Αν χρειάστηκε να μαζέψεις όλα τα πράγματα σου για μια μετακόμιση, τότε ξέρεις τη συγκίνηση του να απαλλάσσεσαι από πράγματα που δεν προσθέτουν πλέον αξία στη ζωή σου—και την αίσθηση ελαφρότητας που ακολουθεί. Αυτή ακριβώς είναι η βάση πίσω από το μινιμαλιστικό κίνημα. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα που αξίζει να γνωρίζεις γύρω από αυτό.
Τι είναι η μινιμαλιστική ζωή;
Η Marissa Zen, ιδρύτρια του website Squirrels of a Feather, λέει ότι η μινιμαλιστική ζωή δεν είναι να απαλλαγείς από όλα τα υπάρχοντά σου ή να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον μινιμαλισμό, τείνουν να εστιάζουν υπερβολικά στην αισθητική του μινιμαλισμού και όχι αρκετά στο πώς να τον εφαρμόσουν με υγιεινό και πρακτικό τρόπο στα σπίτια τους».
«Ο εαυτός σου πρέπει να περιβάλλεται από αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη και προσθέτει αξία στη ζωή σου, αφαιρώντας τα μη απαραίτητα», εξηγεί η Zen. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υλικά υπάρχοντα, αλλά περιλαμβάνει επίσης την απλοποίηση και άλλων τομέων της ζωής.
Εσύ ξέρεις τι είναι η εκδικητική αναβλητικότητα;
Δες παρακάτω τους καλύτερους τρόπους να κάνεις μια πιο μινιμαλιστική ζωή:
Βρες το γιατί
Για να ξεκινήσεις το μινιμαλιστικό ταξίδι σου, η Zen συνιστά να σημειώσεις όλους τους λόγους που θέλεις να απλοποιήσεις τη ζωή σου. Για παράδειγμα, ίσως θέλεις να δημιουργήσεις μια αίσθηση ηρεμίας στον χώρο σου, να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περάσεις με την οικογένειά σου ή να κάνεις οικονομία για ένα νέο σπίτι. Μόλις τελειώσεις, κράτησε το χαρτί και εάν τα πράγματα γίνουν δύσκολα στην πορεία, η Zen λέει ότι οι λόγοι σου θα σε βοηθήσουν να μείνεις σε καλό δρόμο.
Καθάρισε το σπίτι σου
Προτού αρχίσεις να βγάζεις πράγματα από τα συρτάρια και τις ντουλάπες, δημιούργησε πρώτα ένα πλάνο απορρόφησης, είτε πρόκειται για δωμάτιο είτε για μια κατηγορία. Στη συνέχεια, ξεκίνησε με τους τομείς ή τις κατηγορίες που θεωρείς ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Κράτησε για το τέλος πράγματα που μπορεί να είναι πιο δύσκολα, όπως συναισθηματικά αντικείμενα και φωτογραφίες.
Μείωσε την οπτική ακαταστασία
Αφού κρατήσεις τα υπάρχοντα που πραγματικά χρειάζεσαι και θέλεις, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσεις πώς να τα αποθηκεύσεις και να τα εμφανίζεις με τρόπο που δεν είναι κουραστικός στα μάτια σου. Κράτησε το πάτωμα και τις επιφάνειές σου χωρίς ακαταστασία, και όταν χρησιμοποιείς κάποιο αντικείμενο, συνήθισε να το τοποθετείς ξανά πίσω στη θέση του.
Πήγαινε πέρα από τη φυσική ακαταστασία
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μινιμαλιστική ζωή δεν αφορά μόνο τα υλικά αγαθά, γι' αυτό η Zen προτείνει να εφαρμόσεις την αρχή και σε άλλες πτυχές της ζωής σου. Αρχικά, συνιστά να κάνεις ξεκαθάρισμα σε όλη την ψηφιακή σου ακαταστασία, όπως εφαρμογές, ειδοποιήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αρχεία υπολογιστή και email.
Και, το πιο σημαντικό, συμβουλεύει επίσης την αντιμετώπιση της ψυχικής ακαταστασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων, την απαλλαγή από τα συναισθήματα τελειομανίας, την αντιμετώπιση των πραγμάτων που προκαλούν άγχος και τον τερματισμό τοξικών σχέσεων. «Σκέψου βαθιά πώς περνάς τον χρόνο σου και αν μπορείς να ελευθερώσεις περισσότερο από αυτόν για να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να βρείς την πνευματική σου διαύγεια», λέει.