Το χαρακτηριστικό προσωπικότητας που διακρίνει τους προικισμένους ανθρώπους

17.11.2021
Το χαρακτηριστικό προσωπικότητας που διακρίνει τους προικισμένους ανθρώπους
Μια έρευνα εξετάζει τις συσχετίσεις μεταξύ 5 σημαντικών χαρακτηριστικών και της χαρισματικότητας

Είναι αλήθεια πως οι προικισμένοι άνθρωποι μας γοητεύουν, από εκείνους με ασυνήθιστα και συγκεκριμένα ταλέντα που κατά τα άλλα είναι συνηθισμένα, μέχρι εκείνους που εμφανίζονται σχεδόν ως μυθικά όντα, ικανά να κυριαρχήσουν σε πολλούς κλάδους και να κάνουν πράγματα σε εξαιρετικό βαθμό.

Τα υπέρ και τα κατά της χαρισματικότητας
Οι παρεξηγημένοι προικισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες συχνά έρχονται στη ζωή τους αργότερα στη ζωή τους, αν και, όλο και περισσότερο, η δουλειά σε «βαθύτατα προικισμένα» παιδιά τους ανοίγει χώρο για να τα καταφέρουν νωρίτερα στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Τα χαρισματικά παιδιά συχνά στιγματίζονται, χαρακτηρίζονται ως παράξενα ή αντικοινωνικά και είναι πιο πιθανό να εκφοβιστούν ή να αποκλειστούν.

Επειδή η χαρισματικότητα είναι ελάχιστα κατανοητή, τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα μπορεί να συμβάλλουν σε κοινωνικά προβλήματα με το να μην παρέχουν στέγη σε τέτοιους ανθρώπους. Επιπλέον, σε αντίθεση με εκείνους με παραδοσιακές μαθησιακές διαφορές, είναι πιο δύσκολο να δούμε πού η χαρισματικότητα μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις όταν υπάρχουν τόσα πολλά θετικά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Davidson, τα χαρισματικά άτομα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: γρήγορη κατανόηση, τάση προς την πολυπλοκότητα, ανάγκη για ακρίβεια, υψηλές προσδοκίες, διαφορετικά ενδιαφέροντα - και μια ιδιόμορφη αίσθηση του χιούμορ. Συνήθως παρουσιάζουν «ασύγχρονη ανάπτυξη», όντας αξιοσημείωτα μπροστά σε ορισμένους τομείς.

Μήπως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο;

Υπάρχει προικισμένος τύπος προσωπικότητας;
Ενώ πολλά πράγματα συμβάλλουν στην χαρισματικότητα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων νοημοσύνης, γενετικών παραγόντων και ανατροφής, ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος είναι η προσωπικότητα. Τα χαρισματικά άτομα φαίνονται διαφορετικά ως προς την προσωπικότητα σε σύγκριση με τα «μη προικισμένα» άτομα. Στο περιοδικό High Ability Studies, οι ερευνητές Ogurlu και Özbey έκαναν μια ανάλυση της βιβλιογραφίας για την προσωπικότητα και τη χαρισματικότητα για να δουν πού ταιριάζουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: της εξωστρέφειας, της ευσυνειδησίας, της όρεξης για εμπειρίες, του νευρωτισμού και της συμφωνίας.

Εξέτασαν πολλές βάσεις δεδομένων για να βρουν ερευνητικά άρθρα που πληρούν αυστηρά κριτήρια για να συμπεριληφθούν στη συγκεντρωτική ανάλυσή τους. Εντόπισαν 83 παράγοντες που σχετίζονται με τη χαρισματικότητα, την ηλικία, το φύλο και την προσωπικότητα στο τελικό συγκεντρωτικό δείγμα σχεδόν 8.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 3.244 χαρισματικών ατόμων.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, συνέκριναν τα μέτρα προσωπικότητας μεταξύ χαρισματικών και μη χαρισματικών ομάδων για να δουν ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται σημαντικά με τη χαρισματικότητα. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προικισμένων και των μη προικισμένων ομάδων σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία ή το νευρωτισμό. Ωστόσο, το να είναι κανείς ανοιχτός στις νέες εμπειρίες συσχετίστηκε πιο έντονα με τη χαρισματικότητα, με ένα μέτρια ισχυρό μέγεθος επίδρασης. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του ατομικού δείγματος της μελέτης και της γεωγραφικής τοποθεσίας, δεν αντιπροσώπευαν τη χαρισματικότητα ή τη σχέση μεταξύ ανοιχτότητας και χαρισματικότητας.

Τα σημάδια πως έχεις να κάνεις με ένα παθητικό-επιθετικό άτομο

Το δώρο της χαρισματικότητας
Η όρεξη για εμπειρίες είναι βασικό συστατικό της νοημοσύνης, που συμβάλλει στη δημιουργικότητα και στην ικανότητα εξέτασης πολλαπλών επιλογών και προοπτικών για την προσέγγιση της ζωής, την επίλυση προβλημάτων και την κατανόηση σύνθετων καταστάσεων. Η διαφάνεια ταιριάζει με την τάση που έχουν οι χαρισματικοί άνθρωποι για πολυπλοκότητα και αποκλίνουσα σκέψη, και την αξιοσημείωτη και μερικές φορές εκπληκτική ικανότητα που έχουν τα προικισμένα άτομα στο να βλέπουν πράγματα που οι άλλοι δεν θα προσέξουν ούτε καν θα φανταζόντουσαν.

Ενώ τα χαρισματικά άτομα κατά καιρούς θεωρούνται ότι έχουν δύστροπες ή δυσπροσαρμοστικές προσωπικότητες, τα λιγότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η χαμηλότερη εξωστρέφεια και ο υψηλότερος νευρωτισμός δεν συσχετίστηκαν με τη χαρισματικότητα. Η ευσυνειδησία δεν συνδέθηκε με τη χαρισματικότητα, αν και συνδέεται ανεξάρτητα με την απόδοση στην εργασία και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.