Για να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα (και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους τρόπους κίνησης στον χώρο σου), οι γιατροί και οι εμπειρογνώμονες γυμναστικής προσέφεραν τις συμβουλές τους για την ασφάλεια σου, στο Health.com. Ακολούθησε τις για να κρατήσεις το σώμα σου ασφαλές, ενώ κάνεις γυμναστική στο σπίτι.
Διάβασε και αυτό: 3 σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα
Ελευθέρωσε το χώρο
Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι έχεις ελεύθερο τον χώρο - συμπεριλαμβανομένου του πατώματος γύρω σου- για να ασκηθείς. Έλεγξε ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος σηκώνοντας τα χέρια σου προς τα επάνω, τα κάτω και τα πλάγια και κάνοντας περιστροφή 360 μοιρών, λέει ο Derek Ochiai, ορθοπεδικός χειρουργός στο Ορθοπεδικό Κέντρο Nirschl. Προτείνει επίσης να βεβαιωθείς ότι στο πάτωμα δεν υπάρχουν παιδικά παιχνίδια, βιβλία, βάρη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε εμποδίσει ή να σε κάνει να πέσεις και να τραυματιστείς - και αυτό ισχύει και για μετά την προπόνηση σου.
Φόρεσε αθλητικά παπούτσια
Ενώ μπορείς να κάνεις γυμναστική ξυπόλυτη, οι ειδικοί συνιστούν εφίδρωση σε πάνινα παπούτσια, αλλά όχι αυτά που φοράς έξω. «Θέλεις να σιγουρευτείς ότι δεν βάζεις μέσα τα μικρόβια των εξωτερικών χώρων, ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας», λέει στο Health, η γυμνάστρια Tatiana Lampa.
Αν δεν θέλεις να φορέσεις πάνινα παπούτσια, μπορείς να κάνεις γυμναστική με γυμνά πόδια, χωρίς κάλτσες, συμβουλεύει ο Ochiai. Υπάρχουν οφέλη από τη γυμναστική με γυμνά πόδια καθώς όλα τα νεύρα στα πόδια σου, σε βοηθούν να έχεις μια καλύτερη αίσθηση του εδάφους κάτω σου και μπορείς να κάνεις καλύτερα τις ασκήσεις. Αλλά όταν δεν έχεις προστασία στα πόδια σου, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο στο πάτωμα όπου θα μπορούσες ενδεχομένως να πέσεις πάνω του.
Δώσε βάρος στην άσκηση που ταιριάζει στο σώμα σου
«Υπάρχουν τόσες πολλές δωρεάν προπονήσεις στο διαδίκτυο, κάτι που είναι σπουδαίο, αλλά κάθε άτομο έχει διαφορετικούς στόχους, προτεραιότητες και διαφορετικά επίπεδα γυμναστικής», λέει η Lampa. «Εάν βρεις μια δωρεάν προπόνηση και δεν αισθάνεσαι καλά με το σώμα σου, τότε αυτό είναι ένα σημάδι για να την εγκαταλείψεις».
Επίσης, εάν ξεκινάς τώρα γυμναστική, αλλά θέλεις να αξιοποιήσεις τον χρόνο στο σπίτι για να ακολουθήσεις μια τακτική ρουτίνα, αυτή είναι μια καλή ιδέα, αλλά βεβαιώσου ότι το πας προσεκτικά, συμβουλεύει ο Ochiai. «Αν προσπαθήσεις να φανείς υπερβολικά φιλόδοξη και να ξεκινήσεις μια ρουτίνα προπόνησης που νομίζεις ότι θα σου ταιριάζει και στη συνέχεια να την κάνεις για μερικές ημέρες στη σειρά, θα μπορούσες να τραυματιστείς και πιθανότατα θα σταματήσεις και δεν θα την ξανακάνεις», προσθέτει. Αντ 'αυτού, ξεκίνησε με κάτι που ξέρεις ή μια πιο φιλική προς το σώμα σου άσκηση και στη συνέχεια ακολούθησε κάτι πιο πολύπλοκο.
Δες και αυτό: 4 τρόποι να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου ώστε να μην μείνεις όλη μέρα στο κρεβάτι
Ασκήσου με μέτρο
Η Τampa συνιστά πέντε έως έξι ημέρες την εβδομάδα άσκησης και τουλάχιστον μία ή δύο μέρες για ανάπαυση και ανάκαμψη. Σε αυτές τις ημέρες ανάπαυσης, κάνε αφρόλουτρα ή απλά απόλαυσε μια σειρά στην τηλεόραση. «Νομίζω ότι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι δεν το παρακάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου θα καταγράφεις τα πάντα», προσθέτει. «Αυτό θα σε διασφαλίσει ότι δεν κάνεις υπερβολική προπόνηση και θα φέρει κάποια κανονικότητα στη ζωή σου» Κάτι που αναζητούμε όλοι μας αυτήν τη στιγμή ακόμα περισσότερο από τη γυμναστική.