Η δίαιτα του κέικ (μέρος Β)

11.01.2010
Μήπως ο μεταβολισμός σου είναι μπερδεμένος; Μήπως βαρέθηκες τις δίαιτες που σου στερούν τους λατρεμένους υδατάνθρακες; Μήπως θέλεις να τρως ακόμα και κέικ αλλά να αδυνατίζεις; Η λύση είναι στο πιάτο σου. Ακολούθησε πιστά τη δίατα του κέικ που βάζει σε σειρά ακόμα κι τον πιο μπερδεμένο μεταβολισμό και θα τρίβεις τα μάτια σου με το κορμί που θα φτιάξεις.Μπορεί στο πρώτο μέρος τα κέικ να ήταν μετρημένα, όμως στο δεύτερο μέρος που έχεις μπροστά σου, οι υδατάνθρακες επιστρέφουν δυναμικά!

Μήπως ο μεταβολισμός σου είναι μπερδεμένος; Μήπως βαρέθηκες τις δίαιτες που σου στερούν τους λατρεμένους υδατάνθρακες; Μήπως θέλεις να τρως ακόμα και κέικ αλλά να αδυνατίζεις; Η λύση είναι στο πιάτο σου. Ακολούθησε πιστά τη δίατα του κέικ που βάζει σε σειρά ακόμα κι τον πιο μπερδεμένο μεταβολισμό και θα τρίβεις τα μάτια σου με το κορμί που θα φτιάξεις.Μπορεί στο πρώτο μέρος τα κέικ να ήταν μετρημένα, όμως στο δεύτερο μέρος που έχεις μπροστά σου, οι υδατάνθρακες επιστρέφουν δυναμικά!

Στο πρώτο μέρος της δίαιτας του κέικ βρεθήκαμε στη φάση κατανάλωσης μικρής ποσότητας υδατανθράκων, στη λογική της αποτοξίνωσης του οργανισμού, με σκοπό να επανέλθουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα. Στο δεύτερο μέρος μαθαίνουμε τους τρόπους να καίμε περισσότερο λίπος, βάζοντας και πάλι τους υδατάνθρακες στο διατροφικό μας παιχνίδι.

Το φρεσκοψημένο ψωμί, μια λαχταριστή και μυρωδάτη πίτα ή κέικ αλλά και μια νόστιμη μακαρονάδα αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα πιάτα πολλών από εμάς. Δυστυχώς τα πιάτα αυτά περιέχουν εξωφρενικές ποσότητες υδατανθράκων, γιαυτό και οι διαιτολόγοι εξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τις τροφές αυτές από τη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά, μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες ούτε υγεία προσφέρει, ούτε καλό κάνει στον οργανισμό μας. Όπως γνωρίζεις, οι υδατάνθρακες αποτελούν το καύσιμο με το οποίο ο οργανισμός τρέχει καλύτερα. Έτσι μετά το πρώτο μέρος και τις 8 εβδομάδες με περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων, το σώμα θα μάθει να επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες με ένα σωστό και ελεγχόμενο τρόπο, ενώ εσύ θα συνεχίσεις να καις λίπος και να χάνεις κιλά. Στο τέλος, θα καταφέρεις να τρως τα λαχταριστά γεύματα που επιθυμείς, χωρίς να βάζεις γραμμάριο.

Έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν τόσοι οι υδατάνθρακες που σε πάχαιναν και στο παρελθόν, αλλά ο μεταβολισμός σου που τους έδειχνε την ιδιαίτερη προτίμησή του. Η μεγαλύτερη διαφορά της δίαιτας του κέικ με οποιαδήποτε άλλη δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες που μπορεί να δοκίμασες στο παρελθόν, είναι πως εδώ σου δίνονται ακριβείς οδηγίες για το πώς να βάλεις σωστά τους υδατάνθρακες στη διατροφή σου και πάλι.

Αρχικά, θα συνεχίσεις να τρως πολλές από τις τροφές που απολάμβανες και στο πρώτο μέρος. Απλά τώρα, θα προσθέσεις και πολλές μικρές μερίδες τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες που θα σε βοηθούν και να καις λίπος και να χάνεις βάρος.

Οι υδατάνθρακες που προτείνουμε στο μέρος αυτό, έχουν χαμηλό αντίκτυπο, δηλαδή απελευθερώνουν σταθερές μικρές ποσότητες ενέργειας κατά την πέψη τους. Αυτά τα φαγητά θα επιτρέψουν στο σώμα σου να επανέλθει σιγά σιγά μετά το σοκ των 8 εβδομάδων ημιαποχής από τους υδατάνθρακες.

Στο διατροφικό πρόγραμμα αυτού του βήματος θα πρέπει να μείνεις οκτώ εβδομάδες το λιγότερο ή τόσο ώστε να φτάσεις στο ιδανικό βάρος. Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, εδώ δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των τροφών που πρέπει να καταναλώνεις. Φυσικά, δεν πρέπει και να το παρακάνεις. Είπαμε ελευθερία αλλά με εσωτερικό μέτρο.

Επιλογές σε υδατάνθρακες με χαμηλό αντίκτυπο: επίλεξε ποιές από τις παρακάτω τροφές θα απολαμβάνεις ελεύθερα στο πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό αλλά και ανάμεσα στα γεύματα ως σνακ. Για να σιγουρέψεις πως δεν θα εκ κριθεί μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης απ' όση χρειάζεσαι, φρόντιζε οι τροφές που θα προτιμήσεις να έχουν 2 ή και παραπάνω γραμμάτια σιδήρου. Αυτό μπορείς να το τσεκάρεις από την ετικέτα που συνοδεύει τα τρόφιμα. Αν η ώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στα μεγάλα γεύματα, υπερβαίνει τις πέντε ώρες, κατανάλωσε ένα έξτρα σνακ ανάμεσα!

Από ψωμάκι: μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης, μια αραβική πιτούλα ολικής άλεσης

Ζυμαρικά: 125 γραμμάρια καστανό ρύζι βραστό, 100 γραμμάρια ζυμαρικών ολικής άλεσης

Σνακς: ένα μπολάκι κράκερ ολικής άλεσης, τρεις χούφτες ποπ κορν αλμυρό

Λαχανικά: 100 γραμμάρια αρακά, 37 γραμμάρια φασολιών, όποιας ποικιλίας προτιμάς, κατά προτίμηση βρασμένα, μισή γλυκοπατάτα, 150 γραμμάρια βραστά καρότα

Φρούτα: ένα μήλο, ένα αχλάδι, ένα νεκταρίνι, 12 κεράσια, μισό γκρέιπφρουτ, μια χούφτα φρούτα του δάσους, ένα πορτοκάλι, 8 αποξηραμένα βερίκοκα, 2 ρώγες σταφυλιού ή μισή μπανάνα.

Γαλακτοκομικά: 235 γραμμάρια ημιαποβουτυρωμένο γάλα, ένα μπολάκι άπαχου γιαουρτιού,

Υγιεινά λιπαρά: βούτυρο (με χαμηλά λιπαρά), μαργαρίνη ή μαγιονέζα λάιτ, sour cream με χαμηλά λιπαρά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές.
Άπαχο κρέας (πρωτεΐνες): ψάρι, άπαχο κρέας, κότατζ τσίζ χαμηλών λιπαρών, αυγά, γάλα σόγιας, προιόντα σόγιας γενικά.
Λαχανικά που επιτρέπονται: μελιτζάνες, μπρόκλο, σελινο, κολοκυθάκια,φασόλια, αγγούρια, κουνουπίδι, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτες, ντοματοχυμό, μαρούλι και όλα τα πράσινα λαχανικά, ραπανάκια.
Θυμήσου ότι τα φαγητά αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνδυαστούν με ?μετρημένες ποσότητες από υδατάνθρακες!
Κόβοντας τους υδατάνθρακες στη διάρκεια του πρώτου βήματος, για οκτώ εβδομάδες, έχεις αποτοξινωθεί από αυτούς! Τη μέρα που θα ξεκινήσεις το δεύτερο βήμα του προγράμματος οι υδατάνθρακες θα ξαναμπούν στη διατροφή σου και το συκώτι σου θα αρχίσει ξανά να τους επεξεργάζεται!
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη φάση να τρως προσεκτικά αν θέλεις να συνεχίσεις να καις λίπος! Δηλαδή αν παραλείπεις ή ξεχνάς γεύματα, υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο παλιός σου μεταβολισμός να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο και μπορεί οι λιπώδεις ιστοί σου να αυξηθούν.
Πρέπει να δώσεις στο μεταβολισμό σου ένα διάστημα τουλάχιστον 8 εβδομάδων έτσι ώστε να να επαναπρογραμματίστεί ο μεταβολισμός σου τρώγοντας σωστά και προσεκτικά.
Τιπ: τρώγοντας μια συγκεκριμένη ποσότητα από υδατάνθρακες (11 με 20 γραμμάρια κάθε φορά) με όχι παραπάνω από πέντε ώρες διαφορά μεταξύ τους, θα μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου!
Η μαγική φόρμουλα!
Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να καταφέρεις να κρατήσεις την ποσότητα των υδατανθράκων που παίρνεις από 11 έως 20 γραμμάρια;
Σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιήσεις μια μαγική φόρμουλα για να είσαι σίγουρη ότι οι μερίδες από το ψωμί, τα κράκερς, τα δημητριακά κ.λπ. που τρως είναι όντως μεταξύ 11 έως 20 γραμμάρια!
Για να είσαι σίγουρη ότι τρως την επιτρεπόμενη ποσότητα, τσέκαρε στη συσκευασία τους υδατάνθρακες έτσι ώστε να βγάλεις το καθαρό βάρος σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα αν 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης περιέχει 20 γρ. υδατάνθρακες και οι διαιτητικές ίνες είναι 3 γραμμάρια, πρέπει να υπολογίσεις ότι το καθαρό βάρος των υδατανθράκων είναι 20-3= 17 γρ.
Π.χ. στο μεσημεριανό σου μπορείς να φας μαζί με τη σαλάτα του καίσαρα και κρακεράκια, αλλά πρόσεξε να μη σε βγάλουν εκτός ορίου υδατανθράκων! Έχε πάντα κατά νου ότι οι υδατάνθρακες που μπορείς να παίρνεις είναι μεταξύ 11-20 γραμμάρια.
Για τις επόμενες 8 εβδομάδες θα πρέπει να επιλέξεις τους υδατάνθρακες σου από τη λίστα με τους υδατάνθρακες που δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά ή όπως αναφέρονται παραπάνω, είναι οι υδατάνθρακες με χαμηλό αντίκτυπό.

ΈΞΤΡΑ: οι χυμοί φρούτων καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου βήματος, γιατί μπορεί να κάνουν το μεταβολισμό σου να γυρίσει στην παλιά του κατάσταση, πράγμα που σίγουρα δεν το θέλεις.
Το timing είναι το πιο σημαντικό!
Στη διάρκεια του δεύτερου βήματος και για να κρατήσεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση, γι' αυτό και δεν πρέπει να μείνεις χωρίς καθόλου υδατάνθρακες για πάνω από 5 ώρες! Μην ξεχνάς ότι επαναπρογραμματίζεις το μεταβολισμό σου και αυτή είναι μια πολύ σημαντική περίοδος!
Αν προσπεράσεις τη φάση της μετάβασης και αρχίσεις να καταναλώνεις υδατάνθρακες αλόγιστα, το πιο πιθανό είναι ότι θα "πάρεις" ότι έχασες!
Άρα κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος πρέπει να τρως κάποιο φαγητό με 11-20 γρ. υδατάνθρακες τις παρακάτω ώρες:
Πριν την άσκηση: αν γυμνάζεσαι πριν το πρωινό, θα πρέπει να "παίρνεις" τους υδατάνθρακες σου με το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό!
Στα σνακ, στο ενδιάμεσο των γευμάτων αν τα κύρια γεύματα σου τα τρως σε διαστήματα πάνω από 5 ώρες.
1.Ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.
2. Αν ξυπνήσεις το βράδυ από τον ύπνο σου (μπορείς να φας το σνακ σου μεταξύ 11 και 20 γραμμάρια), αν και δεν είναι υποχρεωτικό.
3.Βάλε πρόγραμμα στις μερίδες από υδατάνθρακες που καταναλώνεις, έτσι ώστε να κρατήσεις χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου!
Τις πρώτες τρεις μέρες, μην ανησυχήσεις από το αίσθημα φουσκώματος στην κοιλίτσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνεις βάρος. Πιες άφθονο νερό που θα βοηθήσει το σώμα σου να καταπολεμήσει το φούσκωμα. Μέχρι την τέταρτη ημέρα θα έχεις ξεπρηστεί κι η κοιλιά σου θα επανέλθει στην κανονική της μορφή. Ταυτόχρονα, μέχρι την τέταρτη ημέρα, οι υδατάνθρακες θα έχουν κάνει το θαύμα τους και θα αισθάνεσαι γεμάτη ζωντάνια και ενεργητικότητα.