Τέρμα τα ψέματα - Μελέτη συνδέει τον ανεπαρκή ύπνο με προβλήματα ψυχικής υγείας

29.06.2019
Τέρμα τα ψέματα - Μελέτη συνδέει τον ανεπαρκή ύπνο με προβλήματα ψυχικής υγείας
Είναι πολλά αυτά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα οφέλη του ύπνου. Τώρα μια νέα έρευνα λέει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία των μαθητών στις πανεπιστημιακές σχολές.

Συγκεκριμένα με κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, ο κίνδυνος συμπτωμάτων ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά περίπου 20%, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στις 11 Ιουνίου στο Sleep 2019, την ετήσια συνάντηση του Associated Professional Sleep Societies.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φοιτητές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση για την υγεία του ύπνου, δήλωσε στο Reuters Health, η επικεφαλής της μελέτης Thea Ramsey, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Διάβασε επίσης: Η απρόσμενη συνήθεια του ύπνου που μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος!

O συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής της κλινικής συμπεριφοράς του πανεπιστημίου Michael Grandner, δήλωσε στο Reuters Health ότι έχει αποδειχθεί και παλαιότερα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος στην ψυχική υγεία.

Αλλά λέει: «Η μελέτη μας σχετίζεται με αυτό το πόρισμα ότι δηλαδή όσο περισσότερες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου βιώνει ένας φοιτητής, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ψυχικής υγείας».

Η Ramsey, ο Grandner και οι συνάδελφοί τους ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 110.000 σπουδαστές και χαρακτήρισαν ως «ανεπαρκή ύπνο» τον αριθμό των νυχτών που οι μαθητές δεν κοιμούνται αρκετά για να αισθανθούν ξεκούραστοι.

Διάβασε κι αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Kατά την ανάλυσή τους, ο «ανεπαρκής ύπνος» συνδέθηκε με αύξηση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας κατά 19% -29%.

Αναλυτικά, η μοναξιά αυξήθηκε κατά 19% για κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 21%, το άγχος κατά 25%, η επιθυμία για αυτοτραυματισμό αυξήθηκε κατά 25%, η σκέψη για αυτοκτονία αυξήθηκε κατά 28% και η εξάντληση αυξήθηκε κατά 29%.