Πόσες φορές έχεις ακούσει τον ανδρικό πληθυσμό να μονολογεί: Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας; Το παραπάνω άραγε αποτελεί απλά ένα κλισέ ή μήπως τελικά ισχύει; Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως στην πραγματικότητα οι άνδρες - όντως - πασχίζουν να μας καταλάβουν.
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου στο περιοδικό Plos One, έδειξε πως οι άνδρες αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματα ανθρώπων του ιδίου και διαφορετικού φύλου, παρουσιάζοντας δυσκολία στην αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων των γυναικών. Η «σύγχυση» που τους προκαλεί η προσπάθειά τους να μαντέψουν την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας είναι αναμφισβήτητη, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση που έχουν να κάνουν με άτομα του ιδίου φύλου, κάτι που αποδεικνύεται κι επιστημονικά.
Τα μέρη του εγκεφάλου που που σχετίζονται με το συναίσθημα, όπως φάνηκε από την έρευνα, δεν ενεργοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όταν ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με τα μάτια μιας γυναίκας κι ενός άνδρα. Άλλες μελέτες άλλωστε έχουν δείξει πως οι άνδρες αντιμετωπίζουν δυσκολία ακόμη και στην αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων μιας γυναίκας, μπερδεύοντας για παράδειγμα τη φιλική συμπεριφορά με τα σεξουαλικά υπονοούμενα. Ας δούμε όμως τι ακριβώς έδειξε η έρευνα…
Συγκίνηση; Μια λέξη άγνωστη…
Για να διαπιστώσουν αν όντως οι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κατανόηση της γυναικείας ψυχής, ο ερευνητής Μπόρις Σίφερ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπόχουμ της Γερμανίας και η ομάδα του, εξέτασαν με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου τον εγκέφαλο 22 ανδρών ηλικίας μεταξύ 21 και 52 ετών και με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.
Αρχικά, ζήτησαν από το δείγμα τους να παρατηρήσει 36 φωτογραφίες ματιών ανδρών και γυναικών, που απεικόνιζαν θετικά, ουδέτερα ή κι αρνητικά συναισθήματα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μαντέψουν και να περιγράψουν τα συναισθήματα που οι άνθρωποι της φωτογραφίας βίωναν με λέξεις όπως δυσπιστία, φόβος, συγκίνηση κτλ.
Όπως αποδείχτηκε, οι περισσότεροι άνδρες αντιμετώπιζαν δυσκολία στο να μαντέψουν τη συγκίνηση κι άλλα συναισθήματα στα μάτια των γυναικών. Αλλά και ο μαγνητικός τομογράφος έδειξε πως η δραστηριότητα στον εγκέφαλο ήταν διαφορετική στο ερέθισμα των γυναικείων και των ανδρικών ματιών. Βλέποντας τις φωτογραφίες των ανδρών, ενεργοποιούταν η αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το φόβο και την ενσυναίσθηση. Αντίθετα, στην περίπτωση της παρατήρησης των γυναικείων ματιών, περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το συναίσθημα δεν ενεργοποιούνταν το ίδιο.
Τα ευρήματα δείχνουν πως όντως οι άνδρες έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση των συναισθημάτων μιας γυναίκας ενώ μπορούν με ευκολία να αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των ανδρών. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε, ωστόσο, να δοθεί από το εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου, όπου ο άνδρας κυνηγός όφειλε να είναι σε θέση να προβλέψει τις προθέσεις των αντιπάλων του – τουτέστιν των ανδρών - και να πράξει αναλόγως.