Όλα για τη ζήλια και πώς να τη δαμάσεις (Μέρος Α)

08.04.2011
Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να συγκρίνεσαι με τις φίλες σου, να στεναχωριέσαι που αυτές έχουν περισσότερα χρήματα, καλή δουλειά, μια σταθερή σχέση; Πού οφείλονται οι ομηρικοί καυγάδες που κατά καιρούς έχεις με τον αγαπημένο σου; Ακόμη και στη σχέση σου συμπεριφέρεσαι φορτικά. Δεν χωράει ερώτημα… Είσαι μια αδιόρθωτη ζηλιάρα…

Κατά γενική ομολογία οι γυναίκες είμαστε από τη φύση μας ζηλιάρες. Θα μου πεις, γιατί μήπως οι άνδρες δεν βλέπουν ανταγωνιστικά τους φίλους τους ή δεν δημιουργούν ζήτημα μόνο και μόνο επειδή ξεστόμισες ότι ο καινούριος του συνάδελφος είναι εξαιρετικά συμπαθής; Αυτό δεν είναι ζήλια;

Παρόλο που η ζήλια στην πραγματικότητα δεν έχει φύλο κατατάσσεται στα γυναικεία χαρακτηριστικά και αυτό διότι οι γυναίκες την εκδηλώνουν με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, φιλικές αλλά και ερωτικές.

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να συγκρίνεσαι με τις φίλες σου, να στεναχωριέσαι που αυτές έχουν περισσότερα χρήματα, καλή δουλειά, μια σταθερή σχέση; Αρχικά χαίρεσαι για την καλή τους τύχη, στη συνέχεια όμως τα αρνητικά συναισθήματα σε κατακλύζουν και ασυνείδητα προσπαθείς να τις ανταγωνιστείς. Κάνεις τα πάντα για να αποκτήσεις όσα έχουν και όταν δεν το πετυχαίνεις τις υποτιμάς και τις υποβιβάζεις. Μήπως αυτό είναι ζήλια ή ακόμη χειρότερα φθόνος;

Ακόμη και στη σχέση σου συμπεριφέρεσαι φορτικά. Πού οφείλονται οι ομηρικοί καυγάδες που κατά καιρούς έχεις με τον αγαπημένο σου; Ψάχνεις συνεχώς το κινητό του, δεν τον αφήνεις να κάνει ρούπι δίχως εσένα, θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή του ενώ κάθε φορά που τολμά να χαιρετίσει κάποια συνάδελφο γίνεσαι Τούρκος… Μπορεί εσύ να φλερτάρεις μπροστά στα μάτια του αλλά από αυτόν δεν δέχεσαι να ρίξει βλέμμα σε άλλη γυναίκα… Δεν χωράει ερώτημα… Είσαι μια ζηλιάρα…

Τι εστί ζήλια : Γιατί αυτή και όχι εσύ;

Η φράση που περιγράφει την έννοια της ζήλιας είναι η γνωστή σε όλες μας: Γιατί αυτή και όχι εγώ; Γιατί η φίλη σου να κυκλοφορεί με την καινούρια λουί βιτόν ενώ εσύ δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε το πορτοφολάκι της ίδιας φίρμας; Και γιατί ο φίλος της συνεχώς της κάνει πανάκριβα δώρα ενώ ο δικός σου ούτε μια μπλούζα δεν αξιώθηκε να σου πάρει;

Ως ζήλια χαρακτηρίζουμε στην κυριολεξία τον διακαή πόθο που πιθανότατα έχεις για να αποκτήσεις τα αγαθά, τα προσόντα ή την κοινωνική θέση κάποιου άλλου ατόμου. Σε αυτή τη μορφή της η ζήλια εκδηλώνεται αρχικά ως θαυμασμός και στη συνέχεια ως μια εμμονή για την απόκτηση όσων κατέχουν οι άλλοι. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, τα συναισθήματα που ακολουθούν ποικίλουν και έχουν να κάνουν με τη βαθμίδα της ζήλιας που βιώνουμε και το πώς έχουμε μάθει να την διαχειριζόμαστε. Αποκτάς δηλαδή κίνητρο για την επίτευξη των στόχων σου ή κινείσαι με μότο σου το «αφού δεν μπορώ εγώ θα κάνω τα πάντα για να μην μπορέσει και ο άλλος;» .Στη δεύτερη περίπτωση η ζήλια σου, στην ακραία της μορφή μετατρέπεται σε φθόνο, ένα συναίσθημα καταστροφικό κατ΄αρχήν για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι βαθμίδες της ζήλιας

Μέχρι ενός σημείου είναι εντελώς αναμενόμενο να εκδηλωθεί ζήλια στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στη σχέση με τον αγαπημένο σου. Από τη φύση του ο άνθρωπος είναι ον άπληστο αλλά και ανασφαλές. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η ζήλια λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για την προσωπική σου εξέλιξή ή τη διατήρηση της φλόγας του έρωτα. Ωστόσο, να σκέφτεσαι συχνά πως παν μέτρον άριστον διότι η ζήλια μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Υγιής ζήλια

Η ζήλια δεν είναι πάντοτε μια έννοια με αρνητικό χαρακτήρα. Σε κάποιο βαθμό του αίσθημα αυτό, όταν προκύπτει από τον θαυμασμό είναι άκρως φυσιολογικό και υγιές και πηγάζει από τη φιλοδοξία σου και τη επιθυμία σου να εξελιχθείς. Το να θέλεις να συναγωνιστείς με ευγενή άμυλα κάποιον για να γίνεις καλύτερη είναι απόλυτα αποδεκτό και η ζήλια σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ο κινητήριος μοχλός σου προς την επιτυχία. Αν για παράδειγμα θαυμάζεις την κολλητή σου για τους κοιλιακούς της και παίρνεις κουράγιο ώστε να συνεχίσεις με μεγαλύτερο πείσμα την άσκηση για να δεις κι εσύ θεαματικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα επίσης των σχέσεων είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις σε κάποιον βαθμό ζήλια κάθε φορά που γνωρίζεις μια όμορφη φίλη του αγαπημένου σου. Η ζήλια άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις, όταν δεν είναι σε υπερβολικό βαθμό θρέφει τον έρωτα καθώς δείχνει στο έτερον σου ήμισι ότι νοιάζεσαι γι’ αυτόν.

Παθολογική ζήλια

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ζήλια σου φθάνει σε παθολογικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο ότι ζηλεύεις συνεχώς τους άλλους αλλά και το ότι η τύχη τους σου προκαλεί πόνο. Αν κάποιος έχει κάτι το οποίο εσύ δεν μπορείς να αποκτήσεις εύχεσαι να μην το είχε ενώ συμπεριφέρεσαι κατά τρόπο που υποδεικνύει κόμπλεξ. Αποφεύγεις για παράδειγμα να πεις καλημέρα στη γειτόνισσα που λόγω οικονομικής άνεσης έχει δημιουργήσει καρνταρόμπα που θα ζήλευαν ακόμη και αστέρες του χόλιγουντ.

Στο επίπεδο των ερωτικών σχέσεων αμφισβητείς συνεχώς την αφοσίωση και την αγάπη του συντρόφου σου με αποτέλεσμα να τον καταπιέζεις. Απαιτείς να γνωρίζεις που βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή και η αναφορά και μόνο γυναικείου ονόματος από τα χείλη του οδηγεί σε ομηρικούς καυγάδες. Αυτός από την πλευρά του νιώθει σαν να του έχεις περάσει θηλιά από το λαιμό.

Όταν η ζήλια γίνεται φθόνος

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή από το στάδιο της παθολογικής ζήλιας μέχρι αυτό του φθόνου, που είναι ένα συναίσθημα αυτοκαταστροφικό. Πολλές γυναίκες, αναέσα σε αυτές και εσύ δεν μπορούν να διαχειριστούν το συναίσθημα ζήλιας που νιώθουν με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ύπουλα, εχθρικά και χαιρέκακα.

Σε μεγάλες μάλιστα κρίσεις ζήλιας νιώθεις ένταση ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα σωματικά συμπτώματα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα δυνατό συναίσθημα σε κυριεύει. Έχεις ένταση, τρεμούλιασμα ενώ νιώθεις ζαλάδες.

Αυτό που βιώνεις είναι μάλιστα τόσο έντονο που η ζήλεια σου μετατρέπεται σε οργή. Δεν αντέχεις για παράδειγμα στην ιδέα ότι η συνάδελφός σου με έναν πλούσιο γάμο αποκτά όλα όσα εσύ θα ήθελες. Πριν από ημέρες μάλιστα μπήκε στο γραφείο με μια πανάκριβη τσάντα. Το να θαυμάσεις την τσάντα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σου αρέσει το καλό γούστο και τα επώνυμα ρούχα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ξεπεράσεις τα όρια και αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που αποκαλύπτει τον κάκιστο χαρακτήρα σου όπως για παράδειγμα αν ρίξεις επίτηδες πάνω στην τσάντα καφέ και στη συνέχεια την καθαρίσεις με… χλωρίνη! Δηλώνεις πως λυπάσαι, στην πραγματικότητα όμως κάνεις πάρτι…

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Διάβασε στο Β μέρος του άρθρου πέντε δημοφιλή σενάρια ζήλιας. Μάθε από πού πηγάζει και με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσεις!