Αισθάνεσαι άγχος με τον κορονοϊό; Ιδού 5 τακτικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις

18.03.2020
Αισθάνεσαι άγχος με τον κορονοϊό; Ιδού 5 τακτικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις
Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των διαγνωσμένων νέων περιπτώσεων COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται σε όλον τον κόσμο. Τα σχολεία, τα μαγαζιά κλείνουν και οι αθλητικές διοργανώσεις και οι συναυλίες ακυρώνονται. Ο κόσμος αποθηκεύει τρόφιμα, είδη καθαρισμού και χαρτί υγείας. Και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινα.

Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια μακρύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή. Αλλά για να φτάσεις εκεί, απαιτεί να καταλάβεις τι δημιουργεί τα συναισθήματα της ανησυχίας και γιατί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστά.

Επομένως, ψάχνουμε στρατηγικές, τεχνικές οι προσεγγίσεις για το χειρισμό του άγχους και σε αυτή την περίπτωση. Ιδού μερικές σκέψεις που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Μείνε συνδεδεμένη

Η μοναξιά μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία. «Είναι σημαντικό να παραμείνεις συνδεδεμένος με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σου, κάτι που βοηθά στην αποφυγή της μοναξιάς και στη μείωση του άγχους», συνιστά στο Cosmopolitan η ψυχολόγος Shelley Sommerfeldt. Ευτυχώς, η τεχνολογία κάνει τη επαφή εξαιρετικά εύκολη, ειδικά όταν βρίσκεσαι στο σπίτι. Για να αισθανθείς λιγότερο απομονωμένη, χρησιμοποίησε το FaceTime, τα SMS, το e mail, τα social media ή απλά πάρε τηλέφωνο.

Η επικοινωνία με τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι επίσης σημαντική. Η Alyssa Petersel, διευθύνων σύμβουλος της MyWellBeing, προτείνει να κρατάς ημερολόγιο. «Να είσαι ειλικρινής για το πώς αισθάνεσαι πραγματικά, επειδή το να κρατάς μέσα σου τα συναισθημάτα σου μπορεί να αυξήσει το άγχος», λέει η Petersel.

«Θυμήσου ότι δεν είσαι μόνη», προσθέτει η ψυχολόγος Lisa Marie Bobby. «Η απομόνωση στο σπίτι σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι σε ένα έρημο νησί, αλλά ο καθένας που γνωρίζεις, είναι πιθανό να περνάει από το ίδιο πράγμα».

Κάνε πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά

Επίλεξε κάτι που μπορείς να κάνεις ενώ είσαι κοινωνικά αποστασιοποιημένη, όπως το μαγείρεμα μιας συνταγής που πάντα σε έκανε να αισθάνεσαι ικανοποιημένη και άνετη ή να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά. «Σύνδεσε αυτή τη δραστηριότητα με τη δουλειά σου ή την ημέρα σου, όπου και όταν είναι δυνατόν», συμβουλεύει η Petersel. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς πιεσμένη ή αναστατωμένη, θυμήσου αυτό το καλό τέχνασμα.

Κράτησε το μυαλό σου απασχολημένο

Βρες θετικούς περισπασμούς για να δώσεις στον εαυτό σου ή κάνε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις. Οργάνωσε την ντουλάπα σου, δοκίμασε παλιά φορέματα ή ολοκλήρωσε το βιβλίο που έχεις ξεχασμένο στο κομοδίνο σου. «Βοηθά πραγματικά να ξεφύγεις από το θέμα», συνιστά η Sommerfeldt.

Βάλε όρια στις ειδήσεις και στα social media

Σίγουρα, είναι σημαντικό να παραμείνεις ενημερωμένη σε αβέβαιους καιρούς όπως αυτοί. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι η λήψη συνεχών pings από ταραγμένους φίλους ή ανησυχητικές ειδοποιήσεις, μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό πράγμα. Η Petersel συνιστά να ορίσεις περιόδους χρόνου εκτός σύνδεσης, ώστε το μυαλό σου να «κάνει reset».

Προγραμμάτισε τη μέρα σου σαν να είναι «κανονική»

Ενώ εργάζεσαι από το σπίτι, μια ρουτίνα που αντικατοπτρίζει την καθημερινή ρουτίνα και τις πρακτικές της ζωής του γραφείου, μπορεί να είναι χρήσιμη. Αντί, για παράδειγμα, να πάρεις το laptop στο κρεβάτι και να δουλέψεις όλη την ημέρα με τις πιζάμες σου, προσπάθησε να καθίσεις σε ένα γραφείο ή τραπέζι και να φορέσεις ένα τζιν. Κάνε τακτικά διαλείμματα και φάε το μεσημεριανό γεύμα κανονικά. Να αντισταθείς στην επιθυμία να κάνεις δουλειές του σπιτιού ή να εργάζεσαι αργά τη νύχτα. Όσο περισσότερο μπορείς, διατήρησε τις κανονικές ώρες εργασίας σου.