Πόσες φορές έχεις αναβάλει να μιλήσεις για ένα θέμα που είχες με κάποιον επειδή "δεν σου αρέσει η αντιπαράθεση"; Είτε πρόκειται για μια διαφωνία με έναν συνεργάτη, μία φίλη ή έναν προϊστάμενο, πολλοί από μας φοβούνται τόσο πολύ να μιλήσουν για ευαίσθητα θέματα που συνεχώς το αποφεύγουν.
Η Megan Fleming, θεραπεύτρια σεξ και σχέσεων στη Νέα Υόρκη, λέει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιπαθείς τις συγκρούσεις. Οι διαφωνίες μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες και ειλικρινά, πόσες από εμάς θα τις περνούσαν πρόθυμα, αν μπορούσαμε να κάνουμε το αντίθετο; "Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να μην μας αρέσει να νιώθουμε άβολα και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να βάλουν ένα θέμα 'κάτω από το χαλί' για να πάει μακριά, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα", λέει η Fleming.
Δες και αυτό: To trick για να ανακαλύψεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, σύμφωνα με την επιστήμη
Η Fleming συμπληρώνει ότι όταν κάποιος έχει έντονη διαφορά απόψεων, πιστεύει ότι η αντιπαράθεση θα συνεπάγεται επιθετικότητα. "Η επιθετικότητα μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια και το σώμα μας ετοιμάζεται για άμυνα", λέει. "Από εκεί, δεν είμαστε σε θέση να ακούμε ή να κατανοούμε αυτό που λέει το άλλο άτομο".
Παρακάτω, η Fleming μοιράζεται μερικές συμβουλές για να κάνεις τη σύγκρουση λιγότερο τρομακτική:
Επικύρωσε την οπτική τους
"Δεν μπορείτε να κάνεις κάποιον να αλλάξει τα συναισθήματά του, και γι'αυτό πρέπει να κάνεις χώρο για να ακούσεις τα συναισθήματά τους και να κατανοήσεις την οπτική τους", λέει η Fleming. "Θα μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν τη δική σου οπτικής, αλλά μέχρι να τους επικυρώσεις, εξακολουθούν να νιώθουν την ανάγκη να ακουστούν".
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσεις μαζί τους, αλλά μπορείς να αναγνωρίσεις ότι λαμβάνεις υπόψη σου την άποψή τους λέγοντας κάτι σαν: "Σε ακούω - είσαι ανοιχτός/η να με ακούσεις;"
Αυτό το είδες; 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε πρωί -Σε ενδιαφέρει!
Σχεδίασε τη συζήτηση
"Αν θέλεις να έχεις μια παραγωγική συζήτηση, καλό είναι να έχεις μια αίσθηση του τι θέλεις να εκφράσεις και ποιο θέλεις να είναι το αποτέλεσμα", λέει η Fleming. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις όλα όσα θέλεις να πεις, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να καταγράψεις (στο κεφάλι σου ή σε χαρτί) ποια σημεία θέλεις να αναφέρεις.
Κάνε ένα διάλειμμα εάν χρειαστεί
Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις μπορεί συχνά να είναι συναισθηματικά φορτισμένες, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η Fleming λέει ότι αν νιώσεις φορτισμένη, αξίζει να αφιερώσεις ένα λεπτό για να σταματήσεις και να ρωτήσεις αν μπορείς να συνεχίσεις τη συζήτηση αργότερα.
Διάβασε επίσης: Έχεις κακές συνήθειες; Ιδού πώς θα τις σταματήσεις
Άφησε το σώμα σου να μιλήσει
Η Fleming λέει ότι προτού καν πεις κάτι, ο άνθρωπος που κάθεται απέναντι σου μπορεί να καταλάβει το πώς θα προσεγγίσεις τη συζήτηση. "Αν προσπαθείς να δείξεις κατανόηση, θα το καταλάβουν. Αν απλώς θέλεις να τελειώνεις και το βλέπεις διεκπεραιωτικά, θα το καταλάβουν και αυτό."
Αυτό σημαίνει: Δεν υπάρχουν σταυρωμένα χέρια και σταυρωμένα πόδια. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε να κάθεστε δίπλα στο άτομο με το οποίο μιλάτε, ώστε να μπορείτε να υποδείξετε ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά και ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε.