Υγιεινή διατροφή

30.01.2006
Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή; Γνωρίζετε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε καλή υγεία και όμορφη σιλουέτα; "Οχι" στα λιπαρά, στις έτοιμες ή στις προτηγανισμένες τροφές, στα φαστ φουντ, στο αλκοόλ. "Ναι" στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, στα φρούτα, στο άπαχο γάλα, γιαούρτια, τυρί, στους χυμούς, στις σαλάτες, στα χορταρικά και δημητριακά.
Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή; Γνωρίζετε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε καλή υγεία και όμορφη σιλουέτα;

* "Οχι" στα λιπαρά, στις έτοιμες ή στις προτηγανισμένες τροφές, στα φαστ φουντ, στο αλκοόλ. "Ναι" στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, στα φρούτα, στο άπαχο γάλα, γιαούρτια, τυρί, στους χυμούς, στις σαλάτες, στα χορταρικά και δημητριακά.
* Περιορίστε το λίπος, ιδιαίτερα το ζωικό (βούτυρο, μαγιονέζα κ.λ.π).
* Μετριάστε την κατανάλωση του οινοπνεύματος. Μια δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει οινόπνευμα, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα.
* Αποφύγετε τις δίαιτες που δεν είναι ισορροπημένες (μονοφαγίες, χημικές ).
* Διατηρήστε το επιθυμητό σας σωματικό βάρος και αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις του.
* Καταναλώστε επαρκή ποσότητα ενέργειας. Αν δεν φάτε τίποτα όλη την ημέρα, θα χάσετε βάρος, αλλά θα εκθέσετε την υγεία σας σε κινδύνους (ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, υπογλυκαιμίες, αναιμίες, κ.λ.π).
* Τρώτε αργά (το γεύμα σας να κρατάει περίπου 20 λεπτά) και όχι λαίμαργα.
* Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Βοηθάει στην απώλεια βάρους.
* Καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, χορταρικά, φρούτα, δημητριακά, κρέας και λάδι.
* Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών (σαλάτες, ακατέργαστα δημητριακά, φρούτα με τη φλούδα τους).
* Μετριάστε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης.
* Αν θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, προτιμήστε τα ψάρια από το κοτόπουλο και το κρέας δεδομένου ότι έχουν λιγότερο λίπος. Μαγειρέψτε τα φαγητά ψητά ή βραστά και ποτέ τηγανιτά ή τσιγαριστά. Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος.
* Χρησιμοποιείτε πάντα ελαιόλαδο.
* Αν πεινάσετε κάποια στιγμή, καταφύγετε στις σαλάτες και τα χορταρικά, σε κάποιο φρούτο ή σε λίγες φρυγανιές.
* Προσοχή στις "λάιτ" τροφές, γιατί δεν αδυνατίζουν. Είναι προτιμότερο να φάτε μια κανονική τροφή παρά δύο αντίστοιχες "λάιτ".
* Στο πρωινό λέμε πάντα "ναι". Μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ενα πλήρες πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει: γάλα αποβουτυρωμένο, φρούτα, μαύρο ψωμί, φρυγανιές, άπαχο τυρί, χυμό, αβγά, άπαχο γιαούρτι.
* Μπορείτε να τρώτε φρούτα σε μικρές ποσότητες όλη την ημέρα αλλά μπορείτε, αν θέλετε, να αντικαταστήσετε ένα γεύμα αποκλειστικά με φρούτα κατά βούληση.
* Χρησιμοποιήστε τα μικρότερα πιάτα για το φαγητό. Στα μεγάλα, η ποσότητα του φαγητού φαίνεται πάντα λίγη και έχετε την τάση να σερβίρεστε περισσότερο.
* Προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
* Προσθέστε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, είναι υγιεινότερο.
* Σε ώρα πείνας: σαλάτα εποχής. Αν δεν σας καλύψει, τότε καταναλώστε φρούτα.
* Ελεύθερα μπορείτε να καταναλώνετε: αλάτι, λεμόνι, ξίδι, πιπέρι και καρυκεύματα, καθώς και καφέ και τσάι, χωρίς ζάχαρη.
* Αν κάνετε δίαιτα, προσπαθήστε να είστε πάντα απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
* Μην βάζετε στον εαυτό σας ανέφικτους στόχους.
* Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ασκηθείτε!