Η φάση REM του ύπνου είναι όταν ονειρεύεσαι και συνδέεται με τη ρύθμιση συναισθημάτων, την ενοποίηση της μνήμης και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Υπάρχει - ακόμη και στην ιατρική κοινότητα - η ιδέα ότι εάν κοιμάσαι με έναν σύντροφο, μπορεί υποσυνείδητα να σκεφτείς ότι κοιμήθηκες καλά ή καλύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ο Henning Drews, μεταδιδακτορικός μελετητής στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής στο Kiel της Γερμανίας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε ότι «αν θέλεις να μοιραστείς το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου, δεν μπορεί να πει κάποιος κάτι εναντίον αυτού. Μπορεί ακόμη και να είναι πολύ καλό για σένα».
Διάβασε και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου
Για τη μελέτη, 12 νεαρά, υγιή ζευγάρια μεταξύ 18 και 29 ετών, προσφέρθηκαν εθελοντικά να περάσουν τέσσερις νύχτες σε ένα εργαστήριο ύπνου. Κοιμόντουσαν μαζί τις περισσότερες νύχτες για τουλάχιστον τρεις μήνες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 25 Ιουνίου στο Frontiers in Psychiatry.
Για δύο νύχτες, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν σε διαφορετικά δωμάτια. Στις επόμενες δύο νύχτες, κοιμόντουσαν μαζί. Το μισό της ομάδας ξεκίνησε να κοιμάται χωριστά, ενώ το άλλο μισό ξεκίνησε τη μελέτη μαζί.
Χρησιμοποιώντας την πολυσομνογραφία, οι ερευνητές μέτρησαν ταυτόχρονα τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια του ύπνου σε κάθε σύντροφο. Η πολυσομνογραφία παρέχει ολοκληρωμένες μετρήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυμάτων, της αναπνοής, των κινήσεων, της μυϊκής έντασης και της καρδιακής δραστηριότητας.
Με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο σχέσεων, τα ζευγάρια φάνηκαν να έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς.
Όταν κοιμήθηκαν μαζί και οι δύο σύντροφοι πέρασαν περισσότερο χρόνο στον ύπνο REM από ότι όταν κοιμήθηκαν χωριστά και ο ύπνος REM τους, ήταν λιγότερο διαταραγμένος. Είναι ενδιαφέρον ότι μετακινούσαν επίσης τα άκρα τους πιο συχνά όταν μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να διατάρασσε τον ύπνο REM. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα πρότυπα ύπνου φαινόταν να συγχρονίζονται όταν τα ζευγάρια κοιμήθηκαν μαζί. Το πόσο πολύ το έκαναν, φαίνεται να συνδέεται με τη δύναμη της σχέσης ενός ζευγαριού.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια κοιμούνται καλύτερα μαζί, είπε ο Drews.
«Ο ύπνος REM είναι μια κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η φυσιολογική ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη θερμοκρασία του. Επομένως, η παρουσία ενός συντρόφου μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος κάποιου», είπε.
Ένας άλλος λόγος είναι η ψυχολογική άνεση. Τα χαλαρωτικά και ασφαλή περιβάλλοντα προάγουν τον ύπνο REM, οπότε ο ύπνος με άλλο άτομο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας.
Η Jessy Warner-Cohen είναι ψυχολόγος στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Long Island στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης, η οποία εξέτασε τα ευρήματα.
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει το ρόλο της κοινωνικής υποστήριξης στην ποιότητα του ύπνου», είπε. «Διαπιστώνει ότι ο ύπνος με τον σύντροφο, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε βαθύτερες ποιοτικές σχέσεις, οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου».
Ο Drews θεωρεί ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια σε ευτυχείς σχέσεις θα επωφεληθούν από τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι. Αλλά ζευγάρια των οποίων οι σχέσεις δεν είναι καλές - ιδιαίτερα εκείνα στα οποία ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι απειλείται από τον άλλο - πιθανότατα δεν βλέπουν το όφελος του ύπνου. Οι ερευνητές ελπίζουν να κάνουν μια μεγαλύτερη, πιο διαφορετική μελέτη στο μέλλον.
Και τι γίνεται με τους ανθρώπους που είναι singles; Είναι καταδικασμένοι σε φτωχότερο ύπνο;
Διάβασε και αυτό: Κοιμάσαι καλά; Κάνε το τεστ για να μάθεις
Ο Drews είπε ότι τα οφέλη των ζευγαριών ήταν στον καλύτερο και με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνο REM, οπότε δεν επηρεάζεται ολόκληρο το βράδυ. Οι singles (και οποιοσδήποτε άλλος) που θέλει να βελτιώσει τον ύπνο REM θα πρέπει να ακολουθεί την καλή υγιεινή του ύπνου «δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει τον ύπνο». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αγχωτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όχι θορυβώδη υπνοδωμάτια και χωρίς έντονα φώτα.