Ακόμα κι αν αισθάνεσαι σαν να έχεις σπάνια βιώσει τέτοια όνειρα πριν από την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει πιθανότητα ότι αναπόφευκτες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σου, σε οδήγησαν να αισθανθείς σαν να βιώνεις τρομακτικά ή εντελώς περίεργα σενάρια στα όνειρά σου. Και το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάζει τα παράξενα όνειρα (ή τους τρομακτικούς εφιάλτες!) τα οποία βιώνεις, ακόμα κι αν κοιμάσαι περισσότερο στο νέο σου πρόγραμμα από ότι στο παρελθόν.
Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το King's College στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι το 62% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο κοιμούνται το ίδιο ή περισσότερο από ότι πριν την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εάν, όμως, εξακολουθείς να παίρνεις τον συνηθισμένο ύπνο σου, γιατί μπορεί να έχεις αυτά τα νέα όνειρα; Πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται πραγματικά τα όνειρά τους τώρα περισσότερο από ποτέ, λέει στο goodhousekeeping η ψυχολόγος από το Σαν Φρανσίσκο Britney Blair, η οποία είναι ειδικός ιατρικής συμπεριφοράς ύπνου και μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Κέντρο Επιστημών και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Διάβασε και αυτό: Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους και κάποιοι άλλοι όχι;
Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν παράξενα όνειρα τον τελευταίο καιρό;
Η Blair εξηγεί ότι τα όνειρα συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του κύκλου ύπνου REM (γρήγορη κίνηση των ματιών), όταν ο εγκέφαλος μπαίνει στη διαδικασία ενός νευροχημικού λουτρού που μπορεί να αντισταθμίσει ένα μέρος του άγχους που βιώνουμε καθημερινά. Ο κύκλος REM βοηθά στην ανακούφιση του στρεσογόνου ερεθίσματος – ένας καυγάς με το αγαπημένο σου πρόσωπο ή ένα τρομακτικό ατύχημα - ταξινομώντας μόνο ένα μέρος από αυτό στη μακροχρόνια μνήμη.
Αλλά επειδή η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό προκαταβολικό άγχος, ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την επεξεργασία του άγχους κατά τη διάρκεια του κύκλου ύπνου μας, λέει η Blair. Σε αντίθεση με ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, για παράδειγμα, όπου υπάρχει μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν, η πανδημία εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά για πολλές κοινότητες. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα «είδος κάπως περίεργου περιεχομένου» που κάνει ένα όνειρο, καταρχάς, τόσο αξέχαστο, λέει η Blair.
«Το άλλο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι έχουμε λιγότερη διέγερση κατά τη διάρκεια της ημέρας», προσθέτει η Blair, εξηγώντας ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων ολοκληρώνει την ίδια περιορισμένη ρουτίνα μέσα στα σπίτια τους, για τις τελευταίες 6-7 εβδομάδες.
Δες και αυτό: Ονειροκρίτης: Πες μου τι όνειρα βλέπεις να σου πω τι σημαίνουν
Το άγχος μπορεί να αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο, σημειώνει η Blair, που σημαίνει ότι ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα, γεγονός που τους οδηγεί με τη σειρά τους να θυμούνται το όνειρο που ίσως βίωσαν λίγο πριν.
Η Blair υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στα ζωντανά όνειρα στην εποχή του COVID-19, τον οποίο μπορείς να ελέγξεις: Τον τύπο της διέγερσης που εκθέτεις τον εαυτό σου καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και το πιο σημαντικό, ακριβώς πριν από το κρεβάτι.
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τα αγχώδη όνειρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Ενώ τα παράξενα όνειρα μπορεί μερικές φορές να είναι διασκεδαστικά ή ακόμα και κωμικά - γι 'αυτό οι άνθρωποι τα μοιράζονται στα social media - είναι επίσης σαφές ότι νέες αγχωτικές πραγματικότητες θα μπορούσαν να οδηγούν ορισμένους ανθρώπους σε συχνούς σοβαρούς εφιάλτες.
Αλλά για τους περισσότερους, τα παράξενα όνειρα προγραμματίζονται σε μεγάλο βαθμό από ερεθίσματα που έχουν βιώσει έως και 90 λεπτά πριν κοιμηθούν, λέει η Blair. «Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να σταθεροποιήσουν το πρόγραμμα ύπνου τους», προσθέτει. Παρακάτω είναι τρεις τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις για να διατηρήσεις τα όνειρά σου όσο πιο ειρηνικά γίνεται, σύμφωνα με την Blair.
Δημιούργησε μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης. «Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, επειδή η ποιότητα του ύπνου σου πιθανότατα θα βελτιωθεί», λέει η Blair.
Περιόρισε την αλληλεπίδρασή σου με αγχωτικές ειδήσεις στα ΜΜΕ. «Προσπάθησε να περιορίσεις την παρακολούθηση των ειδήσεών σε 30 λεπτά το πρωί και 30 λεπτά το απόγευμα ή νωρίς το απόγευμα», συμβουλεύει η Blair.
Προγραμμάτισε μια ζώνη απομόνωσης από ότι συμβαίνει γύρω. «Αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνω προτεραιότητα στους ασθενείς μου, αναφερόμενη σε μια περίοδο 90 λεπτών πριν τον ύπνο», εξηγεί η Blair. «Θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να χαλαρώσουν, μειώνοντας κάθε έκθεση σε αγχωτικό περιεχόμενο - ίσως θα μπορούσαν να ακούνε ήρεμη μουσική, να διαβάζουν ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και να διαλογίζονται χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά τους για βοήθεια».