Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις καλύτερες συζητήσεις

03.10.2018
Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις καλύτερες συζητήσεις
Γίνε καλύτερη συνομιλήτρια με αυτούς τους εύκολους τρόπους

Όλοι θέλουμε να είμαστε γοητευτικοί, πνευματώδεις συνομιλητές που μπορούν να ξεχωρίσουν μέσα σε ένα χώρο και να δώσουν στους ανθρώπους μια καλή εντύπωση.

Πώς μπορούμε όμως να το καταφέρουμε αυτό;

Η Jen Doll, επιτυχημένη συγγραφέας, έχει γράψει ένα χρήσιμο οδηγό που περιλαμβάνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι συνομιλητές:

1. Κατανόησε τα τρία επίπεδα των συζητήσεων

Το πρώτο επίπεδο των συζητήσεων είναι γνωστό ως η "ασφαλής περιοχή", όπου τα πάντα μπορούν να συζητηθούν, όπως ο καιρός, τα νέα των διασημοτήτων και οτιδήποτε άλλο θεωρείται κοινό πεδίο.

Το δεύτερο περιλαμβάνει πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η θρησκεία, η πολιτική και θέματα προσωπικής ζωής. Σε αυτά, καλό θα είναι να τεστάρουμε το κατά πόσο μπορεί ο συνομιλητής μας να μιλήσει για κάτι από αυτά, και αν κρίνουμε ότι δεν ανταποκρίνεται, θα πρέπει να σταματήσουμε και να γυρίσουμε σε πιο "ασφαλή" θέματα.

Διάβασε κι αυτό: 5 τρόποι να κάνεις τους άλλους να σε ακούν όταν μιλάς

Το τρίτο περιλαμβάνει πιο ευαίσθητα θέματα όπως η οικογένεια, η υγεία, θέματα επαγγελματικής ζωής και οικονομικής κατάστασης. "Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για την οικογένεια και τα παιδιά τους, αλλά μην κάνεις μία τολμηρή ερώτηση, αν το άλλο άτομο δεν έχει ανοιχτεί πλήρως", συμβουλεύει ο Daniel Post Senning, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου συζήτησης. Η Debra Fine, ομιλήτρια και συγγραφέας βιβλίων μοιράζεται έναν ακόμη βασικό κανόνα: "Μην ρωτάς κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση".

2. Δείξε περισσότερο ενδιαφέρον

Μην μπαίνεις σε μία κουβέντα με την πρόθεση να διασκεδάσεις ή απλώς να εντυπωσιάσεις τους πάντες.

"Αναζήτησε την Oprah (Winfrey) που κρύβεις μέσα σου", συμβουλεύει η συγγραφέας Morra Aarons-Mele. "Αν συνήθως μιλάς πολύ, είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της συζήτησης θα κουράσεις τους άλλους, αλλά αν κάνεις ερωτήσεις και ακούς προσεκτικά αυτό που λέει ο συνομιλητής σου, τότε είσαι ένας πιο ελκυστικός και καλός συνομιλητής", εξηγεί η ίδια.

Η ομιλήτρια Akash Karia θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το να ενδιαφέρεσαι για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ακόμη και στην ψιλοκουβέντα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, οι άνθρωποι αντλούν τεράστια ευχαρίστηση μιλώντας για τον εαυτό τους, σχεδόν παρόμοια με αυτή που νιώθουν όταν τρώνε το αγαπημένο τους φαγητό.

Διάβασε επίσης: Να γιατί είσαι πιο συμπαθής απ' όσο νομίζεις

3. Μη γίνεσαι θύμα

Όλοι έχουμε έστω και μια φορά εμπλακεί σε συζητήσεις που δεν καταφέραμε να πούμε ούτε μια κουβέντα.

Οι πραγματικά καλοί συνομιλητές είναι πάντα προσεκτικοί σε όσα λένε οι άλλοι και φροντίζουν να κρατούν οπτική επαφή, είναι εκφραστικοί, κάνουν ερωτήσεις, δεν διακόπτουν και περιμένουν να ολοκληρώσει ο συνομιλητής τους, και όταν μιλούν, ενδιαφέρονται για την γνώμη των άλλων πάνω σε αυτό που είπαν.

Έχε όλα αυτά στον νου σου και θα δεις σίγουρα διαφορά.