3 ερωτήσεις για να βρεις τον τέλειο ψυχολόγο για εσένα

07.02.2020
3 ερωτήσεις για να βρεις τον τέλειο ψυχολόγο για εσένα
Δεν αρκεί να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία - πρέπει να βρεις τον ιδανικό θεραπευτή

Μπορεί κατά ένα μεγάλο μέρος του, η ανάγκη του καθενός από εμάς να επισκέπεται έναν ψυχολόγο να αντιμετωπίζεται ακόμα ως ένα ταμπού. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ένας έμπιστος ψυχολόγος είναι όσο απαραίτητος είναι και ο παθολόγος, βοηθώντας σε στο να ανταπεξέλθεις αποτελεσμάτικα κάθε πρόκληση που έρχεται στη ζωή σου.

Δες και αυτό: Γιατί το απόγευμα είναι η χειρότερη ώρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις

Πώς θα βρεις όμως τον κατάλληλο, τον “ιδανικό”; Πολλές φορές η αναζήτηση του κατάλληλου ψυχολόγου μοιάζει με μία μεγάλη σειρά από… κακά ραντεβού που τελικά μετά από κάποιες συνεδρίες σε αφήνουν μάλλον απογοητευμένη.

Προκειμενου να φτάσεις λοιπόν στον κατάλληλο, θέσε τις παρακάτω ερωτήσεις αλλά και τις ιδανικές, για σένα, απαντήσεις.

1.Ταιριάζει η ειδικότητά του στις ανάγκες σου;
Οι περισσότεροι ψυχολόγοι τείνουν να λειτουργούν με βάση μία Σχολή Ψυχολογίας ή ακόμα και μικρότερες ομάδες πληθυσμού, στις οποίες και έχουν προτίμηση. Πχ. Άλλοι επικεντρώνονται στην τρίτη ηλικία ενώ άλλοι στους εφήβους. Άλλοι λειτουργούν βάσει των θεωριών του Φρόυντ και άλλοι βάσει της Gestalt. Δοκίμασε και δες τι από όλα ταιριάζει σε εσένα.

Αυτό το είδες; Αφαίρεσε αυτές τις λέξεις από το λεξιλόγιο σου και νιώσε πιο ευτυχισμένη

2.Είναι συμβατός με τον δικό σου συναισθηματικό κόσμο;
Αυτή η ερώτηση περιέχει πολλές μικρότερες. Νιώθεις άνετα να ανοιχτείς και πιθανά να μιλήσεις τα θέματα ταμπού ή και μυστικά σου; Νιώθεις πως σε εμπιστεύεται; Εμπνέει ασφάλεια ο χώρος και η παρουσία του; Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως ο ψυχολόγος σου σε δέχεται και είναι απόλυτα ανοιχτός να σε ακούσει και να σε βοηθήσει.

3.Ποιες είναι οι πεποιθήσεις του;
Κάνε συνεδρία μπορεί να στηρίζεται σε κανόνες, δεν παύει όμως να είναι μια ανθρώπινη επαφή. Ως τέτοια, λοιπόν, θα λειτουργήσει μονάχα εάν οι βασικότερες πεποιθήσεις των δύο πλευρών είναι συμβατές. Το γένος, η εθνικότητα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και πολλά ακόμα στοιχεία σαν αυτά βρίσκονται στη βάση της προσωπικότητας του καθενός από εμάς. Έλεγξε πως οι πεποιθήσεις του ψυχολόγου σου δεν έρχονται σε κόντρα με τις δικές σου προκειμένου να δημιουργηθεί η δίοδος για μία θεραπευτική επικοινωνία.

Διάβασε επίσης: Πώς να φερθείς καλύτερα στον εαυτό σου το 2020