Ο αριθμός των διαρρήξεων κατά τη διάρκεια των διακοπών αυξάνεται υπερβολικά! Καλό είναι φεύγοντας να πάρεις μερικά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι, ώστε να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις με την επιστροφή σου. Ζητήσαμε από τους ειδικούς τις συμβουλές τους ώστε να... απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς περιττές ανησυχίες.
1. Επένδυσε σε μια πόρτα ασφαλείας
Μπορεί να φαίνεται απίθανο, ωστόσο οι περισσότεροι κλέφτες μπαίνουν στο σπίτι από την πόρτα. Και η απάντηση σε αυτό είναι μόνο η τοποθέτηση μιας θωρακισμένης πόρτας, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την ανάλογη κλειδαριά. Όπως μας συμβουλεύει ο κ. Οδυσσέας Ρήγος από την εταιρεία Rigos Safes: «Οι κλειδαριές τελευταίας τεχνολογίας αποτελούνται από κλειδαριά ομφαλού, ομφαλό και defender (εξωτερικό προστατευτικό). Η κλειδαριά ομφαλού είναι απαραίτητο να διαθέτει το σύστημα «καταπέλτης», που σημαίνει ότι κλειδώνει αυτόματα σε άλλο σημείο εάν κάποιος επιχειρήσει να διαρρήξει την πόρτα. Είναι σημαντικό ο ομφαλός να είναι με μικρό κλειδί πατενταρισμένο με βούλες, κατά προτίμηση τρισδιάστατο, στο οποίο δεν μπορεί να γίνει αντίγραφο. Το defender, το οποίο προστατεύει εξωτερικά την κλειδαριά, πρέπει να διαθέτει ατσάλι ειδικό ώστε να μην μπορεί να τρυπηθεί ή να σπάσει. Οι τιμές τους ξεκινούν από 220 ευρώ».
2 . Ο συναγερμός σώζει
Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, τοποθέτησε ένα σύστημα συναγερμού. Ο κ. Δημήτρης Μαχαίρας από την εταιρεία Synagermos.eu μας πληροφορεί: «Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μαγνητικές επαφές που τοποθετούνται σε κάθε άνοιγμα, π.χ. παράθυρα, ανιχνευτές κίνησης σε όλα τα δωμάτια, εξωτερική σειρήνα με ειδικό φως ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει συναγερμός και η οποία χτυπά σε περίπτωση διάρρηξης και πληκτρολόγιο για να οπλίζουμε το σύστημα συναγερμού. Αν γίνει απόπειρα διάρρηξης και απουσιάζουμε υπάρχουν δύο τρόποι ειδοποίησης: ο ένας είναι με ενσωματωμένο τηλεφωνητή, όπου σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος συναγερμού μάς ειδοποιεί αυτόματα στο τηλέφωνο. Ο άλλος τρόπος είναι ο επαγγελματικός, όπου το σύστημα συναγερμού συνδέεται με κέντρο λήψεως σημάτων, το οποίο ειδοποιεί την Αστυνομία».
3. Κάνε περιμετρική φύλαξη
«Στις μονοκατοικίες αλλά και σε διαμερίσματα μπορεί να τοποθετηθούν για επιπρόσθετη κάλυψη κάμερες ασφαλείας στο χώρο περιμετρικά», λέει ο κ. Μαχαίρας, «οι οποίες καταγράφουν το χώρο σε 24ωρη βάση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μέσω αυτών να μπορούμε να ελέγχουμε το χώρο και από μακριά, από τον υπολογιστή ή από το κινητό. Το κόστος περίπου για 4 κάμερες μαζί με την καταγραφή και όλες τις παροχές ξεκινά από 480€ μαζί με την εγκατάσταση και, φυσικά, θα πρέπει να έρθει στο χώρο σας τεχνικός για να εκτιμήσει τις ανάγκες σας».
4. Κάλυψε τα χαμηλά παράθυρα
Εάν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά στο δρόμο (ισόγειο, πρώτος όροφος, μονοκατοικία), είναι απαραίτητο να καλύψεις τα παράθυρα και οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα με κάγκελα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι γερά στερεωμένα στον τοίχο. Καλύτερα μάλιστα να είναι από μασίφ σίδερο ή ατσάλι ώστε να μην κόβονται εύκολα. Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσεις ανθεκτικά, αλουμινένια, αντικλεπτικά ρολά. Αυτός ο τύπος ρολών σφαλίζει και δεν μπορεί κάποιος να τα σηκώσει όταν είναι κατεβασμένα. Μια επιπρόσθετη εγγύηση είναι όταν τα ρολά αυτά έχουν γάντζους εσωτερικούς που δένουν στον τοίχο.
5. Μην ανακοινώνεις τις ημερομηνίες των διακοπών σου
Ωραίο το facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα και σίγουρα ζηλεύουμε πολύ όταν οι φίλοι μας μας ανακοινώνουν ότι είναι διακοπές σε κάποιο νησί και «ανεβάζουν» συνεχώς φωτογραφίες. Μην μπεις όμως ποτέ στον πειρασμό να κάνεις το ίδιο! Στο Διαδίκτυο «συχνάζουν» και διαρρήκτες και εσείς τους προσφέρεις πολύ σημαντικές για εκείνους πληροφορίες. Επίσης όπως μας λέει ο κ. Μαχαίρας: «Φροντίστε να μη φαίνεται όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας, μην αφήνετε σημειώματα όπως “θα λείπω για διακοπές”, ούτε ανάλογα μηνύματα στον τηλεφωνητή».
6. Ασφάλισε τα αντικείμενα αξίας
«Κοσμήματα, χρήματα, λάπτοπ και παρόμοια μικρά και εύκολα μεταφερόμενα αντικείμενα καλό είναι να τα πάρετε μαζί σας στις διακοπές», συμβουλεύει ο κ. Μαχαίρας. «Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε προσπαθήστε να κρύψετε ό,τι πολύτιμο έχετε σε κάποιο σημείο που δύσκολα θα υποψιαστεί ο επίδοξος κλέφτης και γενικά μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα αξίας». Μια άλλη λύση είναι να τα τοποθετήσεις σε θυρίδα στην τράπεζα. Αν έχεις αντίκες, ασημικά, πίνακες ή άλλα έργα τέχνης αναλογιστείτε –αν δεν το έχεις κάνει ήδη– μήπως χρειάζεται να κάνεις μια ασφάλεια κλοπής.
7. Άφησε σημάδια παραμονής
Για να φαίνεται ότι μένεις στο σπίτι και δεν λείπεις για διακοπές, ζήτησε από κάποιο φίλο ή γείτονα να παίρνει την αλληλογραφία σου και να μαζεύει τα διαφημιστικά φυλλάδια από την πόρτα σου. Μια καλή λύση είναι να συνδέσεις με χρονοδιακόπτη την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ώστε να ακούγεται θόρυβος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπροσθέτως ο κ. Μαχαίρας μάς συμβουλεύει: «Βάλτε ένα χρονοδιακόπτη φωτός που θα τον ρυθμίσετε να ανάβει και να σβήνει τα βράδια. Ζητήστε από ένα φίλο να επισκέπτεται το σπίτι σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να το ελέγχει και να ποτίζει τα φυτά, αν έχετε». Τέλος μπορείς να κάνεις εκτροπή του τηλεφώνου στο κινητό σου. Έτσι θα απαντάς τις κλήσεις και θα δίνεις την εντύπωση ότι είσαι πάντα σπίτι!
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 162
Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.