Διάστρεμμα αστραγάλου
Ίσως να νομίζεις ότι μπορεί να πάθεις διάστρεμμα στον αστράγαλο σου μόνο όταν τρέχεις έξω στο δρόμο, αλλά το τζόκινγκ στο διάδρομο του σπιτιού σου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό.
Και είναι εύκολο να στραμπουλήξεις τον αστράγαλο σου στο διάδρομο επειδή μπορεί να χάσεις την ισορροπία σου κατά το τρέξιμο και να βγάλεις κατά λάθος το πόδι σου από το κινούμενο μηχάνημα.
Μην πηδάς από τον διάδρομο πολύ γρήγορα! Έτσι, θα μπορούσες να γυρίσεις τον αστράγαλο σου.
Αν τρέχεις σε εξωτερικούς χώρους καλύτερα επίλεξε έναν ομαλό ή ασφαλτοστρωμένο χώρο ή ακόμα καλύτερα ένα γήπεδο.
Διάβασε και αυτό: Πώς σε επηρεάζει το να μένεις μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι
Περιοστίτιδα κνήμης
Συνήθως είναι γνωστά ως περιοστίτιδα κνήμης (ή και καλαμίτιδα), ο πόνος και η μυϊκή φλεγμονή κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς τoυ καλαμιού σου, τα οποία αναπτύσονται εάν ασκείσαι συχνά.
Ο κίνδυνος αυξάνεται αν ασκείσαι σε ανώμαλο έδαφος, σε λόφους ή έχεις αυξήσει πρόσφατα την ένταση της προπόνησής σου.
Απότρεψε τον τραυματισμό αγοράζοντας παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για γυμναστική, αυξάνοντας αργά την ένταση της προπόνησής σου κατά όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα και προθερμάνσου καλά πριν τρέξεις ή κάνεις τζόκινγκ.
Θλάση στη μέση
Ξαφνικός, οξύς πόνος ή τράβηγμα στο κάτω μέρος της πλάτης σoυ; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχεις κουράσει την πλάτη σου στη γυμναστική.
Tα deadlifts και τα βαθιά καθίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακώσεις της πλάτης για αυτό είναι σημαντικό να τα κάνεις με τη σωστή μορφή. Οι περιστροφικές κινήσεις και οι πλευρικές στροφές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κακώσεις.
Εάν είσαι αρχάρια μάθε πρώτα πώς να διατηρήσεις μια ουδέτερη στάση στην πλάτη. Για να βρεις την σωστή στάση για την σπονδυλική σoυ στήλη, ξάπλωσε με την πλάτη σου με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σου επίπεδα στο πάτωμα.
Η σπονδυλική σου στήλη πρέπει να αγγίζει το πάτωμα κάτω από το λαιμό και το κάτω μέρος της πλάτης σου, επιτρέποντας στις φυσικές καμπύλες της πλάτης σου να απορροφήσουν τον κραδασμό.
Αν είσαι αρχάρια, ζήτα από κάποιον προπονητή τη βοήθειά του προτού προσθέσεις τα βάρη.
Τενοντίτιδα δικεφάλου
Η κατάχρηση των επαναλαμβανόμενων κινήσεων κατά τη διάρκεια ασκήσεων όπως η άρση βαρών, η κολύμβηση, το τένις και ακόμη και το γκολφ μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα δικεφάλου. Είναι η φλεγμονή του τένοντα που συνδέει τον δικέφαλο μυ με τον ώμο.
Εάν αισθάνεσαι πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου σου ή έχεις αδυναμία στον άνω βραχίονα, μπορεί να έχεις πάθει τενοντίτιδα.
Δοκιμάσε to cross-training για να αποφύγεις τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, διατήρησε μια σωστή στάση ενώ ασκείσαι και ξεκουράσου αρκετά μεταξύ των προπονήσεων.
Τραύμα θώρακος
Ένας θωρακικός τραυματισμός μπορεί εύκολα να συμβεί αν χάσεις τον έλεγχο στο βαράκι ή σε μια μπάρα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης άσκησης στον πάγκο.
Το πάρα πολύ βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του θωρακικού μυ (ο μεγάλος μυς στο άνω μέρος του στήθος σου).
Επισκέψου αμέσως το γιατρό σου εάν αισθανθείς μια αίσθηση σχισίματος μαζί με μπλε ή μαύρο μώλωπα του άνω βραχίονα, καθώς μπορεί να χρειαστείς χειρουργική επέμβαση.
Απόφυγε αυτού του είδος τους τραυματισμούς ελέγχοντας την ποσότητα του βάρους που σηκώνεις. Θα μπορούσες επίσης να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει (όπως κάνουν στην άρση βαρών) έτσι ώστε να μην χάσεις τον έλεγχο των βαρών όταν πας να τα σηκώσεις.