Εμφιαλωμένο νερό: Τι πρέπει να προσέχω;

20.05.2015
Για να είσαι πιο σίγουρη για την ποιότητα και το επίπεδο ασφάλειας του εμφιαλωμένου νερού που πίνεις, ακολούθησε σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες…
  • Αγόραζε εμφιαλωμένο νερό μόνο από καταστήματα που το διατηρούν σε δροσερό και σκιερό μέρος (θερμοκρασία μικρότερη των 18οC).
  • Απόφυγε την αγορά νερού που πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του, γιατί αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται μέσα στη φιάλη μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Προτίμησε φιάλες μικρότερου μεγέθους, που καταναλώνονται ταχύτερα συγκριτικά με τις μεγαλύτερες. Οι γυάλινες συσκευασίες προστατεύουν το περιεχόμενο καλύτερα από τις πλαστικές και οι σκουρόχρωμες από τις πιο ανοιχτόχρωμες.
  • Μην αφήνεις φιάλη που περιέχει νερό εκτεθειμένη στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. «ξεχασμένη» μέσα στο αυτοκίνητο, στο συρτάρι του γραφείου ή στην τσάντα σου.
  • Πριν πιεις νερό από τη φιάλη ή πριν το βάλεις στο ποτήρι σου, καθάρισε καλά το πώμα και το στόμιό της. Όταν αθλείσαι, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς φιάλη με ειδικό πώμα πόσης («sport cap»), που περιορίζει την επιφάνεια επαφής με το στόμα και επιτρέπει την πιο αργή κατάποση του νερού.
  • Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί η φιάλη, όσο συντομότερα καταναλώσεις το περιεχόμενό της, τόσο το καλύτερο. Νερά που έχουν αποσφραγιστεί πολλές ώρες πριν, είναι καλό να μη χρησιμοποιούνται.
  • Μην πίνεις εμφιαλωμένο νερό που περιέχει ιζήματα (κατακάθια), αιωρούμενα σωματίδια ή έχει δυσάρεστη οσμή, γιατί ίσως έχει υποστεί αλλοίωση.
  • Όλες οι πλαστικές φιάλες προορίζονται για μία και μόνο χρήση και δεν θα πρέπει να ξαναγεμίζονται με νερό ή άλλα υγρά τρόφιμα.

Μην ξεχνάς: Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται κυρίως με το είδος του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η πλαστική φιάλη των εμφιαλωμένων νερών καθώς και οι λανθασμένοι τρόποι μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης και χρήσης τους μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητά τους και να τα καταστήσουν ακατάλληλα προς κατανάλωση. Για παράδειγμα, κάτω από ορισμένες συνθήκες που καταπονούν την πλαστική φιάλη, όπως π.χ. η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, κάποια υλικά της συσκευασίας μπορεί να μεταφερθούν στο περιεχόμενο νερό και μέσω αυτού να καταλήξουν στον οργανισμό μας.