Τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια ρουτίνα γυμναστικής, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να ακούς πολλές καλοπροαίρετες, αυτόκλητες απόψεις. Αν και είναι εντάξει να αναζητάς βοήθεια από το Διαδίκτυο, τους προπονητές και τους φίλους σου όταν παίρνεις αποφάσεις για τους fitness στόχους σου, δεν βλάπτει να έχεις υπόψη σου μερικούς πολύ συνηθισμένους μύθους προπόνησης που θα έπρεπε να έχουν ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό.
Τι σημαίνει εάν δεν ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου
Παρακάτω θα δεις τους πιο συνηθισμένους μύθους προπόνησης που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
1. Τροποποίησε τις ασκήσεις μόνο εάν θέλεις να τις διευκολύνεις
«Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τις τροποποιήσεις με λιγότερη ένταση, αλλά η επιλογή μιας τροποποίησης μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή για τη διατήρηση της σωστής φόρμας και του πλήρους εύρους κίνησης για το σώμα», λέει η προπονήτρια Taylor Bogenschuetz.
Η Bogenschuetz λέει ότι κάθε προπόνηση πρέπει να σε συναντά εκεί που είσαι. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύεις ότι η τροποποίηση ενός push-up, είτε χαμηλώνοντας τα γόνατά σου στο πάτωμα, είτε σηκώνοντας τα χέρια σου, είναι λιγότερο «αποτελεσματική» ή «εντυπωσιακή» από την ολοκλήρωση ενός πλήρους push-up. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η τροποποιημένη έκδοση θα λειτουργήσει επίσης τους τρικέφαλους, τον πυρήνα και τους ώμους σου. Στη συνέχεια, όταν αποκτήσεις την απαραίτητη δύναμη, θα μπορείς να εκτελέσεις ένα πλήρες push-up με ασφάλεια.
2. Δεν έχεις γυμναστεί αρκετά σκληρά αν δεν πονάς
Σύμφωνα με την Bogenschuetz, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον πόνο - συμπεριλαμβανομένου του πόσο ενυδατωμένη είσαι, πόσο κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ και πόσο καλά αναρρώνεις. Με άλλα λόγια: Είναι πολύ μεταβλητό για να χρησιμοποιηθεί ως μέτρηση για μια επιτυχημένη προπόνηση. Ευτυχώς, η Bogenschuetz και ο προπονητής του Tempo, Alex Higa, έχουν μερικές πιο λαμπρές ιδέες για να κρατήσεις ένα μέτρο για τις προπονήσεις σου.
«Για να μετρήσεις την πρόοδο σου, δοκίμασε να παρακολουθήσεις ένα μετρήσιμο στοιχείο όπως ο καρδιακός ρυθμός, το βάρος που χρησιμοποιείται ή οι επαναλήψεις που έχουν ολοκληρωθεί», λέει η Bogenschuetz. Ο Higa είναι μεγάλος οπαδός του να εστιάζεις στο πώς νιώθουν οι μύες σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντί να περιμένεις να δεις πώς νιώθεις μετά.
3. Πάντα να επιλέγεις τις μεγάλες προπονήσεις παρά τις σύντομες
Δεν χρειάζεται να ασκηθείς για 60 λεπτά συνεχόμενα για να αποκομίσεις τα οφέλη της άσκησης. «Αν έχεις μόνο 10 λεπτά, κάνε γυμναστική για 10 λεπτά. Εάν έχεις 10 λεπτά, πέντε φορές την ημέρα, αυτό είναι 50 λεπτά κατανεμημένα», λέει ο Noah Neiman, συνιδρυτής του Rumble Boxing. «Έχουμε χρόνο για αυτό για το οποίο θέλουμε να έχουμε χρόνο, και μερικές φορές χρειάζεται να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου».
Οι σύντομες προπονήσεις είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείς το άγχος σου, να βελτιώσεις τη γενική σου υγεία και να δημιουργήσεις άλλες υγιεινές συνήθειες. Έτσι, είτε έχεις δύο λεπτά είτε μια ολόκληρη ώρα, αφιέρωσε χρόνο για να περπατήσεις γύρω από το τετράγωνο ή να κινηθείς με όποιο τρόπο σε κάνει να νιώθεις καλά.
4. Η συνέπεια μετράει, γι' αυτό μην παίρνεις ημέρες ανάπαυσης
«Δεν υπάρχουν ρεπό» είναι ένα άλλο «μότο» που θα μπορούσε να είναι πιο επιβλαβές μακροπρόθεσμα», λέει ο Higa. «Το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση για να λειτουργεί σωστά και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η άσκηση είναι άγχος για το σώμα σου και εάν βάζεις συνεχώς το σώμα σου σε άγχος, θα υπάρξει ένα σημείο όπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό».