Μπορεί να φταίει ο χρόνος λήψης του γεύματος, το είδος του, οι συνδυασμοί των τροφών, κάποια συστατικά στα οποία παρουσιάζεις ιδιαίτερη ευαισθησία, η απότομη άνοδος του σακχάρου, όλα μαζί, κάτι άλλο ή απλά και μόνο ότι τρως πάρα πολύ.
Όσο πιο άφθονο και δύσπεπτο είναι το γεύμα, τόσο περισσότερο αίμα συγκεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Ως συνέπεια, προκαλείται δυσφορία που εκδηλώνεται με πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα (ζάλη, κόπωση, υπνηλία, κ.ά.).
Επιπλέον, η πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από λιπαρές τροφές, προκαλεί κατά κανόνα έντονο πεπτικό στρες, που με τη σειρά του επιδεινώνει κάποιες μορφές χρόνιων πονοκεφάλων.