Χρησιμοποιώ αρκετά συχνά κρασί για να φτιάξω διάφορα φαγητά. Επειδή όμως έχω ένα μικρό παιδί που έχει αρχίσει να τρώει κανονικά, αναρωτιέμαι πόσο τελικά αλκοόλ παραμένει μετά το μαγείρεμα;
Παρότι πολλοί ισχυρίζονται ότι το αλκοόλ του κρασιού εξατμίζεται σχεδόν κατά το ψήσιμο ή το βράσιμο του φαγητού, αυτό δεν ισχύει: πάντα παραμένει μια μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία απορροφάται από τα τρόφιμα και «μεταφέρεται» στο πιάτο, άρα στο πιάτο των παιδιών μας και από εκεί στον οργανισμό τους.
Βεβαίως η ποσότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με τη συνταγή και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Agricultural Research Services of the USDA (www.ars.usda.gov), εκτιμάται ότι όταν ένα φαγητό ψηθεί ή σιγοβραστεί για 15-30 λεπτά, τότε παραμένει το 35-40% του αλκοόλ που περιέχει το κρασί που χρησιμοποιήθηκε. Αν ψηθεί ή βραστεί για πάνω από 1,5 ώρα παραμένει στο φαγητό περίπου το 20% του αλκοόλ, ενώ στις 2,5 ώρες λιγότερο από το 5%.