Η θετική στάση ζωής δε μοιάζει πάντα φυσική και εύκολη. Αλλά η αισιοδοξία είναι σαν ένας μυς - απλά πρέπει να την εκπαιδεύσεις, λέει η Τσίκι Ντέιβις, ψυχολόγος και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Υγιεινής του Μπέρκλεϊ.
Δες και αυτό: Θέλεις να ζήσεις περισσότερα χρόνια; Απλά σήκω από τον καναπέ
Το να μάθεις να βλέπεις το ποτήρι μισό γεμάτο και όχι μισοάδειο έχει τα προνόμια του: Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της ζωής σου. Όταν οι ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν 70.000 γυναίκες σε διάστημα οκτώ ετών, το πιο αισιόδοξο τεταρτημόριο είχε σχεδόν 30% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνει από διάφορες αιτίες σε σύγκριση με τις γυναίκες που άνηκαν στη λιγότερο αισιόδοξη ομάδα.
Αν θέλεις να ζεις μια πιο ευτυχισμένη, υγιεινή και θετικής ζωή, αυτά είναι όσα προτείνουν οι ειδικοί:
1. Ανακατασκευή/εκτροπή
Το πρώτο βήμα στην προσέγγιση μιας αρνητικής κατάστασης με μια αισιόδοξη προοπτική είναι να δεχτείς αυτό που δεν μπορείς να αλλάξεις, λέει η ψυχολόγος Karen Reivich. Μόλις το κάνεις αυτό, έχεις δύο επιλογές: την ανακατασκευή ή την εκτροπή, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Dana Lightman.
Η ανακατασκευή μια κατάστασης προϋποθέτει την αναζήτηση ευκαιριών, αντί να επικεντρώνεσαι στην απώλεια. "Όταν περνάς κάτι προβληματικό, αναρωτήσου: 'Ποια δυνητικά πράγματα θα μπορούσα να κερδίσω από αυτό;', λέει η Lightman. Για παράδειγμα, μια απόρριψη από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε μια χρονιά επαγγελματικής εμπειρίας.
Μερικές φορές, τα ωμά, υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα δεν μπορούν να επαναδιαμορφωθούν αμέσως, και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να εκτρέψεις την προσοχή σου αλλού. "Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο", λέει η Lightman. Δες ένα αστείο βίντεο, κάλεσε έναν φίλο ή να κάνε μια βόλτα.
Αυτό το είδες; 4 αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί τρόποι να είσαι τυχερή κάθε μέρα!
2. Απόλαυσε το καλό
Είμαστε καλοί στο να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά, αλλά όταν βιώνουμε κάτι θετικό - όπως μια φιλοφρόνηση από έναν φίλο - τείνουμε να το αφήνουμε να περάσει χωρίς να το παρατηρήσουμε. Αν απολαύσεις όμως και κρατήσεις αυτές τις ευχάριστες στιγμές και σκέψεις, μπορεί πραγματικά να αναπτύξεις θετικά συναισθήματα.
Γίνε περιγραφική για τα καλά πράγματα που παρατηρείς, ακόμα κι αν μιλάς στον εαυτό σου. Όσο περισσότερο δημιουργείς ένα λεξιλόγιο θετικών λέξεων, τόσο πιο εύκολα ο εγκέφαλός σου θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, γεγονός που θα βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής σου διάθεσης. Γράψε τις θετικές σου εμπειρίες σε χαρτάκια, βάλτα σε ένα κουτί ή ένα δοχείο και όταν νιώθεις άσχημα, διάβασε τα για να αισθανθείς καλύτερα.
3. Κάνε κάτι καλό για κάποιον άλλο
Ένας από τους γρηγορότερους και αποτελεσματικούς τρόπους να νιώσεις πιο ευτυχισμένη είναι να δείξεις σε κάποιον καλοσύνη, σύμφωνα με την Ντέιβις. "Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στους άλλους ανθρώπους, τόσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε σε ό,τι αφορά τη θετικότητα". Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πράξεις καλοσύνης για επτά μόνο ημέρες είχε μετρήσιμο, θετικό αποτέλεσμα.
Διάβασε επίσης: Θέλεις να γίνει πιο... ελκυστική; Ιδού τρία βήματα για σίγουρη επιτυχία
4. Πες ευχαριστώ
Αν σκέφτεσαι τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη διάθεσή σου και αν αρχίσεις να κάνετε την ευγνωμοσύνη συνήθεια σου, θα δεις σημαντικά οφέλη, λέει η Davis.
Αυτό λειτουργεί επειδή η ερμηνεία των γεγονότων επηρεάζει τα συναισθήματά μας περισσότερο από τα ίδια τα γεγονότα, εξηγεί η Lightman. Σε αρνητικές εμπειρίες, η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, καθώς μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα σου. Κάθε μέρα, γράψε τρία καλά πράγματα που συνέβησαν.