Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να αποχαιρετήσουμε το 2023 και μαζί με αυτό και (γιατί όχι) μερικές συνήθειες που μας κρατούν πίσω, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι.
Ιδού, λοιπόν, μερικές σκέψεις που μπορεί να κάνεις καιρό, αλλά τώρα είναι η στιγμή να βάλεις στη σωστή σειρά και να προχωρήσεις στην πράξη του... declatering και στις «κακές συνήθειες» (και όχι, δεν αναφέρομαι στο κάπνισμα ή άλλου είδους εθισμό - αυτή τη φορά, τουλάχιστον).
Και ναι, μπορεί τα περισσότερα (αν όχι όλα) από αυτά που υπογραμμίζονται να σου φαίνονται κλισέ, όμως, δεν παύουν να έχουν τη βαρύτητά τους (και μάλιστα μεγαλύτερη από όσο νομίζεις).
1. Σταμάτα να «σκας» για το τι σκέφτονται οι άλλοι
Η γνώση αυτή κατασταλάζει με την ηλικία, βέβαια, όμως, καθώς επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, άκουσέ το ακόμη μία φορά... μπας και πιάσει! Γιατί ναι. Η γνώμη που πρέπει να σε νοιάζει περισσότερο από όλες είναι η δική σου και αυτή δεν είναι μια εγωιστική, ούτε μια αφοριστικά ισοπεδοτική θεωρία. Φυσικά και δε ζούμε μόνοι, φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που «μετράνε» γύρω μας και έτσι θα έπρεπε.
Η σημασία αυτής της σκέψης αφορά στην περίπτωση που κάποιος ζει, κινείται και αποφασίζει βασισμένος αποκλειστικά, ή έστω, κυρίως, στο τι θα πει ή τι θα σκεφτεί κάποιος άλλος. Είτε αυτός ο άλλος, είναι ο γονιός σου, ο γκόμενός σου, ο κοληττός ή ο εργοδότης σου, δεν θα έπρεπε το τι πιστεύει ο εκάστοτε «εκείνος» να αποτελεί βάση για τις δικές σου αποφάσεις.
Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από όσο πρέπει από τη γνώμη των τρίτων τώρα είναι η ώρα να πεις ένα ωραιότατο «Ως Εδώ» και να το πάρεις... αλλιώς! Για να σε δω...
2. Τέρμα στην αρνητική αυτοκριτική
Είπαμε να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου αλλά μήπως το παρακάνεις; Τα όρια μεταξύ αντικειμενικής κριτικής και σταθερού υποβιβασμού μπορεί να είναι κάπως δυσδιάκριτα, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Από εκεί να ξεκινήσεις, λοιπόν.
Εντάξει, δεν είπαμε να πετάς και στα σύννεφα, ούτε να μην ξέρεις τι σου γίνεται! Απλά αν νιώθεις ότι αυτομαστιγώνεσαι πολύ... σταμάτα το. Όχι, δεν φταις εσύ για όλα. Όχι, δεν τα κάνεις όλα λάθος. Κι αν έχεις χάσει το μέτρο μη σκας... Ένα από τα καλά που έχει η Πρωτοχρονιά είναι το ότι σηματοδοτεί μια νέα αρχή! Καλή αρχή λοιπόν!
3. Μήπως σκέφτεσαι υπερβολικά
Ναι, ναι, το ξέρω. Το... φύλον φυγείν αδύνατον! Είναι ένα χαρακτηριστικό του γυναικείου (κυρίως) φύλου αυτό. «Μήπως αυτό;», «Ναι, αλλά αν... το άλλο;» και άλλα σχετικά, ασταμάτητα, το ένα σενάριο μετά το άλλο. Κούραση!
Να ένα ακόμη σημείο που καλό θα ήταν να μην πάρεις μαζί σου το 2024. Δεν θα πας στο άλλο άκρο (δεν μπορείς, κιόλας, είναι βέβαιο) αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις λίγο πιο εύκολη τη ζωή σου με κάπως πιο χαλαρές σκέψεις.
Μια δοκιμή σίγουρα αξίζει!
Αγχώδης διαταραχή: 9 σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
4. Μην αγνοείς το ένστικτό σου
Αυτή τη φωνούλα που σου μιλάει με διάφορους τρόπους (και πάντα ξέρεις ότι είναι αληθινή) καλό είναι να της δώσεις τη σημασία που της πρέπει. Δε χρειάζεται να εκλογικεύεις τα πάντα. Αφέσου κάποιες φορές και θα δεις πως αυτή η φωνούλα θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη.
5. Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό να λες πάντα «Ναι»
Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να πεις «Όχι», είτε για να μη στεναχωρήσεις κάποιον, είτε για να μην απογοητεύσεις άλλο, είτε για όποιον άλλο λόγο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.
Και ρίξε μια ματιά στο #1 αυτής της λίστας. Και θυμήσου πως δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους και δεν πειράζει κιόλας!
6. Άφησε πίσω σου τους τοξικούς ανθρώπους της ζωής σου
Ε ναι. Μπορεί αυτή η λέξη (τοξικότητα) να έχει γίνει η απόλυτη «καραμέλα» της εποχής στην οποία ζούμε, όμως, την έχει (δυστυχώς) την αναφορά της σε ένα εκατομμύριο (που λέει ο λόγος) πράγματα.
Τους νιώθεις αυτούς τους ανθρώπους όμως, για διάφορους λόγους, δύσκολα τους κλείνεις την πόρτα. Κάνε αυτές τις μέρες τη διαφορά (και μια χάρη στον εαυτό σου) και πες τα «αντίο» που θα σε βοηθήσουν και θα πάρουν το δηλητήριο που ούτε έχεις καταλάβει ότι στάζουν μακριά σου!
Καλή τύχη!
5 τρόποι να αποκτήσεις κίνητρο για να γυμναστείς την περίοδο των Χριστουγέννων
7. Όχι άλλες δικαιολογίες για να μην ξεκινήσεις γυμναστική
«Βαριέμαι», «Δεν μου φτάνουν τα χρήματα», «Δεν έχω χρόνο» και άλλα τέτοια που λες καθημερινά στον εαυτό σου... Σταμάτα τα, σήκω από τον καναπέ και πήγαινε να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο. Υπάρχουν και πολλά πολύ οικονομικά πια και, σίγουρα, όπως πολλά πράγματα που κάνεις «με αυτά που δεν έχεις» έτσι θα τα καταφέρεις και σε αυτό. Και θα έχεις κάνει ένα τρομερό καλό στον εαυτό σου.
Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η ικανοποίηση που θα λάβεις όταν δεις το σώμα σου, τη δύναμη, την αντοχή, τη διάθεση, την ανάσα και το χαμόγελό σου να αλλάζουν αξίζουν σίγουρα την όποια υπέρβαση!
8. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν άλλο
Είτε μιλάμε για την πραγματική ζωή είτε την εικονική (βλ. social media) ουδεμία τέτοια σύγκριση δεν θα πρέπει να γίνεται. Επίσης κλισέ αλλά πέρα για πε΄ρα αληθινό: Ο μόνος με τον οποίο θα πρέπει (και αξίζει) να συγκρίνεσαι είναι ο ίδιος σου ο εαυτός του χθες!
Βασική αρχή για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά έχει εφαρμογή σε όλους γενικότερα. Σκέψου το και πράξε αναλόγως!
9. Μην αντιστέκεσαι στην αλλαγή
Δεν είναι εύκολο. Βολευόμαστε όλοι περισσότερο από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε, όμως, η αλήθεια είναι πως αν δε ρισκάρεις, αν δε ζητήσεις, αν δεν πολεμήσεις για κάτι... δεν θα κερδίσεις.
10. Μην μετανιώνεις συνέχεια και για τα πάντα
Είτε πρόκειται για μια απόφαση που πήρες, κάτι που είπες ή ένα φαγητό (ή γλυκό) που έφαγες, η σκέψη ας μην έρχεται διαφορετική εκ των υστέρων. Το μόνο που δείχνει είναι έναν άβουλο άνθρωπο που δεν ξέρει τι του γίνεται σε όλους τους τομείς. Τέτοιος θέλεις να είσαι; Δε νομίζω.
Και φυσικά έχεις δικαίωμα να αλλάξεις γνώμη. Για το ο,τιδήποτε. Αλίμονο. Αν όμως αυτό γίνεται ο κανόνας αντί για την εξαίρεση τότε «Φιλαράκι, σόρι, αλλά κάτι δεν πάει καλά».