Δικαιώνεται η δίαιτα Άτκινς;

19.05.2005
Σύμφωνα με το πόρισμα δυο νέων μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, η πιο αμφιλεγόμενη δίαιτα, η δίαιτα Άτκινς, αδυνατίζει περισσότερο από άλλες, ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου! Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας, ο δρ. Ρόμπερτ Άτκινς, είχε αμφισβητηθεί έντονα...
Σύμφωνα με το πόρισμα δυο νέων μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, η πιο αμφιλεγόμενη δίαιτα, η δίαιτα Άτκινς, αδυνατίζει περισσότερο από άλλες, ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου!

Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας, ο δρ. Ρόμπερτ Άτκινς, είχε αμφισβητηθεί έντονα για τον σχεδιασμό της, καθώς επιτρέπει την κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων λιπών, κρέατος, αυγών, μπέικον και άλλων πρωτεϊνούχων τροφίμων, αλλά απαιτεί - τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της - τον αποκλεισμό όλων των υδατανθράκων από το πρόγραμμα διατροφής. Επίσης, είναι πάρα πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες και φρούτα, που θεωρούνται ασπίδα κατά του καρκίνου.

Ωστόσο, καμία από τις δυο νέες μελέτες δεν διευκρινίζει τις συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η μακροχρόνια εφαρμογή ενός παρόμοιου διαιτολογίου, καθώς κάθε άλλο παρά ισορροπημένο είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως μπορεί να προκληθούν βλάβες στα νεφρά, αλλά και απώλεια οστικής μάζας.

Για να διαβάσετε περισσότερα για το πως ακριβώς λειτουργεί η δίαιτα Άτκινς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.atkinscenter.com.