Τα ψέματα που πρέπει να κόψεις

14.01.2011
Ένα αθώο ψέματα, ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Υπάρχουν βέβαια και φορές που έκανες το ψέμα συνήθεια και για την αλήθεια δεν θυμάσαι ούτε εσύ η ίδια! Ποιά ψεματάκια πρέπει να κόψεις σήμερα κιόλας για να μην γίνεις δεύτερος Πινόκιο; Μιλάμε βέβαια για ψέματα που πουλάς στους άλλους αλλά και σε σένα την ίδια!

Ένα αθώο ψέματα, ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Υπάρχουν βέβαια και φορές που έκανες το ψέμα συνήθεια και για την αλήθεια δεν θυμάσαι ούτε εσύ η ίδια! Ποιά ψεματάκια πρέπει να κόψεις σήμερα κιόλας για να μην γίνεις δεύτερος Πινόκιο; Μιλάμε βέβαια για ψέματα που πουλάς στους άλλους αλλά και σε σένα την ίδια!

"Μου αρέσει πολύ (το άθλιο πουκάμισο, μπλουζάκι, φουστάκι, μπουφανάκι) που φοράς":

Αν δεν έχεις κάποιο καλό σχόλιο να κάνεις για το ρούχο της κολλητής, μην μιλήσεις καθόλου. Αν σου ζητήσει την άποψή σου, πες κάτι, όχι προσβλητικό αλλά όχι και αντίθετο ακριβώς από αυτό που νιώθεις. Αν είναι άθλιο αυτό που φορά και δεν την κολακεύει καθόλου, πρέπει να της τονίσεις πως η προτίμησή της δεν τη δικαιώνει πλήρως.

"Είμαι καλά! Είμαι καλά σου λέω", κι οι καπνοί από τα αυτιά σου βγαίνουν σαν το πολικό εξπρές μέσα στα χιόνια.

Αφού βράζεις με κάποιον ή με κάτι, καλό είναι να παραδεχθείς την αλήθεια που αποτελεί το πρώτο βήμα εκτόνωσης! Αν συνεχίζεις να αρνείσαι πως κάτι σε ενοχλεί, ο θυμός θα συσσωρεύεται μέχρι να σκάσεις!

"Σε πέντε λεπτά φτάνω" ή "θα με δεις στη γωνία"

Αν έχεις αργήσει σε κάποιο ραντεβού σου, το ψέμα αυτό μπορεί να κάνει το άτομο που σε περιμένει να βγει έξω από τα ρούχα του. Καλύτερα είναι να γνωρίζει ο άλλος πως θέλεις 10 λεπτά ή ένα τέταρτο ή πως απλά άργησες και τώρα ξεκινάς από το σπίτι, παρά να βγάλει τα μάτια σου μέχρι να σε δει να ξεπροβάλλεις από τη γωνία. Άσε που κάπως έτσι θα σου βγει η φήμη της αργοπορημένης και κανείς δεν θα φτάνει στην ώρα του στα ραντεβού με σένα.

"Μπορεί απλά να είχε μπόλικη δουλειά, γι' αυτό δεν τηλεφώνησε" ή "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου τηλεφωνήσει"

Ίσως να πάρει, ίσως κι όχι! Το να προτρέχεις να βρίσκεις δικαιολογίες εσύ η ίδια για να μην αντιμετωπίσεις το γεγονός της εξαφάνισής του, είναι μέγα σφάλμα. Ειδικά αν περιμένεις πάνω από το τηλέφωνο ένα μήνα και βάλε αλλά κουδούνισμα δεν ακούς! Για την δική σου ψυχική υγεία, σκέψου πρώτη, τη χειρότερη δυνατή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς δεν σε γουστάρει! Κι αν τηλεφωνήσει, τηλεφώνησε!

"Ό,τι δεν ξέρει, δεν μπορεί να την πληγώσει"

Η αντιμετώπιση που έχεις σε ένα νέο που αφορά μια φίλη, μπορεί να κρίνει κατά πολύ και την έκβαση της φιλίας σας. Αν γνωρίζεις κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή της και αποφασίζεις να την αφήσεις να το μάθει από κάποιο άλλον, δεν την προστατεύεις καθόλου. Ειδικά αν αντιληφθεί κατόπιν εορτής τι της έκρυβες, αποχαιρέτα την φιλία σας που χάνεις.

"Το παίρνω πάνω μου", "Όλα υπό έλεγχο"

Ειδικά σε θέματα δουλειάς, όλοι θέλουμε να παραστήσουμε τους σούπερ ήρωες. Κάποιες φορές και πάνω στην φούρια της δουλειάς, νομίζουμε πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Στο τέλος, ή το πρότζεκτ αποτυγχάνει ή καταλήγουμε στο κρεβάτι από υπερκόπωση! Όταν νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν, παραδέξου την πραγματικότητα και ζήτα βοήθεια. Η ομαδική δουλειά πάντα δικαιώνεται.

Κατερίνα Π.