Κάνε τον οργανισμό σου να δουλεύει στην εντέλεια

24.09.2010
Οργανώσε τη μέρα σου με τέτοιο τρόπο, ώστε ακολουθώντας τους ρυθμούς του σώματός σου, να νιώσεις καλύτερα και ν' αποδίδεις περισσότερο.

Οργανώσε τη μέρα σου με τέτοιο τρόπο, ώστε ακολουθώντας τους ρυθμούς του σώματός σου, να νιώσεις καλύτερα και ν' αποδίδεις περισσότερο.

Η πραγματικότητα: το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό "ρολόι" που υπαγορεύει τις κατάλληλες ώρες για κάθε δραστηριότητα, ώστε να έχουμε ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

1. Η ώρα της άσκησης
Το σώμα μας ανταποκρίνεται καλύτερα στην άσκηση αντοχής αργά το απόγευμα ή τις πρώτες βραδινές ώρες: από τις 4 έως τις 7 η αντοχή σου είναι αυξημένη όπως και η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα οι μύες και οι αρθρώσεις να είναι πιο ελαστικοί. Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα και για το τένις, καθώς ο συντονισμός του σώματος είναι βελτιωμένος αυτή την ώρα. Τους ζεστούς μήνες καλύτερα να κάνεις σπορ αντοχής τις πρωινές ώρες που έχει ακόμα δροσιά και σένα σου περισσεύει η διάθεση.

2. Οι ώρες του φαγητού
Το σώμα μας χρειάζεται ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες από τις 6 έως τις 8 το πρωί, γιατί έχει καταναλώσει θρεπτικές ουσίες στη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα υδατάνθρακες στο συκώτι και τους μυς.

Πρωινό: Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει τη συγκέντρωση. Ιδανική επιλογή τα δημητριακά και η βρώμη που εξασφαλίζουν ενέργεια διαρκείας. Αν παίρνεις κάποιο βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, όταν ο οργανισμός μπορεί να το μεταβολίσει καλύτερα. Αν παίρνεις ασβέστιο ή μαγνήσιο, η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ γιατί θα βοηθήσει το νευρικό σου σύστημα να χαλαρώσει και να κοιμηθείς καλύτερα.

Μεσημεριανό: Η ιδανική ώρα για το μεσημεριανό γεύμα είναι από τις 12.00 έως τις 13.00 και η καλύτερη επιλογή είναι ένα πιάτο με πρωτεΐνες που θα σε βοηθήσουν να αντεπεξέλθεις στην υπνηλία που εμφανίζεται μετά το φαγητό. Το μεσημεριανό μπορεί να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, μαζί με ελαιόλαδο και ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτός ο συνδυασμός ουσιών θα σε βοηθήσει να αντισταθείς στην επιθυμία για λιπαρές γεύσεις που συχνά παρατηρείται μετά το γεύμα. Μαζί με το μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να πιεις νερό ή ένα ρόφημα, φροντίζοντας όμως να το πίνεις με μικρές γουλιές για να μη σου προκαλέσει φούσκωμα.

Σνακ: Δύο ελαφρά σνακ στη διάρκεια της ημέρας, το ένα στη μέση του πρωινού και το άλλο το απόγευμα, όπως ξηροί καρποί, φρούτα ή γιαούρτι, θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το αίσθημα της πείνας. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό μιας σοκολάτας ή ενός γλυκού, φρόντισε να το φας πριν από το μεσημέρι, όταν ο οργανισμός ικανοποιείται πιο εύκολα και ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα.

Βραδινό: Η ιδανική ώρα για το βραδινό γεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ., και πρέπει να είναι θρεπτικό και ισορροπημένο για να κατευνάσει το ορμονικό σύστημα και να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για τις λειτουργίες ανανέωσης στη διάρκεια της νύχτας.

3. Η ώρα της παρέας:
Οι πρωινές ώρες σίγουρα δεν είναι οι πιο κατάλληλες για ραντεβού με τις φίλες σου, καθώς το επίπεδο της σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής διάθεσης, είναι ακόμα χαμηλό (εξαίρεση γυναικοπαρέα του Sex and the City).

Τις μεσημεριανές ώρες σίγουρα θα έχεις περισσότερη όρεξη για κουβέντα και κοινωνική ζωή.

Αν η δουλειά σου περιλαμβάνει συναντήσεις με "δύσκολους" πελάτες, κανόνισε να τους δεις το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψυχική διαύγεια είναι αυξημένη.

Αν προγραμματίζεις ένα ρομαντικό ραντεβού, προσπάθησε να το κανονίσεις γύρω στις 7 το βράδυ, όταν οι αισθήσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Από τις 8 έως τις 10 το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για ποτό με τους φίλους σου, γιατί αυτή την ώρα ο οργανισμός είναι πιο προετοιμασμένος να μεταβολίσει το οινόπνευμα, καθώς το συκώτι παράγει περισσότερα ένζυμα.

4. Η ώρα της υγείας:
Κάθε φάρμακο έχει την ώρα του για να είναι πιο αποτελεσματικό: σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη ώρα για να πάρουμε φάρμακο για το αλλεργικό συνάχι είναι το βράδυ πριν ξαπλώσουμε, καθώς τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις πρωινές ώρες.

Η πίεση είναι πιο ψηλή το πρωί και τότε είναι η καλύτερη ώρα για να πάρετε το φάρμακο για την υπέρταση. Το άσθμα επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες, αλλά αν πάρεις ειδικό φάρμακο το απόγευμα, θα μπορέσεις να τ' αποφύγετε.

Αν υποφέρεις από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ιδανική ώρα για να πάρεις το φάρμακο είναι αμέσως μετά το βραδινό γεύμα, για να μην επιδεινωθούν οι πόνοι στη διάρκεια της νύχτας.

Οι έρευνες των ειδικών έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη είναι πιο αποτελεσματικά αν τα πάρεις το βράδυ αντί για το πρωί, καθώς ο οργανισμός παράγει χοληστερίνη τη νύχτα.

5. Η ώρα της δουλειάς
Σε γενικές γραμμές, η πνευματική διαύγεια αυξάνεται τις πρωινές ώρες, από τις 9 έως τις 11, και φτάνει στο υψηλότερο σημείο γύρω στις 12 το μεσημέρι. Αν έχεις κάποια περίπλοκη εργασία να κάνεις, αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας. Η μνήμη επίσης λειτουργεί καλύτερα τις πρωινές ώρες, ενώ η ιδανική ώρα για τις σημαντικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ενα υγιεινό σνακ εκείνη την ώρα θα σε βοηθήσει να μείνεις πιο συγκεντρωμένη.

3 - 4 το απόγευμα ανεβαίνει η αδρεναλίνη
Τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης αυξάνονται από τις 3-4 το απόγευμα, προσφέροντας στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια και αποδοτικότητα, αλλά και καλή διάθεση για να ολοκληρώσεις τις επαγγελματικές εκκρεμότητες της ημέρας. Αν θέλεις ν' αυξήσεις την αποδοτικότητά σου, φρόντισε το γραφείο σου να βρίσκεται κοντά στο παράθυρο ώστε να δουλεύεις στο φυσικό φως του ήλιου.

Από τις 8 έως τις 11 το βράδυ τα επίπεδα της αδρεναλίνης αρχίζουν να μειώνονται και ο οργανισμός παράγει μελατονίνη ενώ προετοιμάζεται για τον ύπνο. Απόφυγε την έντονη δραστηριότητα αυτές τις ώρες για να μπορέσεις να κοιμηθείς ξεκούραστα. Καθένας έχει τα δικά του ωράρια ύπνου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουμε τον βραδινό μας ύπνο.

Τα άτομα που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα την υγεία τους, καθώς διατρέχουν περισσότερους κινδύνους, εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών ύπνου. Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να συνηθίζουν από μικρή ηλικία να κοιμούνται νωρίς, για να μην αντιμετωπίσουν διαταραχές στον ύπνο αργότερα.

Όσο για το πρωινό ξύπνημα, οι ειδικοί λένε ότι όποιος ξυπνάει νωρίτερα από τις 7.30 έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρει από στρες, μεταβολές της διάθεσης και μυικούς πόνους, αλλά και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό.

Νέλλη Παρασκευοπούλου