Κοιμήθηκες άσχημα; 5 tips επιβίωσης για την επόμενη μέρα

25.07.2019
Κοιμήθηκες άσχημα; 5 tips επιβίωσης για την επόμενη μέρα
Η διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου, είτε είναι προσωρινή είτε χρόνια, επηρεάζει το σώμα σου και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας ή απώλεια συγκέντρωσης. Εάν πέρασες μια κακή νύχτα, σου έχουμε 5 χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνεις την επόμενη ημέρα σου πιο υποφερτή:

1. Μην πατάς το «Snooze» στο ξυπνητήρι

Ακόμα κι αν μπαίνεις στον πειρασμό να πάρεις έναν ακόμη πεντάλεπτο υπνάκο, είναι καλύτερο να ξεκινάς κάθε μέρα την ημέρα σου την ίδια ώρα για να διατηρείς σωστά τον καρδιακό σου ρυθμό. Όταν κοιμάσαι παραπάνω, ξεφεύγεις από την καθημερινή σου ρουτίνα, κάτι το οποίο μπορεί να σε κάνει να δυσκολευτείς να κοιμηθείς την επόμενη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σε αναγκάσει να παραλείψεις την πρωινή ρουτίνα σου και να τρέξεις για την εξώπορτα, αλλά ένα δροσερό ντους θα σε κάνει να νιώσεις πιο ενεργητική ακόμα κι αν είναι το τελευταίο πράγμα που αισθάνεσαι να κάνεις. Εάν μπορείς, καλύτερα να πάρεις έναν γρήγορο και χαλαρό υπνάκο μέσα στην ημέρα.

Διάβασε επίσης: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

2. Αναζήτησε το φως

Κάτσε στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σεροτονίνης σου και να σε κάνει να νιώσεις πιο ενεργητική. Εάν ξεκινήσεις για τη δουλειά σου ενώ είναι ακόμα έξω σκοτάδι, κάνε μια γρήγορη βόλτα έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να «συλλέξεις» το απαιτούμενο ηλιακό φως.

3. Μην ενδίδεις στον πειρασμό για σνακ

Μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στον μεταβολισμό σου. Όπως η υπερκατανάλωση τροφής χωρίς άσκηση, η έλλειψη ύπνου είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι οι δύο ορμόνες που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από την έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με άρθρο του Health24.

Η ορμόνη λεπτίνη προειδοποιεί τον εγκέφαλό σου ότι χρειάζεται να φας, αλλά χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλός σου παράγει λιγότερη λεπτίνη, αυξάνει τα επίπεδα γκρελίνης και έτσι αισθάνεσαι πιο πεινασμένη. Η έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να σε κάνει να θες να φας ένα γλυκό αντί για ένα υγιεινό γεύμα. Προσπάθησε να πάρεις ένα πλούσιο πρωινό.

Διάβασε και αυτό: Θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα: Κάνε αυτά τα δύο απλά πράγματα και θα δεις διαφορά άμεσα

4. Πιες καφεΐνη αλλά μην το παρακάνεις

Ο καφές είναι ίσως αυτό που θα χρειαστείς μετά από μια νύχτα λίγου ύπνου και μια δόση καφεΐνης σίγουρα θα σου δώσει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να καταναλώσεις την καφεΐνη νωρίς τo πρωί για να αποφύγεις το βράδυ να πάθεις υπερένταση, κάτι που θα σε κάνει να μην κοιμηθείς για άλλη μια φορά.

5. Απόφυγε το κρασί

Τελείωσες όλη τη δουλειά στο γραφείο και νιώθεις ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι η καλύτερη επιβράβευση. Αλλά το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μόνο που θα καταφέρει είναι πιθανώς να σε κάνει να μην κοιμηθείς. Ενώ ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σου προκαλέσει υπνηλία, αυτή η αντίδραση είναι συχνά σύντομη, καθώς το αλκοόλ είναι γνωστό ότι διαταράσσει τον ύπνο.