Κακοδιάθετη; Μήπως φταίει ο φωτισμός;

18.08.2016
Κοιμάσαι με φως το βράδυ; Ποιό χρώμα να επιλέξεις; Μάθε πώς το χρώμα του φωτισμού επηρεάζει τη διάθεσή μας.

Το χρώμα του φωτισμού έχει διαφορετική επίδραση στη ψυχοσύνθεσή μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης και ψυχολογίας Ράντι Νέλσον.

Όπως λένε οι ερευνητές, το κόκκινο είναι το καταλληλότερο χρώμα φωτισμού ενώ το μπλέ καλύτερα να αποφεύγεται γιατί ρίχνει τη διάθεση. Όσο για το λευκό, θεωρείται ουδέτερο και οι επιδράσεις του είναι αμελητέες.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, έκαναν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία εκέθεσαν σε διαφορετικά χρώματα φωτός. Τα πειραματόζωα που κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτέθηκαν σε κόκκινο φως εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσα είχαν εκτεθεί σε μπλέ ή ακόμη και λευκό.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ιδανικό είναι το απόλυτο σκοτάδι, κάτι που βεβαιώνεται κι από τα ευρήματα, αφού το καλύτερο σκορ διάθεσης είχαν όσα ποντίκια βρίσκονταν σε χώρο δίχως φωτισμό.

Πώς σχετίζεται το χρώμα του φωτισμού με τη διάθεση;

Εξειδικευμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού, που δεν εμπλέκονται ιδιαίτερα στην όραση ανιχνεύουν το φως και στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται το βιλογικό μας ρολόι, καθορίζοντας το πότε ο οργανισμός θα ξυπνήσει ή θα νυστάξει. Ωστόσο, εκτός από αυτή τη λειτουργία, τα κύτταρα αυτά στέλνουν μήνυμα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση και το συναίσθημα.

Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, δηλαδή σε διαφορετικά χρώματα. Όπως διαπιστώθηκε είναι λιγότερο ευαίσθητα στον κόκκινο φωτισμό και περισσότερο ευαίσθητα στον μπλε με αποτέλεσμα το βιολογικό ρολόι μας και η διάθεσή μας να διαταράσσονται στην δεύτερη περίπτωση.