Τζόκινγκ και τρέξιμο αποτελούν συγγενικές μορφές αερόβιας άσκησης, που ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνονται όμοιες, εντούτοις παρουσιάζουν σημαντικές τεχνικές διαφορές. Στο τρέξιμο το σώμα κινείται πιο γρήγορα, η ένταση της προσπάθειας είναι τουλάχιστον μέτρια, ο διασκελισμός σχετικά μεγάλος, περί τα 50 cm ή πιο πολύ, και υπάρχουν στιγμές που και τα δύο πόδια βρίσκονται στον αέρα, έχουμε δηλαδή επαναλαμβανόμενες μικρές αναπηδήσεις, με συνέπεια τη δημιουργία αρκετών κραδασμών και συνεπακόλουθα την αυξημένη επιβάρυνση των αρθρώσεων. Στο τζόκινγκ, αντίθετα, η ταχύτητα κίνησης και η ένταση της προσπάθειας είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές του τυπικού περπατήματος, αλλά σαφώς μικρότερες του τρεξίματος, ο διασκελισμός διατηρείται σχετικά μικρός, γύρω στα 40 cm, και μόνο το ένα πόδι έρχεται κάθε φορά σε επαφή με το έδαφος, συνεπώς η επιβάρυνση των αρθρώσεων είναι μικρότερη.
Τι να προτιμήσω τελικά;
Τι να προτιμήσω τελικά;
Η απάντηση στο δίλημμα «τζόκινγκ ή τρέξιμο;» εξαρτάται από την αθλητική υποδομή, τη φυσική κατάσταση, την κατάσταση της υγείας και την ηλικία σου.
-
Αν έχεις πρόβλημα υγείας, κακή φυσική κατάσταση ή ηλικία άνω των 40 ετών ή είσαι παχύσαρκη, τότε το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις με… περπάτημα – ούτε με τζόκινγκ ούτε με τρέξιμο!
-
Αν δεν έχεις ασχοληθεί με το τζόκινγκ ή το τρέξιμο, ωστόσο γυμνάζεσαι συστηματικά με άλλους τρόπους και μπορείς να περπατήσεις εύκολα 3 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 30 λεπτά, τότε το καλύτερο είναι να συνδυάσεις τζόκινγκ και περπάτημα στην ίδια ημερήσια προπόνηση.
-
Αν ήδη κάνεις τζόκινγκ για πάνω από 3-4 μήνες και για τουλάχιστον 30 λεπτά συνεχόμενα τη φορά, τότε πρέπει προοδευτικά να ενσωματώσεις στις προπονήσεις σου και το τρέξιμο, εκτός κι εάν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι υγείας, π.χ. ορθοπεδικά προβλήματα.
Κανόνας ασφαλείας: Μην ξεκινάς προπόνηση αποκλειστικά με τρέξιμο αν δεν έχεις πρώτα ασχοληθεί συστηματικά με το τζόκινγκ, ούτε κατευθείαν με τζόκινγκ χωρίς να έχεις προετοιμάσει το σώμα σου επί αρκετούς μήνες με περπάτημα.
Τα θετικά του τζόκινγκ
Το τζόκινγκ είναι σχετικά εύκολο, μπορεί να γίνει σχεδόν παντού και δεν απαιτεί γυμναστήριο ή επιπρόσθετους εξοπλισμούς. Έχει χαλαρωτική, αγχολυτική, αναλγητική και ευφραντική επίδραση, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και καλύτερη διάθεση, βελτιώνει την αντοχή, ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό, βοηθάει να κάψεις αρκετές θερμίδες και να μειώσεις το σωματικό σου λίπος, ενώ επίσης συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση αρκετών νοσογόνων καταστάσεων, όπως υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλή χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο.
Αρνητικά και αντενδείξεις
Σε σχέση με το περπάτημα το τζόκινγκ είναι πιο έντονη άσκηση, απαιτεί καλύτερη φυσική κατάσταση και στατιστικά ενέχει περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει αίτιο τραυματισμών, λιγότερες όμως σε σχέση με το τρέξιμο. Δεν ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα ή υπέρβαρα με επιπλοκές υγείας, άτομα με καρδιοπάθειες, σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις, οστεοπόρωση, πάσης φύσεως ορθοπεδικά προβλήματα σε πέλματα, γόνατα, ισχία ή στη μέση, καθώς και για τις εγκύους.
Κανόνας ασφαλείας: Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα άθλησης συζήτησέ το με το γιατρό σου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 161
Update: Οκτώβριος 2016.