4 τρόποι για να είσαι πιο ευτυχισμένη παρά τον ελάχιστο ήλιο

18.11.2021
4 τρόποι για να είσαι πιο ευτυχισμένη παρά τον ελάχιστο ήλιο
Οι συμβουλές των ειδικών

Παρά το γεγονός ότι η περίοδος των εορτών μας προκαλεί χαρά, πολλοί άνθρωποι παλεύουν με όχι και τόσο ευχάριστα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της κυριολεκτικά σκοτεινής εποχής του χρόνου. Από το τέλος του καλοκαιριού, οι μέρες μικραίνουν σταθερά και το πρόσφατο τέλος της θερινής ώρας σημαίνει πως πλέον νυχτώνει νωρίτερα κάθε μέρα. Όταν εκτιθόμαστε σε λιγότερο ηλιακό φως, μπορεί να αντιμετωπίσουμε διαταραχές στις ορμόνες που προάγουν την ευτυχία, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Οι πρακτικές για φυσική αύξηση των επιπέδων της κάθε ορμόνης για χαρούμενα συναισθήματα

Η απώλεια του περισσότερου ηλιακού φωτός παίζει αναμφίβολα ρόλο στα συμπτώματα εποχικής θλίψης, και δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό που μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε, ωστόσο, είναι η υποστήριξη του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, τον οποίο διαταράσσει η καθημερινή αλλαγή στο ηλιακό φως.

Δες παρακάτω 4 συμβουλές ευτυχίας για τον χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Πήγαινε μια βόλτα όσο ο ήλιος είναι ακόμα έξω
Κατά τη διάρκεια μικρότερων ημερών, βιώνουμε μείωση του ηλιακού φωτός και ανισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό μας, επομένως πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στο ηλιακό φως. Αν και όποτε μπορείς, πήγαινε μια βόλτα και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να απορροφήσεις βιταμίνη D.

Δοκίμασε τη φωτοθεραπεία
Δοκίμασε την εναλλακτική της φωτοθεραπείας χρησιμοποιώντας λαμπτήρες που έχουν σχεδιαστεί για να μετριάζουν τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Τα τεχνητά φώτα μπορούν να βοηθήσουν να αναπληρώσεις την ποσότητα φυσικού φωτός που δεν παίρνεις τόσο πολύ το χειμώνα.

Μην ξεχνάς την αυτοφροντίδα
Οι χειμερινοί μήνες δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραλείψεις τις πρακτικές αυτοφροντίδας σου. Στην πραγματικότητα, είναι ισχύει το αντίθετο. Προσπάθησε να τηρείς τις διατροφικές σου συνήθειες, τις συνήθειες ύπνου και τις ρουτίνες περιποίησης του δέρματός σου κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών. Το να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ζωτικής σημασίας για να είσαι πιο ευτυχισμένη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίμεινε στην κανονική νυχτερινή σου ρουτίνα
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για το αν θα προσαρμόσεις ή όχι το πρόγραμμα ύπνου σου μετά το τέλος της θερινής ώρας, προσπάθησε να διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη νυχτερινή σου ρουτίνα. Συντονίσου με τον εαυτό σου και να δες πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές.