. Επίσης, απόφυγε να εργάζεσαι στο κρεβάτι, ή να διαβάζεις και να βλέπεις τηλεόραση.