Τις αποφάσεις τις παίρνεις με... το χέρι

25.12.2016
Δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Πές μου τι είσαι να σου πω τί απόφαση θα πάρεις...

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως λαμβάναμε αποφάσεις βάσει του τι είναι σωστό και τι όχι, και όντως το κάνουμε σε κάποιο βαθμό. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, οι επιλογές μας πιθανότατα να επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα το αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι δεξιόχειρες έχουν την τάση να βλέπουν τα πράγματα από την δεξιά οπτική γωνία. Για παράδειγμα ένας δεξιόχειρας θα στρέψει την προσοχή του στην δεξιά πλευρά της οθόνης, σε αντίθεση με τον αριστερόχειρα που θα κλίνει προς αριστερά.

Προτιμάς ότι σου είναι πιο οικείο

Ο γνωστικός ψυχολόγος Ντάνιελ Κασασάντο από το «The New School for Social Research» εξηγεί πως το σώμα μας επιδρά στις αποφάσεις που λαμβάνουμε αλλά και στην επικοινωνία μας.

Στη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό journal of the Association for Psychological Science, ο επιστήμονας διαπίστωσε πως οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τα πράγματα που βλέπουν ή βιώνουν στην ίδια πλευρά με το κυρίαρχο χέρι τους.

Οι άνθρωποι δηλαδή αρεσκόμαστε σε όλα όσα μπορούμε να αντιληφθούμε με μεγαλύτερη ευκολία και με όσα μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με ευκολία.

Κι αυτό το ξέρουν και οι εταιρίες

Κι επειδή το 90% του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες, όσοι επιθυμούν να προσελκύσουν πελατεία, τοποθετούν τα προϊόντα τους στη δεξιά πλευρά των ραφιών για να μας «διευκολύνουν» να τα επιλέξουμε. Αλλά και στα διαφημιστικά ή στα προεκλογικά φυλλάδια η μάρκα του προϊόντος ή το όνομα του υποψηφίου αναγράφονται επίσης στη δεξιά πλευρά, για να εντυπωθεί ευκολότερα στο μυαλό. Ακόμη και στις ιστοσελίδες, οι φωτογραφίες έχουν φορά προς τα δεξιά για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει είναι πως ασυναίσθητα έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τη δεσπόζουσα πλευρά μας αλλά και να παίρνουμε αποφάσεις βάσει αυτής.

Και με την κρίση μας τι γίνεται;

Αυτό επεκτείνεται και στις καθημερινές μας επιλογές, υλικές ή άυλες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο κ. Κασασάντο μετά από μια μικρή άσκηση που έβαλε στους συμμετέχοντες. Αφού τους έδειξε κάποιες εικόνες προϊόντων, υποψηφίων υπαλλήλων και τεράτων τους ρώτησε ποιό απ΄όλα θα επέλεγαν ή θα εμπιστεύονταν. Όπως αποδείχτηκε οι δεξιόχειρες επέλεξαν τις εικόνες εκ δεξιών και αντίστοιχα οι αριστερόχειρες τις εικόνες εξ αριστερών.

Φαίνεται δηλαδή πως πέρα από τις επιλογές μας επηρεάζεται και η κρίση μας αλλά και το πώς κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Τα κριτήρια για την επιλογή υπαλλήλων αλλά και συμπαθητικού εξωγίηνου πλάσματος ήταν τα ίδια, οι επιλογές όμως εντελώς διαφορετικές και αυτό λόγω του διαφορετικού κέντρου εγκεφάλου.

Αυτό ίσως τελικά να εξηγεί το γεγονός πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιλογές και τις κινήσεις κάποιων ατόμων. Μήπως τελικά απλά γράφουμε με διαφορετικό χέρι;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα