5 καθημερινές συνήθειες που ίσως χρειάζεται να αλλάξεις - Για το καλό σου

22.10.2019
5 καθημερινές συνήθειες που ίσως χρειάζεται να αλλάξεις - Για το καλό σου
Εσύ πώς κοιτάζεις την οθόνη του κινητού σου;

Ίσως κάνεις και εσύ ντους με πολύ ζεστό νερό ή κρατάς το φτέρνισμα σου ή ακούς μουσική δυνατά στα ακουστικά σου. Ίσως και εσύ περνάς τις μέρες σου στον αυτόματο πιλότο. Οι καθημερινές μας δράσεις είναι γεμάτες με μικρές τελετουργίες και συνήθειες που πιστεύουμε ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας.

Μάλλον είναι καιρός να αναλύουμε τις καθημερινές μας ενέργειες. Για αυτό διάβασε τι κάνουμε στραβά μέσα από τις καθημερινές ρουτίνες μας και φρόντισε να τις αλλάξεις το συντομότερο δυνατόν.

1. Κοιτάζεις προς τα κάτω στο τηλέφωνό σου για ώρες

Τα τηλέφωνα είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές και ο τρόπος με τον οποίο τις κρατάμε επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Κρατώντας το κάτω, κοντά στο στήθος σου για μεγάλο χρονικό διάστημα με λυγισμένο λαιμό αναπτύσσεται κάτι που ονομάζεται «text neck». Αυτή η θέση δεν είναι καθόλου χαλαρή για το λαιμό σου και μπορεί να προκαλέσει ακαμψία, πόνο, μυϊκή αδυναμία και πονοκεφάλους.

Τι να κάνεις:

2. Δεν πλένεις τις έτοιμες - συσκευασμένες σαλάτες

Το «προ-πλυμένο» στη συσκευασία δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι 100% καθαρό και έτοιμο για χρήση. Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα ότι κάποια βρωμιά, κάποιο ζουζούνι ή χημικά θα παραμείνουν και θα συσκευαστούν μαζί με αυτό το προϊόν. Είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής αφιερώνοντας 2 λεπτά για να πλύνεις το φαγητό σου, παρά να αρρωστήσεις.

Τι να κάνεις:

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να αφιερώσεις μερικά λεπτά πλένοντας τα χορταρικά, μια ακόμη φορά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

3. Κρατάς το φτέρνισμα

Το να κρατάς τη μύτη σου ενώ φτερνίζεσαι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως να παγιδευτεί αέρας στο στήθος σου μεταξύ των δύο πνευμόνων, να σπάσεις το τύμπανο του αυτιού σου ή να δημιουργήσεις μπαλόνι στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σου. Το φτέρνισμα είναι ο φυσικός τρόπος για να «επαναφέρεις» τη μύτη σου και να αφαιρέσεις βακτήρια και σκόνη και είναι καλύτερο να μην εμποδίζεις αυτή τη διαδικασία.

Τι να κάνεις:

Απλά φτερνίσου ελεύθερα. Αν δεν θέλεις να τα κάνεις όλα χάλια, απλά κάλυψε την περιοχή του στόματος με μια πετσέτα ή με τα χέρια σου, αλλά μην πιέζεις τη μύτη σου.

4. Δεν χρησιμοποιείς κρύο νερό στο τέλος του ντους

Ακόμα κι αν ένα κρύο ντους δεν σου φαίνεται ευχάριστο, αυτή η διαδικασία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το εναλλασσόμενο ζεστό και κρύο νερό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματός σου, τη λεμφική ροή, να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να βελτιώσεις την κατάσταση του δέρματός σου, ακόμα και να απελευθερώσεις το άγχος και να βοηθήσεος την απώλεια βάρους. Μόλις 10-30 δευτερόλεπτα αξίζουν την προσπάθεια για να δεις εκπληκτικά αποτελέσματα.

Τι να κάνεις:

Ξεκίνα με το κανονικό ζεστό ντους σου και στο τέλος του, γύρισε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά. Κράτα περίπου 10 δευτερόλεπτα το κρύο νερό όταν ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία και σιγά σιγά μπορείς να το αυξήσεις στα 30 δευτερόλεπτα.

Διάβασε και αυτό: Τελικά, ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να κάνεις ντους;

5. Χρησιμοποιείς ακουστικά για να ακούς δυνατή μουσική

Το καλύτερο πράγμα των ακουστικών είναι η ιδιωτικότητα που μας προσφέρουν. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η χρήση τους πρέπει να γίνεται χωρίς να βλάπτεται η υγεία μας. Μερικές φορές ένα αγαπημένο τραγούδι είναι τόσο καλό που οι άνθρωποι ανεβάζουν την ένταση σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ακρόαση σε υψηλή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες της ακοής ακόμη και την απώλεια της.

Τι να κάνεις:

Ψάξε για ένα καλό ζευγάρι ποιοτικών ακουστικών με απομόνωση θορύβου, οπότε όταν ακούς μουσική στο δρόμο, να μην χρειάζεται να δυναμώσεις την ένταση για να περιορίσεις το θόρυβο γύρω σου.

Ενώ ακούς μουσική σε ένα ήσυχο μέρος, μείωσε την ένταση του ήχου και μείωσε τον χρόνο ακρόασης.