Όταν τα παιδιά αγωνίζονται με τους επαγγελματίες ποδηλάτες

21.12.2014
Kάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να οδηγήσει ένα ποδήλατο. Αυτή είναι και η πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI), καθώς και ένας από τους στόχους της Advocacy Commission της UCI που ιδρύθηκε το 2014 για το “cycling for all.”

Ενώ οι επαρκείς υποδομές, η εκπαίδευση και η προώθηση είναι το κλειδί για να ανέβουν τα παιδιά στα ποδήλατα, η έμπνευση που παρέχεται από τους πρωταθλητές ποδηλασίας μπορεί επίσης να παίξει τεράστιο ρόλο.

Μια σειρά από αγώνες στο καλεντάρι της UCI απευθύνονται σε παιδιά, οργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία τους, όπως για παράδειγμα το Mini Tour de Pologne, μια παράλληλη εκδήλωση του μεγάλου αγώνα road της Πολωνίας, που προσελκύει περίπου 1.500 παιδιά κάθε χρόνο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια επισκόπηση ανάλογων πρακτικών από τους κορυφαίους ποδηλατικούς αγώνες road στον κόσμο.

Το Biciscuola είναι ένα εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την RCS, διοργανώτρια του Giro d'Italia. Εστιασμένο στα παιδιά του σχολείου ηλικίας 6 έως 10, προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, την περιβαλλοντική συνείδηση και τη βιώσιμη κινητικότητα - με το ποδήλατο στο επίκεντρο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα 14 χρόνια της ιστορίας του. Μόνο το 2014 συμμετείχαν 19.000 σχολεία.

Περισσότερο εστιασμένο στην αθλητική πλευρά της ποδηλασίας είναι το “Cycling Cup”, μια σειρά αγώνων για παιδιά σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας της Ιταλίας. Τα παιδιά σπριντάρουν στις τελικές ευθείες των επίπεδων ετάπ και οι νικητές βραβεύονται στο ίδιο βάθρο με τους επαγγελματίες. Το 2014 πήραν μέρος 69 ομάδες με τους νέους ποδηλάτες τους.

Το Santos Tour Down Under της Αυστραλίας που συμπεριλαμβάνεται στο WorldTour της UCI έχει το δικό του αγώνα για παιδιά ηλικίας 6-12, το “Bupa Mini Tour for kids”. Εκεί, τα παιδιά κάνουν ποδήλατο στις ίδιες ευθείες της εκκίνησης ή του τερματισμού με τον αγώνα των επαγγελματιών αναβατών. Έτσι, οι μικροί ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ίδια γραμμή τερματισμού και να ανέβουν πάνω στο ίδιο βάθρο με τους κορυφαίους αθλητές, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες στις κορυφαίες διοργανώσεις.

Στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο, που συνεχίζει να ανεβαίνει στη λίστα με τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις, έχουν διοργανώσεις για ερασιτέχνες παράλληλα με το πέρασμα του Vattenfall Cyclassics από την πόλη. Περίπου 22.000 ερασιτέχνες ποδηλάτες λαμβάνουν μέρος σε αυτές, καθώς και σε άλλον έναν αγώνα για όσους έχουν διανοητικά προβλήματα. Επιπλέον, έχουν και δύο πρωτοβουλίες για τη νεολαία, το “Youngclassics”, έναν τριήμερο αγώνα για νέους αθλητές με δελτίο, και το “Cycling to Hamburg’s Schools”, ένα ετήσιο πρότζεκτ που διδάσκεται η ποδηλασία στα παιδιά. Στην όγδοη συνεχή του χρονιά, το CtHS αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού, της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και του χορηγού τίτλου της εκδήλωσης, η οποία παρέχει το διδακτικό υλικό και την κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς.

Ο ελβετικός αγώνας Tour de Romandie, παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, επίσης επιτρέπει στους νέους να δοκιμάσουν τις χαρές της ποδηλασίας. Σε κάθε ετάπ, τα παιδιά της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τον ενθουσιασμό του τερματισμού λαμβάνοντας μέρος στο "P'tit Tour de Romandie". Διασχίζουν τη γραμμή τερματισμού λίγο πριν από τους πρωταθλητές, και ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους με μια φωτογραφία στο επίσημο βάθρο του αγώνα.

Οι διοργανωτές του Tour de France, Amaury Sport Organisation (ASO), έχουν πολλές δραστηριότητες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στους νέους. Σε κάθε ετάπ, η πρωτοβουλία "Les Cadets - Juniors" προσφέρει στους νεαρούς αναβάτες ηλικίας 15-18 ετών την ευκαιρία να ζήσουν μια εξαιρετική εμπειρία στις ίδιες συνθήκες με τις ομάδες που συμμετέχουν στο Tour de France. Επιπλέον, οι ASO και FFC – το εθνικό διοικητικό όργανο της Γαλλίας για τον αθλητισμό - έχουν ένα πρόγραμμα, που διαρκεί περισσότερα χρόνια, όπου αναζητούν τους πρωταθλητές του αύριο, αναπτύσσοντας παράλληλα τη βάση της ποδηλασίας στη χώρα.

Οι ASO και FFC συνεργάζονται επίσης και στο πρότζεκτ “Les oubliés du sport” (τα ξεχασμένα παιδιά του αθλήματος). Εδώ, οι δύο οργανισμοί προσκαλούν περισσότερα από 1000 παιδιά ηλικίας 6-12, που προέρχονται από κάπως υποβαθμισμένες περιοχές, σε διάφορα ετάπ του Grand Boucle, να γνωρίσουν τις χαρές της ποδηλασίας. Δραστηριότητες με BMX αποτελούν επίσης μέρος του προγράμματος.

Ο Γύρος Γαλλίας τρέχει επίσης και το “Media-Pitchounes”, μια πρωτοβουλία για να ανακαλύψει μια νέα γενιά αθλητικών δημοσιογράφων: παιδιά που προέρχονται από ένα κάπως μειονεκτικό περιβάλλον καλούνται να ακολουθήσουν τους φίλους του αγώνα, και στη συνέχεια να συμβάλουν στην παραγωγή ενός περιοδικού με μίνι ρεπορτάζ.

Πέρυσι το καλοκαίρι, με την ευκαιρία του Grand Départ του Tour de France από το Yorkshire, η Βρετανική Ποδηλασία διοργάνωσε μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις σχετικές με το Γύρο Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης “Go-Ride”. 241 εκδηλώσεις οργανώθηκαν στην πορεία προς το Γύρο και 3.800 παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να κάνουν ποδήλατο για πρώτη φορά.