Τα 12 σημάδια που δείχνουν ότι βιώνεις κρίση μέσης ηλικίας

26.11.2019
Τα 12 σημάδια που δείχνουν ότι βιώνεις κρίση μέσης ηλικίας
Δεν είσαι η μόνη, πάντως. Μην ανησυχείς.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη φάση της ζωής τους κάποια στιγμή μεταξύ στα 40 και τα 50 τους. Κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ως «κρίση της μέσης ηλικίας» -και, φυσικά, ισχύει και για τους άντρες. «Κατά κάποιον τρόπο, την αναζητούμε, όμως, την κρίση της μέσης ηλικίας», λέει στο womansday, η Δρ Robi Ludwig, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Your Best Age is Now και παραθέτει τις πιθανές ενδείξεις ότι... συμβαίνει και σε σένα.

1. Θέτεις στον εαυτό σου βαθιά και διερευνητικά ερωτήματα

«Ένα από τα πράγματα που μπορεί να μαρτυρήσει ότι... σου συμβαίνει είηναι να αισθανθείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή που ζεις», λέει η Δρ. Ludwig. «Με άλλα λόγια, αν νιώθεις την ανάγκη να δώσεις στον εαυτό σου απαντήσεις σχετικά με το πού ήθελες να βρίσκεσαι στη ζωή σου σε σχέση με πού είσαι στην πραγματικότητα. Μην ξεχνάς όμως ότι μια τέτοια περίοδος αυτοστοχασμού μπορεί να είναι θετική επειδή μπορεί να σε κάνει να εξαλείψεις εκείνα τα πράγματα που δεν είναι πλέον συγχρονισμένα σε σχέση με το ποια είσαι σήμερα».

Διάβασε και αυτό: Τελικά, έτσι παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις

2. Παίρνεις βιαστικές αποφάσεις

Ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αναζήτησης, είναι πιθανό να έχεις καταλήξει σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την τωρινή κατάσταση της ζωής σου. Μπορεί να σκέφτεσαι για παράδειγμα, ότι ο γάμος σου δεν είναι τόσο πετυχημένος όσο πίστευες αρχικά ή ότι η καριέρα σου δεν σε καλύπτει πλέον. «Ο κίνδυνος είναι ότι όταν κάποιος παίρνει μια παρορμητική απόφαση που βασίζεται σε αυτά τα συναισθήματα, δεν είναι απαραίτητο να έχει θετικά αποτελέσματα», λέει η Δρ Ludwig.

Εάν ενεργείς πριν σκεφθείς, για παράδειγμα, τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της εγκατάλειψης του συζύγου σου ή της παραίτησης από τη δουλειά σου, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μια περίοδο θλίψης.

3. Αισθάνεσαι ότι χάνεις το μυαλό σου

«Οι γυναίκες θα έρθουν στο γραφείο μου και θα μου πούν “αισθάνομαι σαν να τρελαίνομαι, δεν θυμάμαι πού έχω αφήσει τα πράγματα μου”», λέει στο womansday η Leah S. Millheiser, διευθύντρια του προγράμματος γυναικείας σεξουαλικής ιατρικής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford

Λέει ότι αυτή η ξαφνική μετατόπιση στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μπορεί να οφείλεται σε μείωση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να αρχίσει οπουδήποτε μεταξύ 5 έως 10 χρόνων πριν από την εμμηνόπαυση.

4. Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ

Εάν ξυπνάς στη μέση της νύχτας και στη συνέχεια κοιτάς το ρολόι για ώρες και δεν ξανακοιμάσαι, μπορεί να φταίνε οι ορμόνες σου.

Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ σημειώνει ότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να κάνουν μια γυναίκα πιο ευαίσθητη σε περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να διαταράξουν περαιτέρω τον ύπνο και να οδηγήσουν σε αϋπνία.

5. Οι σκέψεις για το μέλλον σου είναι δυσοίωνες

«Ένα από τα υπέροχα πράγματα για τη νεολαία είναι ότι πραγματικά πιστεύουν ότι έχουν όλον τον χρόνο μπροστά τους για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα», λέει η Δρ Ludwig. «Αυτό μετατοπίζεται στην μέση ηλικία, οπότε το μέλλον δεν είναι απαραιτήτως εκεί όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα θετικά πράγματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένας τρομακτικός χρόνος».

Ίσως είναι καλό να πάρεις ένα μάθημα ζωής από αυτούς τους εικοσάρηδες, προσθέτει. «Εκείνοι που βρίσκονται στη νεότητα τους βλέπουν το μέλλον με πιο αισιόδοξο τρόπο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε και στο μέσον της ζωής μας, επειδή έχουμε εκπαιδευτεί πολιτισμικά να πιστεύουμε στο «μοντέλο του ελλείμματος», λέει η Δρ. Ludwig.

6. Βαριέσαι συνεχώς

«Η πλήξη – αίσθηση της απώλειας του πάθους - μπορεί να είναι σημάδι κρίσης μέσης ηλικίας», λέει η Δρ. Ludwig. «Η αλήθεια είναι ότι οι πιέσεις της ενήλικης ζωής μπορούν να επιβαρύνουν τους ανθρώπους, καθώς η ευκαιρία να υπάρξει η διασκέδαση και η ανεμελιά μπορεί να έχουν χαθεί».

Μια πιθανή λύση: Κάνε κάτι εκτός της τυπικής ρουτίνας που μπορεί να σε ανεβάσει.

Διάβασε και αυτό: 4 "κακές" συνήθειες που σε κρατούν μακριά από την ευτυχία

7. Νοιώθεις την αίσθηση της απώλειας

Έχεις αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα ότι κάτι στη ζωή σου έχει ξεφύγει μακριά, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό το πράγμα. «Δεν ξέρω αν θα το αποκαλούσα κλινική κατάθλιψη, αλλά υπάρχει ένας βαθμός αίσθησης της απώλειας», λέει η Δρ Ludwig.

Η Δρ. Ludwig επισημαίνει το θετικό σε αυτό το σενάριο: «Σε αυτό το σημείο της ζωής, είμαστε σοφότεροι και γνωρίζουμε τους εαυτούς μας καλύτερα», λέει. «Έτσι, είτε έχουμε ή είτε δεν έχουμε επιτύχει τους στόχους μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους στόχους».

8 Σε νοιάζει υπερβολικά η εμφάνιση σου

Άλλο είναι το να θέλεις να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι στα καλύτερα σου και άλλο να κοιτάζεσαι σε έναν καθρέφτη για ώρες για να βλέπεις τα παχάκια και τις ρυτίδες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια κρίση . «Αυτή η συμπεριφορά βασίζεται στο φόβο να μην σε προσέξουν έξω, αλλά αυτό είναι πολιτισμική πλύση εγκεφάλου.» λέει η Δρ. Ludwig

Προσθέτει ότι οι γυναίκες που είναι χωρίς σχέση είναι πιθανό να εμμείνουν περισσότερο στο μεταβαλλόμενο παρουσιαστικό τους σε σύγκριση με εκείνες που έχουν εμπλακεί σε σχέσεις. «Είναι μια απάντηση στις φυσικές αλλαγές που δείχνει ότι υπάρχει μια αναπόφευκτη αλλαγή, αλλά αυτή δεν χρειάζεται να είναι χειρότερη», συνεχίζει η Δρ. Ludwig.

9 Δεν σε νοιάζει καθόλου η εμφάνιση σου

Ενώ ορισμένες γυναίκες στη μέση ηλικία τους, περιποιούνται περισσότερο την εμφάνισή τους, άλλες μπορεί να πετάξουν στα σκουπίδια τα προϊόντα ομορφιάς τους «Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τον εαυτό τους, αλλά εάν το κάνουν, πιθανότατα έχουν μια μεγαλύτερη ροπή να βιώσουν μια κρίση στη μέση ηλικία», λέει η Δρ. Ludwig προτείνοντας να βρεθεί για κίνητρο ένα πρότυπο επωνυμης γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία.

10. Δεν έχεις διάθεση για σεξ

«Το σεξ μπορεί πραγματικά να περάσει δύσκολες στιγμές όταν οι γυναίκες περνούν από περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση λόγω κολπικής ξηρότητας και χαμηλής λίμπιντο», λέει η Millheiser.

«Δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σήμερα», τονίζει. «Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, τόσο ορμονικές όσο και μη ορμονικές, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό πόνο».

11. Θεωρείς τον εαυτό σου ως «ηλικιωμένο»

Κλείσε τα μάτια και ρώτα τον εαυτό σου: «Πόσων χρονών αισθάνομαι;» Εάν θεωρείς τον εαυτό σου ότι είσαι μεγαλύτερη από τα χρόνια σου (ή χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως μια «ηλικιωμένη κυρία»), ίσως να είσαι σε κρίση μέσης ηλικίας.

Η Δρ Ludwig πιστεύει ότι αυτή η αρνητική αντιμετώπιση μπορεί να προέρχεται από το περιβάλλον σου. «Αν κάποιος στη μέση ηλικία του αισθάνεται ηλικιωμένος, αμφιβάλλω αν οι υπόλοιποι τον αντιμετωπίζουν σαν να είναι ηλικιωμένος», αναφέρει.

Δες και αυτό: «Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός!»: Ιδού γιατί το λες πιο συχνά όσο μεγαλώνεις

12. Πιστεύεις ότι έχεις αφήσει πίσω σου τα καλύτερα σου χρόνια

Πιστεύοντας ότι όλα τα θαυμάσια γεγονότα που ήταν να συμβούν στη ζωή σου, έχουν ήδη συμβεί, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είσαι σε κατάσταση κρίσης. «Και πάλι, σχετίζεται με την αίσθηση του ενθουσιασμού», δηλώνει η Δρ Ludwig.

«Το ωραίο πράγμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι περνάνε τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους καθώς γερνούν. Γιατί η απόλαυσή σου για τη ζωή έχει λιγότερη σχέση με την ηλικία και περισσότερο με το πόσο ικανοποιημένη είσαι και πόσο καλά αισθάνεσαι με τον εαυτό σου».