Βαριέσαι το γυμναστήριο; Ασχολήσου με την κηπουρική και θα κάνεις το ίδιο "καλό"

10.04.2019
Βαριέσαι το γυμναστήριο; Ασχολήσου με την κηπουρική και θα κάνεις το ίδιο "καλό"
Οι ειδικοί λένε ότι θα έχεις το ίδιο όφελος για την υγεία σου

Η μελέτη, η οποία χρειάστηκε περισσότερα από 11 χρόνια για να συλλέξει πληροφορίες και να εξετάσει σχεδόν 90.000 συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο, μέτρησε τη «φυσική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου» και τη σύγκρινε με τους κινδύνους διαφόρων μορφών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτές οι δραστηριότητες περιελάμβαναν οτιδήποτε θεωρείτο πιο ευχάριστο από το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο - όπως την κηπουρική, τον χορό ή τη βόλτα - και μετρήθηκαν σε χρονική διάρκεια ανά εβδομάδα.

Τι προέκυψε από την έρευνα ; Ότι κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες μόνο για 10 έως 59 λεπτά την εβδομάδα μπορείς να μειώσεις κατά 18% τον κίνδυνο θανάτου.

Αν αυξηθεί ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας στα 150 έως τα 299 λεπτά την εβδομάδα ελαχιστοποείται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος, με αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας κατά 31%.

Η κηπουρική συνδέεται από το παρελθόν με θετικές αλλαγές στην υγεία, όπως τη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και του δείκτη μάζας του σώματος. Επίσης συνδέεται με την αύξηση της καλής ποιότητας ζωής, την ικανοποίηση και την αίσθηση της κοινότητας.

Η κηπουρική έχει ιδιαίτερα οφέλη για τους ηλικιωμένους, καθώς μειώνει τις πτώσεις, το άγχος ακόμα και την ανάγκη μερικών φαρμάκων.