Αισθάνεσαι να μεγαλώνεις; Αυτή η απλή δραστηριότητα θα σου χαρίσει χρόνια

06.07.2019
Αισθάνεσαι να μεγαλώνεις; Αυτή η απλή δραστηριότητα θα σου χαρίσει χρόνια
Και θα κάνει τη ζώη σου καλύτερη. Από όλες τις απόψεις.

Μην χάνεις το χρόνο σου μετανιώνοντας για τα χρόνια που πέρασες χωρίς να ασκείσαι – μάθε ότι η άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία θα σου χαρίσει μερικά χρόνια ακόμη!

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας 20ετούς μελέτης όπου πήραν μέρος σχεδόν 15.000 Βρετανοί ηλικίας 40 έως 79 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διεξήχθη από την Μονάδα Επιδημιολογίας MRC στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε τρεις ομάδες. Σε αυτές που είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας (σωματικής άσκησης, δηλαδή), μεσαία και υψηλά. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τις αλλαγές στη δραστηριότητα τους για οκτώ χρόνια, και ακολούθως ανέλυσαν τα αποτελέσματα κατά τα επόμενα 12,5 έτη.

Διάβασε επίσης: Αναζητάς την ευτυχία; Πρόσθεσε αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητα σου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που συντηρούνταν ή έφτασαν σε ένα μέσο επίπεδο δραστηριότητας, είχαν κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη δεύτερη φάση, από εκείνους που διατηρούσαν χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν μέτρια δραστηριότητα αλλά αύξησαν το επίπεδο δραστηριότητάς τους, αύξησαν το ποσοστό της επιβίωσης τους κατά 42% σε σύγκριση με τα άτομα χαμηλής δραστηριότητας.

Tα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και για αυτούς που έκαναν μια ανθυγιεινή διατροφή ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη ή ήταν παχύσαρκοι.

Επομένως, πόση δραστηριότητα απαιτείται; Η μελέτη όρισε τους παρακάτω χρόνους σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ):

Χαμηλή δραστηριότητα: Λιγότερη από την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για 150 λεπτά την εβδομάδα δραστηριότητας μέτριας έντασης.

Μέση δραστηριότητα : Αντιστοίχιση της κατευθυντήριας γραμμής του ΠΟΥ για 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Διάβασε επίσης: «Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός!»: Ιδού γιατί το λες πιο συχνά όσο μεγαλώνεις

Υψηλή δραστηριότητα: Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για εβδομαδιαία δραστηριότητα μέτριας έντασης 300 λεπτών (ή ισοδύναμη με 75 εβδομαδιαία λεπτά δραστηριότητας υψηλής έντασης ή 60 λεπτά δραστηριότητας υψηλής έντασης και επιπλέον 30 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης, την εβδομάδα)

Η ομάδα ελπίζει ότι η μελέτη θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, κυρίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, προσφέροντας τους περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία τους μέσω της σωματικής άσκησης».