Πρωταπριλιάτικο αφιέρωμα στο ψέμα (πού αλλού;)

01.04.2016
Σήμερα οι ψεύτες έχουν την τιμητική τους αφού ως ειθισται, πρώτη του Απρίλη όλα επιτρέπονται, φάρσες και ψεματάκια. Στα σχολεία οι δάσκαλοι θα δεινοπαθήσουν & οι μη υποψιασμένοι θα την... πατήσουν. Και μπορεί κάθε πρωταπριλιά τα ψεματάκια του συντρόφου και των φίλων να είναι διασκεδαστικά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα πολλά. Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα

Οι περισσότεροι κάτω από πίεση θα το πετάξουμε το αθώο ψεματάκι. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι στα ψέματα αυτά, τα λευκά και τα αθώα αλλά στα άλλα τα μεγάλα που δύσκολα φαίνονται. Διότι, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο οι συχνοί ψεύτες ξέρουν να κρύβονται καλά, πλασάροντας μια εικόνα αγγελική. Έρευνες έχουν δείξει (π.χ. DePaulo and Deborah A. Kashy, Ph.D., of Texas A&M University που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology) πως σε αρκετές περιπτώσεις οι "επαγγελματίες" ψεύτες εμφανίζονται πρόσχαροι, φιλικοί και κοινωνικοί ξεγελώντας τους πάντες. Μάθε να αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία ψεύτη για να μην πέφτεις στην παγίδα αλλά και τρόπους για να τον ξεμπροστιάζεις εύκολα.

*Τα τρικ του εκπαιδευμένου ψεύτη

Πέρνα τους όλους απο κρας - τεστ, αναγνώρισε τα σημάδια και αποκάλυψέ τους. Διάβασε ένα-ένα τα λάθη που κάνεις και δε τους πιάνεις. Μάθε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του... επαγγελματία ψεύτη που σε παραπλανούν.

1. Σε κοιτά στα μάτια και βεβαιώνεσαι πως λέει αλήθεια;

Η μεγαλύτερη παρανόηση είναι ότι όταν κάποιος αποφεύγει να σε κοιτά στα μάτια, λέει ψέματα. Στην πραγματικότητα οι καλοί ψεύτες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Έχουν εκπαιδευτεί να σε κοιτούν επίμονα στα μάτια.

2. Είναι ήρεμος/η και ψύχραιμος/η άρα πιστεύεις πως δε φταίει;

Ένας άλλος μύθος θέλει τους ψεύτες να νευριάζουν και να βγαίνουν εκτός εαυτού προσπαθώντας να κρύψουν την ενοχή τους. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι κατά πολύ διαφορετικά. Αν κάποιος ψεύδεται το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει την ηρεμία του, να επιβραδύνει τις κινήσεις του και να παραμείνει σιωπηλός ψάχνοντας για δικαιολογία.

3. Δεν κοιτά δεξιά κι αριστερά άρα δεν έχει τίποτα να κρύψει;

Ο τρίτος μεγάλος μύθος που σχετίζεται με το ψέμα και τους ψεύτες βασίζεται στην ιδέα ότι όταν κάποιος κοιτάζει προς τον ουρανό ή το έδαφος, αριστερά ή δεξιά προσπαθεί να κρύψει την ενοχή του. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επιστημονική έρευνα. Άλλωστε ο κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά

4. Η φωνή δεν αλλάζει και εσύ εφησυχάζεις;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάποιος λέει ψέματα, αυτόματα αλλάζει ο τόνος της φωνής. Η αύξηση για παράδειγμα του τόνου της φωνής μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ψεύδους, ωστόσο, η αλλαγή αυτή συνήθως είναι τόσο μικρή και ανεπαίσθητη που δεν μπορείς να την αντιληφθείς. Η φωνή του ψεύτη, ακόμη κι αν έχει αλλάξει ο τόνος της, θα ακούγεται φυσιολογική.

* 5 τρόποι για να πιάσεις τον ψεύτη

Μήπως δεν αναγνωρίζεις τα σημάδια που δείχνουν πως ο άλλος ψεύδεται; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που βοηθούν. Μάθε ποιές είναι αυτές και αποκάλυψε τον εκπαιδευμένο ψεύτη! Τι να κάνεις για να τον πιάσεις;

1. Βομβάρδισε με ερωτήσεις

Θα το έχεις παρατηρήσει κι από τον εαυτό σου. Όταν λες ψέματα χρειάζεσαι τον διπλάσιο χρόνο για να σκεφτείς τι θα πεις ενώ στην προσπάθειά σου να μην φανεί το «κενό» οι προτάσεις σου είναι μικρές και υπεραπλουστευμένες. Συνεπώς, για να καταλάβεις αν κάποιος ψεύδεται βομβάρδισέ τον με δύσκολες ερωτήσεις και μην του αφήνεις χρόνο να σκεφτεί. Αν οι απαντήσεις του είναι ασαφείς και διόλου λεπτομερείς τότε μάλλον έχεις να κάνεις με ένα ψεύτη!

2. Ζήτα να επαναλάβει την ιστορία αντίστροφα

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά από την αστυνομία. Θα ζητήσεις από κάποιον να δώσει μια εκδοχή των γεγονότων. Στη συνέχεια, θα του ζητήσεις να ξαναπεί την ιστορία από την αρχή και να επαναλάβει τα γεγονότα με την αντίστροφη σειρά, από το τέλος προς την αρχή. Αν λέει ψέματα θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία.

3. Παρατήρησε πόσο γρήγορα απαντά

Στην προσπάθειά του να επινοήσει κάποιο ψέμα ο ψεύτης επιβραδύνει τον ρυθμό ομιλίας του, κάνει παύσεις και έχει μια χρονική καθυστέρηση όσον αφορά τις απαντήσεις.

4. Εντόπισε αλλαγές στην συμπεριφορά

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το πώς συμπεριφέρεται και πως αντιδρά όταν συζητά χαλαρός. Αν πάλι δεν το έχεις κάνει, μάλλον ήρθε η ώρα να το πράξεις. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει τη συνήθεια να κουνά το πόδι του ή τα χέρια του όταν μιλά, η συμπεριφορά του αυτή δεν είναι ενδεικτική ψεύδους. Αντίθετα αν συνηθίζει να είναι ήρεμος κι ατάραχος μια αλλαγή σε κινήσεις και συμπεριφορά είναι ενδεικτική του ότι έχει κάτι να κρύψει.

5. Μάθε να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος

Αν θέλεις πραγματικά να πιάσεις τον ψεύτη, άκου τι λέει αλλά και με ποιο τρόπο.Ρώτα ευθέως μια φίλη, που ακύρωσε το ραντεβού σας με μια φθηνή δικαιολογία αν το έκανε για χάρη του νέου της αμόρε. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το σύντροφό σου, αν για παράδειγμα πιστεύεις πως σου λέει ψέματα ή έχει αρχίσει να βγαίνει ραντεβού με άλλες γυναίκες. Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις την αλήθεια απλά γύρνα σε αυτόν και ρώτα τον: «Μήπως βγήκες ραντεβού με άλλη;»

Αν απαντήσουν ξερά κάτι του στυλ «μα φυσικά όχι» είναι πολύ πιο πιθανό να λένε την αλήθεια απ' ότι αν προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σε πείσουν για το αντίθετο δείχνοντας θιγμένοι και σοκαρισμένοι.